Mestis-kierros: Pudotuspeliviivalla taistellaan jokaisesta pisteestä - LeKi jo syöksymässä ulos pudotuspeleistä

MESTIS / Kierrosennakko
Lauantain Mestis-kierroksella nähdään mielenkiintoista taistelua erityisesti pudotuspeliviivan tuntumassa. Sarjassa kahdeksantena majaileva Espoo United saapuu kuuden pisteen pelissä vieraisille IPK:n kotiluolaan, ja tällä hetkellä vielä karsijan paikalla majaileva Hermes pyrkii pyristelemään kuiville keräämällä pisteitä Kokkolaan saapuvalta K-Vantaalta.

Mestiksen runkosarjan kääntyessä ehtoopuolelle kamppailu viimeisistä pudotuspelipaikoista käy kutkuttavan jännittävänä. Seitsemäntenä oleva LeKi on vain neljä pistettä kymmenentenä majailevaa RoKia edellä, joten viivan molemmin puolin pisteitä kaivataan tulevista otteluista tosissaan. Kärkipäässä SaPKo tukevoittaisi LeKi-voitolla kakkostilaansa ja pitäisi myös taiston runkosarjan voitosta vielä hengissä.

4 - 7

Jatkaako SaPKo LeKin joutsenlaulua?

Lempäälässä kohtaavat kaksi tällä hetkellä aivan eri suuntaan menossa olevaa joukkuetta. LeKi aloitti kauden hurmoksessa ja keikkui sarjan kärjessä, kun taas viime kauden mestarin SaPKon peli yski pahasti.

Talousvaikeuksienkin kanssa paininut LeKi on talven kaamoksen myötä vajonnut pikku hiljaa myös pelillisiin vaikeuksiin, kun taas SaPKo on kivunnut pikku hiljaa jo sarjakakkoseksi. Perjantaina SaPKo jatkoi hyviä otteitaan hakemalla arvokkaan päänahan Turusta, kun TUTO kaatui Niklas Salon maalilla 1−0.

LeKin taival on ollut sitäkin murheellisempi. Edellinen kolmen pisteen voitto on tammikuun 13. päivältä, kun joukkue kaatoi Espoo Unitedin kotonaan. Tämän jälkeen LeKi on onnistunut pelaamassaan kahdeksassa ottelussa keräämään vaivaiset kolme pistettä. Komeasti pudotuspeleihin menossa ollut joukkue onkin valunut sarjassa jo seitsemänneksi, eikä pudotuspeleihin kärkkyvään IPK:n ole enää matkaa kuin neljä pistettä.

Hyvin esiintyneen SaPKon on kuitenkin viime aikoina ollut vaikea syttyä juuri häntäpään joukkueita vastaan. Pässilauma kärsi viime peleissä tappion voittomaalikilpailussa Espoo Unitedille, ja sarjajumbo Peliitat se onnistui kaatamaan vasta voittomaalikilpailussa. LeKin ja SaPKon edellinen keskinäinen ottelu tammikuun lopulla päättyi SaPKolle 6−4.

Tilastot

Loukkaantuneet

Edelliset ottelut

LeKi

13.09
LeKi - K-Vantaa
4 - 2
30.08
LeKi - KOOVEE
2 - 1
25.08
KeuPa HT - LeKi
5 - 2
24.08
LeKi - KOOVEE
3 - 1
24.08
Pyry - LeKi
1 - 5

SaPKo

20.09
Ketterä - SaPKo
14.09
SaPKo - KeuPa HT
3 - 3
07.09
SaPKo - Hokki
5 - 1
05.09
SaPKo - Ilves
4 - 3 VL
30.08
Jokipojat - SaPKo
3 - 4 VL

Hermes pelaa jo omia pudotuspelejään - riittääkö kotiyleisön tuki lohipaitojen kaatoon?

Kokkolassa kohtaavat karsijan paikalta pois kipuava Hermes ja turvallisesti neljäntenä majaileva K-Vantaa. Hermes koki 1−5-selkäsaunan keskiviikkona Joensuussa, ja lohipaidat taipuivat perjantaina Rovaniemellä niukasti 4−5 jatkoajan jälkeen. Nälkää kääntää kurssi takaisin voitolliseksi riittää takuulla molemmissa joukkueissa.

Kokkolan Hermeksen heikko alkukausi on kääntynyt parempaan suuntaan, mutta huonon alun takia joukkue on pelannut omia pudotuspelejään jo pidemmän aikaa. Joukkue on hivuttautunut pikku hiljaa pois karsijan paikalta, ja pudotuspeliviivaankaan ei ole enää kuin yhdeksän pistettä matkaa.

Kaksi viimeistä peliä on kuitenkin sujunut mollivoittoisesti, ja erityisesti puolustuspää on vuotanut. Siitä osoituksena olivat 1−5-tappio Jokipojille ja 2−5-tappio IPK:lle. Hermeksen verkkoon onkin tehty sarjassa toiseksi eniten maaleja (147), ja maalinteossa se on onnistunut sarjassa heikoiten (112). On selvää, miksi joukkue löytyy sarjan häntäpäästä.

K-Vantaan otteet ovat myös hieman ailahdelleet voittojen ja tappioiden seuratessa toisiaan. Perjantain tappion karvautta lisäsi takuulla joukkueen paha sulaminen ottelun lopussa. Erik Embrich iski jo ennen ottelun puolta väliä lohipaidat 4−0-johtoon, mutta huikeasti kaksi maalia ilman maalivahtia tehnyt RoKi nousi ottelun voittajaksi lopulta Henri Joki-Erkkilän jatkoaikamaalilla. 

