Mestis-kierros: Lankinen yrittää katkaista SaPKon putken

MESTIS / Kierrosennakko
Mestiksen viimeinen viikko ennen joulutaukoa polkaistaan käyntiin täydellä ottelukierroksella. Vastakkain on paljon sarjan eri ääripäitä edustavia joukkueita, minkä lisäksi TUTO ja Espoo United mittelevät paikasta pudotuspeliviivan päällä. Mielenkiintoa riittää myös Savonlinnassa, jossa kovavireiset SaPKo ja Kevin Lankisen vahvistama Ketterä iskevät yhteen.
2 - 5

Kovavireiset vastakkain itäisessä paikallistaistossa

Savonlinnassa kohtaa kaksi kovavireistä joukkuetta. Kotijoukkue SaPKo hakee jo kuudetta perättäistä voittoaan.

SaPKon ja Ketterän paikallisottelusta on lupa odottaa aikaisempien otteluiden tapaan kovaa vääntöä. Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti, ja jopa hieman yllättäen Ketterä on voittanut molemmat ottelut.

SaPKo on löytänyt joulun lähestyessä kovan vireen ja kivunnut sarjataulukossa jo toiselle sijalle. Joukkueen syömähampaana on ollut kivenkova puolustuspeli. Vaikka savonlinnalaisten voittopeleistä peräti neljä on tullut kotikaukalossa, ei virettä voi laittaa pelkästään suotuisan otteluohjelman piikkiin. Tästä osoituksena on 1-2-jatkoaikavoitto vaikeasta RoKin kotikaukalosta.

Joukkue on kärsivällinen, maalipaikoissaan tehokas ja turhauttaa vastustajan silkalla rutiinillaan.

Paljoa heikommaksi ei jää myöskään vastustaja Ketterä. Joukkue on pelannut sarjanousijana ennakkoluulottomasti, ja löytyy myös taulukossa tukevasti keskikastista, pudotuspeliviivan yläpuolelta. Viime viikolla joukkue pystyi kaatamaan Espoo Unitedin ja TUTOn, pisteitä Ketterä on napannut neljästä edellisestä ottelustaan.

SaPKo-pelissä katseet kohdistuvat erityisesti tolppien väliin, johon Ketterä sai tämän viikon ajaksi liigan maalivahtieliittiin lukeutuvan Kevin Lankisen. HIFK-vahti on ollut alkukauden loukkaantuneena ja tulee hakemaan pelituntumaa Imatralta.

Imatralaisten hyökkäysvoimasta pitävät huolen koko Mestiksen piste- ja maalipörssiä johtava Tomi Iso-Mustajärvi ja tämän tutkapari Santeri Vuoti.

IPK
2 - 3

Kantavatko IPK:n piristymisen merkit?

Iisalmessa kohtaavat maalihanansa perjantaina avannut IPK ja asemaansa sarjan kärkipäässä puolustava LeKi.

IPK otti perjantain ottelussa helpottavan voiton, kun se kaatoi kotiluolassaan sarjajumbon Peliitat lukemin 5-3. Voitto oli iisalmelaisille vasta toinen viimeiseen kahdeksaan otteluun. Maalinteko on tuottanut joukkueelle vaikeuksia, ja sarjasijoituskin löytyy taulukon häntäpäästä, sijalta kymmenen. Takana vaaniva Hermes on pelannut kaksi ottelua vähemmän, mutta viime kauden kaltaisen karsintakurimuksen karhupaidat tahtovat varmasti välttää keinolla, millä hyvänsä.

Kotikaukalossaan IPK on suoriutunut kohtalaisesti, mutta vieraissa on ollut vaikeampaa. Joukkueen vähäisiksi jääneet tehopisteet ovat jakautuneet suhteellisen tasaisesti muutamien pelaajien välille. Voitto Peliitoista tuli kovan työnteon kautta, ja myös niistä lähtökohdista IPK:n on lähdettävä LeKin kaatoon.

