Mestis-kierros: Onnistuuko RoKi välttämään kaamosmasennuksen?

MESTIS / Kierrosennakko
Mestis palaa maaottelutauolta täysillä, sillä kaikki joukkueet ovat tositoimissa keskiviikon kierroksella. Sarjataulukon perusteella kovimpana voidaan pitää Lempäälän kamppailua, jossa kohtaavat sarjakakkonen ja -kolmonen.

Maaottelutauko tarjosi Mestis-joukkueille hyvän tilaisuuden ottaa rauhallisemmin, sillä maajoukkuekutsut kohtasivat lähinnä vain aivan nuorimpia huippupelaajia, jotka olivat ikäkausimaajoukkueiden mukana. 

Mestis-joukkueiden ottelumäärät maaottelutauolla vaihtelevat. Kärkikuusikko on käynyt kaukalossa 15 kertaa, kun taas karsijaviivan kummallakin puolella olevat Espoo United ja Hermes ovat pelanneet vasta 12 ottelua.

Tauko on tuonut mukanaan myös muutoksia joukkueiden kokoonpanoihin, joista merkittävimpänä Jokipoikien muutokset maalivahtiosastolla. Lisäksi ennen taukoa tapahtuneista otteista tuomittiin pelikieltoja K-Vantaan, Peliittojen ja RoKin pelaajille.

Hermes uusien apujen avulla sarjakärjen kaatoon

Hermes isännöi sarjajohtaja KeuPa HT:tä. Kotijoukkue saa tärkeitä vahvistuksia peliin mukaan, sillä Kärpistä joukkueen avuksi saapuvat hyökkääjät Aku Kestilä ja Tuomas Vartiainen sekä puolustaja Taneli Siikaluoma. Alustavasti on sovittu, että kolmikko on mukana tämän viikon.

Hermes on sarjan vähiten maaleja tehnyt joukkue, joten tehoja tarvitaan lisää. Vierasjoukkue KeuPa HT laittaa maalin suulle nuoren Samuli Tervon, mutta jatkossa maalille on tarjolla kokenut Pekka Tuokkola, jonka kanssa keuruulaisjoukkue teki joulutaukoon asti kattavan sopimuksen.

KeuPa HT:n valttina on ollut tasaisuus, ja paras pistemies Jesse Pelamo on Mestiksen pistepörssissä seitsemäntenä. Peräti kymmenen pelaajaa on tehnyt vähintään kahdeksan tehopistettä, mikä on enemmän kuin millään muulla joukkuella.

Hermes on hieman parantanut otteitaan katastrofaalisen alkukauden jälkeen, joka sisälsi muun muassa 9−2 päättyneen otteluun Keuruulla sarjan avauskierroksella. Silti viime kauden kaltaiseen menestykseen on vaikea ellei mahdoton päästä.

5 - 2

Lempäälässä kärkipään ottelu

Sarjan kärkipään ottelu nähdään Lempäälässä, kun toisena ja kolmantena sarjassa olevat joukkueet kohtaavat. Vierasjoukkue Kiekko-Vantaa on ollut erityisen hyvä vierasotteluissaan, ja tavoittelee Lempäälästä jo kauden kahdeksatta vierasvoittoa.

Kiekko-Vantaan riveissä on sarjan pistepörssin kärkinimi, sillä Juuso Perttilä on tehnyt 15 otteluun tehot 9+11. Vantaalaisten vahva vierasputki katkesi vasta juuri ennen taukoa Savonlinnassa, jossa kauden kahdeksas vieraspeli toi ensimmäisen tappion. Suuremmat ongelmat ovatkin olleet kotikaukalossa, jossa seitsemän peliä ovat tuoneet neljä voittoa ja kolme tappiota. K-Vantaa ei ole joutunut pelaamaan alkukaudella yhtään jatkoaikaa.

Vaikka LeKi nojaa tälläkin kaudella vahvasti lainapelaajiin, yhteispeli toimii moitteettomasti ja sopivat ketjukoostumukset ovat löytyneet. Maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen kuuluu sarjan parhaimpiin pelipaikallaan.

K-Vantaa joutuu otteluun ilman Toni Leinosta, joka sai ottelurangaistuksen Savonlinnassa, vaikka kurinpitäjän mukaan rikettä ei tapahtunut.

Ottelu on joukkueille jo kolmas kohtaaminen, ja ainakin vantaalaiset toivovat vierasvoittotrendin jatkuvan. Viimeksi Lempäälässä K-Vantaa oli neljän maalin verran parempi.

3 - 4

Mestarit vieraana Heinolassa

Kauden mittaan otteitaan parantanut hallitseva mestari SaPKo vierailee Heinolassa. Viime kaudella pitkästä aikaa pudotuspeleihin selvinnyt Peliitat on aloittanut kauden värikkäästi, mutta heikosti.

