Mestis-kierros: Tiukka taisto pudotuspeliviivalla jatkuu - KeuPa karkuteillä kärjessä

MESTIS / Kierrosennakko
Mestiksen lauantaikierroksella tullaan jälleen taistelemaan arvokkaista pisteistä, kun pienin piste-eroin olevat keskikastin joukkueet hakevat parempia asetelmia kevättä silmällä pitäen. Sarjakärki KeuPalla on puolestaan oiva tilaisuus vahvistaa kärkipaikkaansa.
1 - 3

Viekö soturit pässiä sarvista jo neljännen kerran?

Imatran Ketterä ja Savonlinnan Pallokerho ovat kohdanneet kuluvalla kaudella kolme kertaa ja joka kerta imatralaiset ovat poistuneet kaukalosta voittajina. Maaliero on tällä hetkellä Ketterälle 15-8.

Kotijoukkue Ketterän peli on kulkenut viime ajat voitokkaasti, mutta vuoden ensimmäinen peli keskiviikkona toi häviön sitten joulukuun alun. Sarjakärki KeuPa kävi kurittamassa imatralaisia kotikaukalossa 4−2-vierasvoitolla.

Ketterän pelilliset aseet ovat olleet tiivis viisikkopuolustus ja tehokas hyökkäys. Imatralaiset miehittävätkin kolmen pelaajan voimin pelaajien pistepörssin kärkikymmenikköä. Keskiviikon ottelussa KeuPaa vastaan Ketterän ongelmaksi nousi tehoton ylivoima. Tästä ongelmasta Ketterä pyrkii palautumaan lauantain otteluun.

Lauantain ottelusta Ketterältä puuttuu kokoonpanosta hyökkääjä Erno Ripatti, jonka kymppitili täyttyi keskiviikon ottelussa.

Vierasjoukkue SaPKo palautui keskiviikon häviöstä Kiekko-Vantaalle perjantaina kotonaan, jossa savonlinnalaiset ottivat hyvän avauserän turvin 4−3-voiton Jokipojista. Rikkonaisen ottelun paljon vartijana toimi SaPKossa lainalla oleva TPS-vahti Karolus Kaarlehto, joka ehti kiekon eteen 38 kertaa.

Lauantain otteluun Ketterää vastaan savonlinnalaiset lähtevät varmasti voitonnälkäisinä. Aiemmat tappiot ovat jättäneet paljon hampaan koloon, joten paikalliskamppailusta on tulossa tiukka vääntö. Tasaisella rintamalla pelaavat pässipaidat ovat vahvoilla pelatessaan aktiivisesti läpi ottelun. Perjantain ottelussa savonlinnalaisten haasteeksi nousi juuri viimeisen erän passivoituminen.

KeuPa pisteiden hakureissulla Joensuussa

Sarjakärjessä vahvasti jatkava KeuPa ja häntäpäässä kymmenentenä roikkuva Jokipojat ovat kohdanneet tällä kaudella kaksi kertaa aiemmin. Keuruulaiset ovat vieneet aiemmat kohtaamiset selkein lukemin 5−1 ja 5−2.

Kotijoukkue Jokipojat pelasi perjantaina alkuun rikkonaisen ottelun SaPKoa vastaan, joka vei ottelua 3−0 ensimmäisen erän jälkeen. Joensuulaiset eivät antaneet periksi, vaan taistelivat maalin päähän otteluvoitosta. Edelleenkään hyvä kiri ei tuonut tulosta Jokipoikien jatkettua tappioputkea viiteen otteluun.

Joensuulaisten pelissä on ollut paljon hyvää, mutta tehottomuus ratkaisevissa paikoissa on tuottanut harmaita hiuksia. Tehtyjen maalien ja päästettyjen maalien eron ollessa vaivaiset -6 voisi joukkueen olettaa olevan korkeammalla sarjataulukossa. Kurssin kääntäminen ei ole paljosta kiinni, mutta keuruulaisia vastaan joukkue joutuu todella nostamaan nykyistä tasoaan.

Ensimmäisen kerran tälle kaudelle Joensuuhun matkaava KeuPa otti perjantaina vakuuttavan 4−2-voiton sarjakakkosena olevasta Kiekko-Vantaasta. Lähes tasaisen tappavalla tehokkuudella pelannut KeuPa on kerännyt voittoja vyölleen varsinaisella peliajalla jo 20. Pistekeskiarvolla keuruulaiset ovat keränneet yli kaksi pistettä ottelua kohden.

KeuPan hyökkäys on toiminut ajottaisista pienistä notkahduksista huolimatta vaarallisen tehokkaasti, jonka lisäksi maalivahtipeli on ollut hyvällä tasolla. Puolustuspelaaminen on myös osoittanut paranemisen merkkejä, vaikkei sekään erityisen huonoa ole ollut. Joukkueen onkin pysyttävä terävänä illasta toiseen pitääksen kärkipaikan. 

Tilastot

Kauden ensimmäinen kohtaaminen Kokkolassa

Kokkolan Hermes ja Kiekko-Vantaa eivät ole pelanneet vielä tällä kaudella vastakkain ja ottelusta voi muodostua yllätyksellinen, mutta voiton todennäköisyys lepää vantaalaisten harteilla.

Hermeksen kausi ei ole edennyt läheskään toivotulla tavalla ja joukkue onkin jäänyt pahasti jälkeen muista saalistettuaan vaivaiset kahdeksan voittoa 27 ottelusta. Viime aikaiset pelit ovat kuitenkin osoittaneet, etteivät kokkolalaiset kaadu ilman kunnon taistelua. Viidestä ottelusta peräti kolme on ratkaistu jatkoerässä.