LeKi on pelannut kauden aikana peräti seitsemän ottelua, joissa voittajaa on ratkottu jatkoajalta. Edellisestä neljästä kamppailusta kolme on venynyt yliajalle, LeKin hävitessä näistä kaksi, molemmat K-Vantaata vastaan. 

Lempääläläisten hyökkäyspelaaminen on ollut tehokasta. Puolustukselle sattuu toisinaan lapsuksia, mutta viimeisenä lukkona kauden aikana seissyt Ukko-Pekka Luukkonen on ollut erinomainen ja kannatellut joukkuetta heikommilla hetkillä.

LeKin rosterista löytyy rutkasti liigakaukaloissakin meritoituneita miehiä, ja joukkueen kultakypärää kantaakin Antti Kangasniemi. Kokeneelle Kangasniemelle tulitukea ovat antaneet nuoret Tappara-lainat, Anton Levtchi ja ensimmäistä kauttaan miesten sarjoissa pelaavat Jere-Matias Alanen ja Otto Mäkinen.

Kohtaaminen on joukkueille ensimmäinen tällä kaudella.

Perttilän paluu puhuttaa Heinolan illassa

Tähän asti tuskallista kautta pelannut Peliitat saa vastaansa sarjan kärjessäkin käväisseen K-Vantaan. Ottelussa huomio kiinnittyy lohipaidassa viilettävään ex-peliitta Juuso Perttilään.

Peliitat ja K-Vantaa ovat vääntäneet Heinolassa kautta aikain tasaisesti. Tällä kaudella joukkueet eivät ole vielä kohdanneet, joten asetelma on kutkuttava. Heinolalaisyleisön huomio keskittynee kesällä K-Vantaan riveihin loikanneeseen Juuso Perttilään, joka kuului viime kaudella Peliittojen tärkeimpiin pelaajiin.

Neljä edellistä otteluaan hävinnyt Peliitat hakee vasta kauden ensimmäistä kolmen pisteen kotivoittoa tämän viikon peleistä. Viime viikon joukkue vietti reissaten itäisessä Suomessa, jossa vuorotellen SaPKo, IPK ja Jokipojat osoittautuivat liian koviksi vastustajiksi. 

Hyökkäävään pelitapaan luottaneet heinolalaiset eivät ole pystyneet tilkitsemään puolustuspäätään edes tyydyttävästi. Sarjasijoitus on selkeä jumbo, ja maaleja joukkue on päästänyt keskimäärin 4,46 ottelua kohden. On sanomattakin selvää, että tuollaiset päästettyjen maalien keskiarvot eivät nyky-Mestiksessä voittoihin kanna.

Vantaalaiset ovat päässeet pelaamaan kotikaukalossaan lähes kuukauden päivät putkeen. Tuona aikana pelatuissa kuudessa ottelussa Espoo United ja TUTO osoittautuivat vahvemmiksi, mutta muuten tie kulki voitosta voittoon. 

Edellisessä pelissään LeKiä vastaan joukkue puolusti tiiviisti, mutta törmäsi lempääläisten maalivahtiin Ukko-Pekka Luukkoseen. Lopulta kaksi maalia tuossa ottelussa iskenyt puolustaja Juha Tarkkanen katkaisi vantaalaisten orastaneen tappioputken jatkoajalla. Puolustuspelaaminen on ollut vantaalaisten vahvuus koko alkukauden ajan, sillä maaleja joukkue on päästänyt koko sarjassa vähiten.

Tilastot

Hermes revanssin hakuun kotikaukalossaan

Hermes ja KeuPa kohtaavat toista kertaa vain viikon sisään. Edellisellä kerralla voiton nappasi KeuPa.

Hermeksen ja KeuPan edellisestä pelistä on ehtinyt vierähtää vain viisi päivää, kun kiekko tippuu keskiviikkoiltana jäähän Kokkolassa. Viimeksi pelattiin poikkeuksellisesti Jyväskylässä viime perjantaina, ja tuolloin kotijoukkue KeuPa nappasi voiton 2-1. KeuPa hallitsi ottelua selkeästi, mutta Hermes-vahti Samuel Jukuri tarjosi joukkueelleen mahdollisuuden taistella voitosta.