Hallitseva mestari SaPKo päätti ensimmäisen jakson makeaan voittoon, kun Niklas Salo iski K-Vantaata vastaan voittomaalin vain seitsemän sekuntia ennen loppusummeria. Muutenkin SaPKon viime kauden mestaruudessa tärkeätä taustatukea tuoneet pelaajat ovat nyt isommassa roolissa.

Peliittojen otteluissa tehdään paljon maaleja, tähän mennessä pahemmin on vuotanut oma pää, jonne on mennyt kiekkoja yli 4,5 ottelua kohden. Joukkue pelaakin erittäin hyökkäysvoittoisesti, mitä linjasi jo Santeri Heiskasen asettama tavoite 200 tehdystä maalista. Tällä hetkellä tahti on siitä selvästi jäljessä. Peliittojen Ville Nieminen on sivussa pelikiellon takia.

4 - 3
IPK

RoKi selättämään marraskuun lopun peikkoaan

Keskiviikon pisimmän vierasmatkan joutuu tekemään IPK, joka pelaa Rovaniemellä. Kauden positiivisesti aloittaneet joukkueet ovat pudotuspeliviivan yläpuolella ja taistelevat näillä näkymin samoista sijoituksista.

Kolmen ottelun kiertuella ennen taukoa ollut RoKi iski kahteen jälkimmäiseen otteluun yhteensä 12 maalia, eli se osasto onnistui erityisen hyvin. Omiin meni kahdeksan kiekkoa, joten puolustuspeli jätti parannettavaa, vaikka Espoossa joukkue selvittikin komeasti pitkän alivoiman.

RoKi on kahdella edelliskaudella ajautunut pian maaottelutauon jälkeen kymmenen ottelun tappioputkeen, joten henkisesti ottelua voidaan pitää erittäin tärkeänä, etteivät huonot muistot nouse pintaan. Ranskalaishyökkääjä Malo Ville lusii pelikieltoaan IPK:ta vastaan.

IPK pelasi pääosin ennen taukoa varmaa puolustuspeliä, eikä 40 torjunnasta huolimatta Tuomas Tolosen tarvinnut venyä erityisen maagisiin pelastuksiin. Maalineduspelaaminen oli molemmissa päissä joukkueen vahvuuksia.

IPK:lle vierailu Rovaniemelle on kauden toinen. Avausottelu päättyi katkeraan tappioon, vaikka iisalmelaiset olivatkin avauserässä 2−0-johdossa.

Tilastot

Lähteekö Unitedin nousu sopivaa vastustajaa vastaan?

Kauden alla vahvimpiin suosikkeihin lasketut TUTO ja Espoo United ovat aloittaneet kautensa alakanttiin. TUTO on sarjassa seitsemäntenä, Espoo United kymmenentenä. Molemmat joukkueiden keskinäiset ottelut ovat kuitenkin päättyneet espoolaisten eduksi.

Espoo United on edellisen kauden tapaan aloittanut kautensa vaisusti, ja keikkuu tällä hetkellä pudotuspeli- ja karsintaviivojen välissä. Joukkueen asennoitumisessa on usein ongelmia, ja vaikeista hetkistä on vaikea päästä yli.

Maalivahti Mika Norja ei ole vakuuttanut, ja vaikka Nico Viksten ei ole ottanut ainoatakaan voittoa kolmesta ottelustaan, hänelle on uponnut pienemmällä prosentilla helppoja maaleja.

TUTO on ollut varsin epätasainen. Komeiden murskavoittojen lisäksi tappioita on kertynyt varsin paljon, viimeksi ennen taukoa LeKi ja IPK hakivat pisteet Kupittaalta. Joukkueen kapteeni Hannu Kuru sai kutsun TPS:n mukaan ja pelasi Ässiä vastaan, mutta palaa keskiviikon peliin TUTOn riveihin.

Joukkueet ovat tulleet erittäin tutuiksi toisilleen, sillä kahden sarjaottelun lisäksi ne pelasivat kaksi harjoitusottelua sekä Suomen Cupin välierän keskenään. Yhteensä voitot ovat Espoo Unitedille 3−2.

Jonathan vaihtui Joonakseen - mikä on vaikutus?

Mestiksen suurimpia maalitalkoita ylläpitänyt sarjanousija Ketterä on tällä hetkellä kiinni viimeisessä pudotuspelipaikassa, juuri ennen keskiviikkoista vastustajaansa Jokipoikia.

Imatralaisten hyökkäyspeli on toiminut Tomi Iso-Mustajärven, Santeri Vuotin ja Jesse Juntheikin johdolla, mutta kokematon puolustus on osoittanut haavoittuvuutensa, ja näin omissa on soinut tiuhaan tahtiin.

Jokipojat menetti tauon aikana ykkösmaalivahtinsa Jonathan Iilahden, joka siirtyi Liigaan Sportin riveihin. Tilalle saatiin Peliitoissa aikaisemmin pelannut Joonas Harald. Ennakkoon ajatellen muutos heikentää joensuulaisten mahdollisuuksia.