Mestis-kierros: Kierroksen helmenä paikallispeli Imatralla

MESTIS / Kierrosennakko
Mestiksen peliviikko käynnistyy neljän ottelun kierroksella. TUTO isännöi sarjakärjessä porhaltavaa KeuPaa ja Espoossa United ja LeKi iskevät yhteen. Hermes ja RoKi kamppailevat karsintaviivan tuntumassa, ja Imatralla pelataan kauden viides paikallisottelu Ketterän ja SaPKon välillä.

Seuraa Heitä

Nico Friman #25 | TUTO

Hyökkääjä

Laitahyökkääjä siirtyi tällä viikolla Hermeksestä TUTOn paitaan. Edessä on ensimmäinen ottelu uudessa seurassa.

2 - 1

Siipirikkoinen TUTO haastaa sarjakärjen

Loukkaantumisista viime aikoina kärsinyt TUTO haastaa kotihallissaan KeuPan. Sarjakärjen juna ei ole puksuttanut aivan alkukauden tapaan, mutta vierasjoukkue lähtee silti otteluun ennakkosuosikkina.

TUTOn viime viikko ei sujunut liian voitokkaissa merkeissä. Keskiviikon LeKi-voiton jatkoksi turkulaisjoukkue teki hukkareissun itään, kun Jokipojat- ja SaPKo-otteluista saldona oli nolla pistettä. Joukkuetta on kuormittanut paha loukkaantumissuma, ja kirsikkana kakun päälle paras pistemies Niclas Lucenius hölmöili itselleen viiden ottelun pelikiellon SaPKo-pelissä.

Helpotusta vaikeuksiin on kuitenkin luvassa, sillä Eetu-Ville Arkiomaa, Jarmo Jokila ja Tomi Wilenius ovat palaamassa tällä viikolla kokoonpanoon. Lisäksi joukkue vahvistui alkukauden Hermeksessä kiekkoileella Nico Frimanilla. Erityisesti ongelmat ovat näkyneet hyökkäyspelissä, jota joukkue ei ole pystynyt toteuttamaan kapean materiaalinsa vuoksi halutulla tavalla.

Sarjataulukon viidenneltä sijalta löytyvät turkulaiset kaipailevat kipeästi pisteitä taistelussaan pudotuspelien kotiedusta kevään lähestyessä. Täyden työn takana lisäpisteet kuitenkin ovat, sillä KeuPa on voittanut joukkueiden kauden molemmat keskinäiset kohtaamiset. TUTOn aseena otteluun onkin kotikaukalo, jossa joukkue on ollut suhteellisen vahva.

KeuPan otteissa on ollut huimaavan alkukauden jälkeen havaittavissa pientä epävakautta, joka viime peleissä on purkautunut kurittomuutena ja tunteiden ylikuumenemisena. Voitot eivät olleet niin helposti saatavilla ja joukkue on joutunut tosissaan taistelemaan pisteistä, vaikka neljän ottelun voittoputkessa viilettääkin.

Joukkueen menestys on nojannut vahvasti tolppien välissä torjuvaan Lassi Lehtiseen sekä ykkösnyrkkiin Markus Jokinen - Jesse Pelamo - Miro-Pekka Saarelainen. Edellisessä ottelussa LeKiä vastaan joukkueelle vihellettiin peräti 49 minuuttia rangaistuksia, joista leijonan osa itsensä suihkuun tapelleelle Konsta Mesikämmenelle.

Kupittaalla on lupa odottaa runsaasti maaleja, sillä vastakkain ovat kaksi sarjassa eniten maaleja tehnyttä joukkuetta, molemmilla täysosumia on 126 kappaletta.

3 - 2

Kauden viides paikallistaisto petaa asetelmia kevääseen

Imatralla yhteen iskevät sarjakutonen Ketterä ja sarjan kolmannelta sijalta löytyvä SaPKo. Ketterä on ollut paikallisväännöissä niskan päällä.

Ennakkoluulottomasti läpi kauden pelannut sarjanousija Ketterä on esiintynyt viimeisimmissä otteluissaan totuttua vaisummin. Joukkue pelasi viime viikolla kolme ottelua, häviten kaikki varsinaisella peliajalla. K-Vantaata lukuun ottamatta vastustajatkaan eivät olleet aivan sarjan terävintä kärkeä, sillä sekä Hermes että RoKi nappasivat imatralaisten päänahan näiden pohjoisen kiertueella.

Totutusti Ketterä on erittäin määrätietoisesti voitosta taisteleva joukkue, jonka vahvuus on hyökkäyspelissä, erityisesti tehokaksikon Jesse Juntheikki - Tomi Iso-Mustajärvi yhteispelin tuloksena. Joukkueen heikkous on puolestaan puolustuksessa ja maalin suulla, mikä näkyy päästetyissä maaleissa ja varsinaisen peliajan jälkeisissä häviöissä. 

Kauden keskinäisissä kohtaamisissa Ketterä on kuitenkin osoittanut vaarallisuutensa, sillä se on vienyt nimiinsä neljästä kohtaamisesta kolme.

Kahden tappiollisen pelin jälkeen lauantaina voittokantaan palannut SaPKo pystyi parantamaan paljon lyhyessä ajassa. Kesiviikon Jokipojat-pelissä joukkue oli vaisu, jopa haluton, maalipaikat vähissä ja hyökkäysalueen pelaaminen muutenkin tuloksetonta. TUTOa vastaan joukkue taas pysyi lähes koko 60-minuuttisen ajan pelisuunnitelmassa kiinni. SaPKo pysyi oikeastaan koko ottelun ajan TUTOa edellä niin kiekollisella kuin kiekottomassakin pelissä.