Hermekselle viime viikonloppu tarjoili paluun todellisuuteen. Kautensa mykistävällä tappioputkella aloittaneet kokkolalaiset ovat parantaneet peliään ja alkaneet napsia myös voittoja, mutta viikonlopun ottelut KeuPaa ja Espoo Unitedia vastaan tuottivat kaksi tappiota.

Ottelut olivat keskenään hyvin erilaisia. Jyväskylässä Hermes ei saanut aikaiseksi maaleja ja taipui 2-1. Vastaavasti kotikaukalossaan joukkue takoi jo avauserässä Unitedia vastaan peräti neljä osumaa, mutta Jukurikaan ei pystynyt toiseen hyvään peliin putkeen, jolloin joukkue hävisi maali-iloittelun lukemin 5-8.

Sarjassa Hermes on onnistunut aikaa sitten karistamaan jumbosijan, mutta sijoitus löytyy silti karsintaviivan alapuolelta. Pari ottelua lähimpiä kilpakumppaneitaan vähemmän pelannut Hermes voisi voitoilla nousta tasaisessa sarjassa jo lähelle pudotuspeliviivaa. Hermeksen pelaaminen on ollut pahimmillaan todella heikolla tolalla oikeastaan jokaisella osa-alueella. Tästä osoituksena tehtyjä maaleja on edelleen vähiten koko sarjassa, ja omissa on soinut lähes neljä kertaa per peli.

Alkukauden suurin yllättäjä KeuPa paahtaa koko Mestiksen piikkipaikalla ja jahtaakin KeuPa-pelistä neljättä peräkkäistä voittoaan. Keuruulaiset eivät pelanneet lauantaina, joten ottelu putkeen toinen, jossa vastassa on Hermes. 

KeuPasta onnistujia on löytynyt laajalta rintamalta, kuitenkin 14 maalia iskeneen Markus Jokisen noustessa isoimpana yksilönä esiin. Keuruulaisten maalin suulla ja penkin päässä on käynyt kuhina, kun kiekkoja KeuPa-paidassa ovat pysäyttäneet maalivahdit aina Pekka Tuokkolasta lähtien. Viime otteluissa tolppien välissä on seissyt Samuli Tervo.

Kauden aikaisemmissa kohtaamisissa on nähty kaksi selvää kotivoittoa KeuPan napattua syyskuussa murskavoiton lukemin 9-2, ja Hermeksen oltua toisessa ottelussa parempi 5-1. Viime viikon ottelu oli ensimmäinen tuloksellisesti vähänkään tasaisempi.

4 - 5

Jokipojat Lappiin viidennen perättäisen vierasvoiton metsästykseen

Rovaniemellä kohtaavat sarjan viidettä sijaa miehittävä RoKi ja seitsemäntenä keikkuva Jokipojat. RoKi on tuskaillut maalinteon kanssa, kun Jokipojat on saanut konettaan käyntiin.

RoKin pelissä oli edelleen perjantaina näkyvillä vaikeuksia vastustajan pelin katkomisessa, minkä lisäksi hyökkäys on ollut paikoissa tehotonta. Pari viikkoa sitten lappilaiset saivat ketsuppipulloaan auki, kun IPK-verkko heilui peräti seitsemän kertaa. Muutoin tehdyt maalit ovat jääneet maksimissaan kahteen, puolustuksen ollessa vastaavasti erittäin pitävää.

Taitoa joukkueesta löytyy, mutta viimeinen rutistus on jäänyt puolitiehen viime viikkoina. Sairauspoissaolot syövät jonkin verran ketjujen toimivuutta. Aaltoilu johtaa siihen, että peli on vauhdikasta, ja otteluiden sisällä tapahtuu paljon. Sitä on lupa odottaa myös keskiviikkona.

RoKi saa poissaoloja paikkaamaan Kärppien A-nuorista hyökkääjät Turkka Pumpasen (19) ja Atte Karppisen (19). Jo viime viikon RoKin mukana ollut puolustaja Joona Huttula (20) jatkaa sinisten riveissä.