Tilastot

Edelliset ottelut

Hermes

12.09
Karhu HT - Hermes
5 - 4
29.08
IPK - Hermes
2 - 3
24.08
Hermes - KOOVEE
0 - 1 VL
24.08
Pyry - Hermes
3 - 2

K-Vantaa

19.09
Peliitat - K-Vantaa
13.09
LeKi - K-Vantaa
4 - 2
31.08
K-Vantaa - SKA Neva
4 - 5
28.08
SKA Neva - K-Vantaa
3 - 2 VL
22.08
K-Vantaa - Peliitat
2 - 1

IPK ja Espoo United kohtaavat kuuden pisteen ottelussa Kankaan montussa

Iisalmessa käydään todellinen kuuden pisteen ottelu, kun kahdeksantena oleva Espoo United ja IPK kohtaavat lauantai-illassa. Molempien joukkueiden esitykset ovat ailahdelleet illasta toiseen, ja Iiro Sulinin putoaminen loppukaudeksi karhulauman kokoonpanosta tekee kotijoukkueesta vaarallisen haavoittuvan.

IPK koki perjantaina pienoisen ryöpytyksen, kun KeuPa pöllytti avauserässä jo 0−2-johtoon ennättänyttä karhulaumaa lopulta 7−4-lukemin. Ottelu oli Peli-Karhuille sangen tyypillinen, sillä etenkin vieraskaukaloissa pelillinen anti on joukkueelta jäänyt useimmiten varsin laihaksi ja peli on rakentunut puhtaasti vankkaan oman alueen puolustuspelaamiseen, vastaiskuihin ja erikoistilanteisiin. Tämä on ajoittain tuonut tulosta, mutta ajoittain pelit ovat revenneet varsin rumasti vastustajan hyväksi.

Perjantaina IPK esiintyi ensi kertaa ilman tammikuun puolivälissä Pohjois-Amerikasta vahvistukseksi saapunutta Dan Correalea. Mies ehti pelaamissaan seitsemässä ottelussa kirjata sangen vaatimattomat tehot 0+1. Huhut joukkueen läheltä kertovat, että seuran johto ei ole ollut miehen esitykseen tyytyväinen ja ettei Correale enää esiinny karhunutussa. Seuran toiminnanjohtaja Jarmo Ylisipola kuitenkin kiisti Correalen lähdön ja kertoi, ettei mies pystynyt perjantaina pelaamaan.

Espoo United on talousongelmien lisäksi tuskaillut pelinsä kanssa myös kaukalossa. Joukkue pelaa kolmen ottelun viikkoa, ja sen raskautta lisää se, että molemmat aikaisemmat ottelut ovat päättyneet tappioon. Keskiviikkona Ketterän vieraana United oli hyvin mukana kaksi erää, mutta 1−1-tasatilanteesta käynnistynyt kolmas erä oli suoranainen katastrofi. Joukkueen puolustuspeli hajosi täydellisesti, eikä Nico Viksténkään onnistunut täydellisesti. Tuloksena tyly 2−6-tappio.

Myös perjantain kamppailu Joensuussa oli kaksi erää Unitedin hallussa, sillä Jokipojat sai kuparisensa rikki vasta kolmannessa erässä 1−1-tasoituksellaan. Kun kotijoukkue osui vielä kertaalleen, joutuivat espoolaiset poistumaan kaukalosta tappio niskassaan.

Peliittojen katseet jo karsinnoissa - Jokipojat peliin isona suosikkina

Sarjajumbo Peliitat on pudonnut auttamatta muiden kyydistä. Jokipojat sitä vastoin pelaa hyvää jaksoa, ja joukkue on kammennut itsensä jo turvallisen tuntuisesti seitsemän pisteen päähän pudotuspeliviivasta. Heinolan illassa ulvonee lauantaina voitokkaat sudet.

Peliittojen kausi on ollut pitkä ja raskas. Hyvissä ajoin syksyn aikana joukkue otti paikkansa sarjan hänniltä, eikä sieltä nouseminen ole enää käytännössä mahdollista. Joukkueen viimeisin kolmen pisteen voitto on päivälleen kuukauden takaa, kun 10. tammikuuta kukistui TUTO luvuin 6−4. Tällä hetkellä joukkue taistelee lähinnä kunniastaan ja valmistautuu kevään tärkeisiin peleihin, jotka Heinolassa tänä keväänä käydään karsintasarjassa.

Jokipojat sitä vastoin on tällä hetkellä hyvässä nosteessa. Kahdestatoista viimeisestä kamppailusta joukkue on poistunut vain kolmesti tappio niskassaan, ja joulun jälkeen uhattuna ollut pudotuspelipaikka on pikku hiljaa varmistumassa joukkueelle.

Perjantaina joukkue pystyi kääntämään kotiottelunsa Espoo Unitedia vastaan viimeisessä erässä 0−1-tappiosta 2−1-voittoon. Voittomaalin iski kolmannen erän puolivälissä Mika Koivisto. Jokipojat onkin viime peleissä loistanut niin puolustus- kuin hyökkäyspäässä. Kolmessa viimeisessä kamppailussa joukkueelle on tehty vain yksi maali ottelua kohden, kun taas vastustajan verkkoa on heilutettu yksitoista kertaa. Koko Mestiksen tehotilastossa Oula Uski on neljäntenä (+15).

Tilastot

Edelliset ottelut

Peliitat

19.09
Peliitat - K-Vantaa
24.08
Peliitat - Karlskrona
1 - 6
22.08
K-Vantaa - Peliitat
2 - 1
23.03
JHT - Peliitat
1 - 6

Jokipojat

30.08
Jokipojat - SaPKo
3 - 4 VL
23.08
SaPKo - Jokipojat
2 - 1
16.08
Hokki - Jokipojat
2 - 3
10.08
Jokipojat - Hokki
5 - 1