Maalinsuulla kiekkoja torjuu tammikuun loppuun asti lainalla Karolus Kaarlehto, joka torjui nollapelin TUTOa vastaan. Ykköstykki Rasmus Hämäläinen on ollut sivussa jo pidämmän aikaa, mutta kapteeni Joona Monto on ottanut nyt hyökkäyspelillisestikin askeleita eteenpäin. Parannettavaa löytyy ainakin ylivoimapelistä: pakkopeli ei johda laukauksiin, eikä sitä kautta maalintekoyrityksiin.

3 - 4

Taistelua taivaasta ja tuonelasta

Karsintaviivan molemmilta puolilta löytyvät Hermes ja RoKi kohtaavat Kokkolassa. Joukkueiden käyrät ovat olleet päinvastaiset.

Hermeksen ja RoKin kaudet ovat edenneet lähes peilikuvina toisistaan. Katastrofaalisesti kautensa aloittanut Hermes on alkanut saada vähitellen konettaan käyntiin ja on voittanutkin viidestä edellisestä ottelustaan neljä. Joukkue on sarjassa edelleen sijalla 11., mutta on repinyt jo tuntuvat kaulan jumbona olevaan Peliitoihin, ja hätyyttelee jo pudotuspelipaikkoja, yhdestä kolmeen ottelua lähimpiä kilpakumppaneitaan vähemmän pelanneena. 

Pelaajien kasvanut itseluottamus ja peli-ilo näkyy katsomoon asti, jolla on iso merkitys viime aikojen parantuneisiin peliesityksiin. Kärkipelaajat ovat nousseet esille Aku Kestilän johdolla ja lunastaneet heille asetettuja odotuksia.

Sarjan häntäpäässä näkemään totuttu RoKi aloitti kautensa hyvin ja roikkui pitkään pudotuspelisijoilla saakka. Loukkaantumiset ja pelillinen alakulo ovat kuitenkin sysänneet joukkueen kymmenenneksi.

RoKin viime pelit ovat olleet pelillisesti hyviä ja aiemmin vaivanneet jatkuvat virheet, puolustuspelin vajavuus ja pelin hajoaminen ovat vähentyneet selvästi. Lauantain ottelu Ketterää vastaan näytti, että itseluottamus on kasvussa koko joukkueella ja erityisesti maalivahti Rasmus Reijola on pääsemässä takaisin vireeseen. Joukkue onkin pystynyt napsimaan kotonaan voittoja, mutta vieraissa on ollut vaikeampaa, tuota tilastoa RoKi lähtee Kokkolaan kääntämään.

Sairastupa on hiljalleen tyhjentymässä, mikä antaa paremmat lähtökohdat harjoitteluun ja paremmat mahdollisuudet taistella voitoista. Pikakiituri Christoffer Seppelinin peliin paluu on ollut hyvä piristysruiske koko joukkueelle.

Kauden aikaisemmat kohtaamiset ovat menneet tasan 2−2.

United hakee piristystä synkkiin uutisiin kaukalosta

Viime päivinä uutisoidun konkurssiuhan alla oleva Espoo United pyrkii pitämään synkät uutiset toimiston puolella. Vastaan saapuu sarjanelonen LeKi.

Pudotuspeliviivan tuntumaan juttunut Espoo United on esiintynyt toimiston lisäksi myös kaukalossa alle odotusten. Myös tähän kauteen suhteellisen nimekkäällä joukkueella lähtenyt joukkue vajosi heti sarjan alussa häntäpäähän, eikä nousu ole ollut merkittävää.

Maalivahtipelissä joukkue on mennyt pääosin nuoren Nico Vikstenin varassa. Viksten onkin joutunut kannattelemaan suurta kuormaa, sillä espoolaisten puolustus on auttamatta liian ohut. Jimi Santala onkin joutunut pelaamaan pienistä loukkaantumisista kärsien.

Espoolaiset ovat kaipailleet myös kapteeniaan Juuso Forsströmiä takaisin. Hyökkäjään paluu on lähellä, mutta keskiviikkona se ei tule vielä tapahtumaan. Edellisestä viidestä ottelustaan neljä hävinnyt joukkue on kamppaillut viimeistelyn kanssa, vaikka Kim Hirschovits tekeekin parhaansa tehojen eteen ja on viiden ottelun pisteputkessa.

LeKi on esiintynyt suhteellisen tasapaksusti koko kauden ajan. Viime viikon kahdesta ottelusta pistetili karttui yhdellä, kun lauantain KeuPa-ottelun tuloksena oli voittomaalikilpailutappio. Joukkueen vahvuus on ollut puolustuspeli, jonka viimeisenä lukkona on seissyt nuorten MM-kisoissakin torjuntavastuun kantanut Ukko-Pekka Luukkonen.

Myös sarjaohjelma on lempääläisten kotietujahdin kannalta alkuvuodesta suotuisa. Tammikuun ensimmäisestä 11 pelistään joukkue pelaa peräti kahdeksan kotikaukalossa. Espoon reissu on siis harvinaisuus sinänsä. Tästä huolimatta LeKi lähtee Espooseen kääntämään kahden ottelun tappioputkea takaisin voittokantaan.

Kertoimet ovat vieraiden puolella, sillä saukkopaidat ovat napanneet voitot kaikista joukkueiden tämän kauden keskinäisistä kohtaamisista.