Rovaniemelle matkustava Jokipojat on puolestaan saanut maalinteko-ongelmiaan kuriin oikein toden teolla. Edellisessä viidessä kamppailussaan joensuulaiset ovat jääneet alle neljään maaliin ainoastaan kerran. Tehot ovat kauden aikana levänneet pitkälti Oula Uskin, Oskari Lehtisen, Tuukka Rajamäen ja Joona Larinmaan harteilla. Viime aikoina taustatukeakin on kuitenkin ollut tarjolla, esimerkiksi lauantaina kahdesti osuneen Timo Hiltusen saadessa konettaan vähitellen käyntiin.

Lauantain Peliitat-ottelussa Jokipojat sai poikki neljän ottelun kotitappioputken. Vastaavasti vieraissa joensuulaiset ovat voittaneet neljä edellistä otteluaan.

Lauantaina Jokipoikien kokoonpanosta ovat sivussa  hyökkääjät Mika Koivisto, Jimi Aavikko ja puolustajat Joni Muranen ja Eppu Rissanen. Puolustaja Fabien Bourgeois puolestaan kärsii pelikieltoaan.

Kauden aikaisemmissa kohtaamisissa voitot ovat menneet tasan, kun kumpikin on onnistunut voittamaan kotiottelunsa. Otteluohjelman erikoisuutena RoKi on pelannut edellisestä yhdeksästä ottelustaan peräti kahdeksan kotona. Jokipojat-ottelun jälkeen edessä on paluu bussin kyytiin vierasmatkoille.

Tilastot

Vanhat tutut vastakkain Kupittaalla

Turussa kohtaavat kuntopuntarin eri päistä löytyvät joukkueet. Espoo United on tehnyt viime aikoina nousua, kun taas TUTO on ollut vaikeuksissa.

Sarjan kärkeen povattu TUTO on romahtanut sarjataulukossa kahdeksannelle sijalle, vain pisteen edelle illan vastustajaa, ottelun vähemmän pelannutta Espoo Unitedia. Turkulaiset ovat mättäneet sarjassa eniten maaleja, eikä omissakaan ole kolissut erityisen usein. Ongelmia ovat tuottaneet kuitenkin tasaiset pelit, joita joukkue ei ole onnistunut kääntämään voitokseen riittävän usein, ja monet pisteet ovat karanneet näpeistä.

Erityisen vaikeaa on ollut vieraspeleissä, joissa tilille on napsunut 12 ottelusta ainoastaan kolme voittoa.

Joukkueen onnistujia ovat olleet kapteeniksi ylennetty Niclas Lucenius ja erityisesti puolustajien pistepörssiä dominoiva Kalle Valtola. Maalilleen turkulaiset saivat taannoin mielenkiintoisen vahvistuksen, kun Ilveksessä kautensa aloittanut Markus Ruusu siirtyi loppukauden lainapestillä Aurajoen rannoille. Ruusu on ehtinyt torjua TUTO-maalilla kahdessa ottelussa, joiden torjuntaprosentiksi on muodostunut vaatimaton 88,24%.

Katastrofaalisen alkukauden jälkeen United on saanut vähitellen juonesta kiinni, ja onkin napannut yhdeksästä edellisestä ottelustaan seitsemän voittoa. Edellisessä ottelussaan Hermestä vastaan joukkue näytti selkärankaa. Espoolaiset nousivat lopulta 5-8-voittoon oltuaan jo 4-1-tappiolla.

Maalinteko on tuottanut espoolaisille tuskaa, mutta Hermes-pelin maalikarkelot tarjosivat myrskyvaroituksen Unitedin iskukyvystä. Puolustus on ollut sarjan häntäpään joukkueeksi yllättävänkin hyvällä tasolla.

Joukkueet ovat kohdanneet kauden aikana peräti neljä kertaa, ja edessä oleva ottelu on runkosarjan viides kohtaaminen, jonka jälkeen joukkueet kohtaavat vielä kertaalleen Turussa joulukuun lopussa. Kaikki aikaisemmat ottelut ovat päättyneet kotivoittoihin, Unitedin vietyä otteluista kolme ja TUTOn yksi.