Edellisen ottelunsa keskiviikkona pelannut Hermes väänsi pelin jatkoajalle IPK:ta vastaan. Hermeksen peliä ovat vaivanneet sekavuus ja virheet, ja joukkueen pelistä on puuttunut tiivis viisikkopelaaminen. Taitoa joukkueesta löytyy, mutta potentiaali on jäänyt lähes täysin lunastamatta. Hyvällä tasaisella viisikkopelillä Hermeksellä on mahdollisuuksia yllättää vastustajansa.

Perjantaina vierasjoukkue Kiekko-Vantaa koki vierastappion Keuruulla. Sarjassa toisena viilettävä vantaalaisnippu on pelannut viime aikoina vaihtelevalla menestyksellä ottaen väliin selkeitä voittoja ja väliin yllättäviäkin häviöitä.

Vantaalaisten peliesitykset ovat pääosin olleet tasaisia ja joukkueelta voi odottaa joka kerta hyvää peliä. Kokoonpanosta löytyy hyökkäystehokkuutta ja maalivahtiosastokin on kahden veskarin voimin kärkikymmenikössä. Lauantain ottelussa ratkaisevaan asemaan noussee joukkueen tason säilyttäminen. Takki auki lohipaitojen ei sovi mennä edes sarjan häntäpään joukkuetta vastaan.

2 - 1
IPK

LeKi kääntämään kurssia kotikaukalossa - IPK ärsytettynä vierailulle

Yhden kerran kuluvalla kaudella aiemmin kohdanneet Lempäälän Kisa ja Iisalmen Peli-Karhut pelasivat tasaisen ottelun ennen joulutaukoa. Tuolloin Iisalmessa voiton vei vierasjoukkue LeKi voittolaukauskilpailussa lukemin 2−3.

Syksyn vahvasti pelannut LeKi on ollut joulutauon jälkeen hienoisesti alavireinen, kun kaikki kolme ottelua ovat päättyneet tappioon. KeuPaa vastaan vuoden vaihteessa lempääläiset laittoivat hanttiin, mutta keskiviikon ottelussa TUTO vei täydet pisteet turkulaisten nuijittua LeKiä 3−0.

Lempääläisten pelissä hyvää on ollut tehokas hyökkäys, joka on erittäin laaja, vaikkakin keskiviikkona juuri maalipaikoille pääsy tuotti vaikeuksia. Toisaalta myös puolustus on toiminut suurimmalta osin hyvin, ja Ukko-Pekka Luukkonen on torjunut viimeisenä lukkona. 19-vuotias veskari on palailemassa alle 20-vuotiaiden MM-kisoista.

Iisalmelaisten vieraspelimatka alkoi huonosti, kun perjantaina Heinolassa Peliitat takoi IPK:n jäähän karuin 6−0-lukemin. Hyvässä voittovireessä ollut IPK sai näpäytyksen, joka varmasti kantaa lauantaina LeKiä vastaan iisalmelaisten hamutessa takaisin voittokantaan.

Aiemmin hyvin maalipaikkansa käyttänyt IPK epäonnistui perjantaina totaalisesti hyödyntämään paikkansa. Myös oman pään pelaaminen tuotti vaikeuksia. Iisalmelaisten peleissä on ollut voitoista huolimatta ongelmia tasaisuudessa ja puolustuspelissä, kun virheet ovat avanneet paikkoja vastustajille.

6 - 0

Kadonnut itsevarmuus vastaan maalitykit

Kotijoukkue TUTO ja Lapin vieraat RoKi ovat kohdanneet tällä kaudella kaksi kertaa voittojen mentyä tasan. Molemmat voitot ovat menneet silloiselle kotijoukkueelle. Ensimmäinen kohtaaminen Turussa meni selkeästi 8−3 TUTOlle, kun toinen kohtaaminen Rovaniemellä päättyi 2−1 RoKille.

Turkulaiset aloittivat uuden vuotensa vahvalla esityksellä LeKiä vastaan keskiviikkona Turussa, kun vieraat kaatuivat Markus Ruusun nollapelillä 3−0. Aiemmat ottelunsa turkulaiset ovat pelanneet vaihtelevasti, mutta viime ottelu ovat olleet nousujohteisia.

TUTOn pelillisissä tuloksissa on mielenkiintoista joukkueen kyky tehdä maaleja, mutta heikompi kyky voittaa otteluita. Tästä kertoo hyvin piikkipaikka joukkueiden maalitilastossa, kun taas voittoja on kertynyt vasta kuudenneksi eniten. Erityisesti tiukat kamppailut ovat toistuvasti kääntyneet vastustajalle. 

Vierasjoukkue RoKin viimeinen kuukausi on ollut tuloksellisesti synkkä. Perjantaina rovaniemeläiset saivat jälleen kokea karvaan tappion, kun United nappasi täydet pisteet 4−1-voitolla Espoossa. 

Omat vaikeudet RoKilla on ollut runsaissa poissaoloissa, kun sairastupa on vetänyt pelaajia puoleensa turhankin tehokkaasti. Rovaniemeläisten peli oli haasteita täynnä joulukuussa, mutta joukkue on parantanut peliään jatkuvasti, ja vain tulokset ovat jääneet uupumaan. Nyt RoKin on löydettävä varmuus myös maalintekoon, jotta joukkueen työmäärä saisi palkinnon.