Mestis-kierros: Kiekko-Vantaa pyrkii sanelemaan tahdin sarjakärki KeuPan vieraana

MESTIS / Kierrosennakko
Perjantain Mestis-kierros tarjoaa neljä ottelua, ja kierroksen mielenkiintoisimmassa ottelussa pelaavat vastakkain sarjan kärkijoukkueet KeuPa ja Kiekko-Vantaa. Itäisen Suomen kamppailussa kohtaavat puolestaan SaPKo ja Jokipojat.

Kärkikamppailu Keuruulla - kurooko Kiekko-Vantaa eroa umpeen?

KeuPa johtaa Mestiksen runkosarjaa, ja Kiekko-Vantaa majailee toisena kuuden pisteen päässä keuruulaisista. K-Vantaalla on perjantaina mahdollisuus kuroa piste-eroa umpeen ja tiivistää taistoa kärkipaikasta.

KeuPan viiden ottelun voittoputki katkesi viikko sitten juuri illan vastustaja Kiekko-Vantaata vastaan. Keuruulaiset ovat kuitenkin napsineet sen jälkeen viisi pistettä kuudesta, joten ero vantaalaisiin ei ole kutistunut liiaksi.

Keuruulaisten hyökkäysosasto on lähes jokaisessa ottelussa pelannut potentiaalinsa tasolla, eikä joukkue ole juurikaan kokenut pelillisiä vaikeuksia pitkällä aikavälillä. Päävalmentaja Mikko Heiskanen on peräänkuuluttanut puolustamista yhtenä kehityskohteena, ja kyseinen osa-alue onkin ottanut kehitysaskelia.

K-Vantaa sai keskiviikkona maalihanansa kunnolla auki ja kukisti SaPKon 6−2-lukemin. Joukkue katkaisi pässipaitojen selkärangan toisessa erässä iskemällä alle kolmeen minuuttiin kolme maalia.

Kokonaisuutena K-Vantaa on ollut pelillisesti varsin tasapainoinen joukkue, vaikka yksittäisissä otteluissa se on ajoittain alisuorittanut. Illan otteluun lähdettäessä vantaalaiset tarjoavatkin KeuPalle parhaimman mahdollisen vastuksen. Sen lohipaidat osoittivat viime viikon 4−1-voitollaan keuruulaisia vastaan.

Jokipojille tarjolla revanssi viime lauantain tappiosta

SaPKo ja Jokipojat ovat kohdanneet toisensa tällä kaudella kolme kertaa. Edellisestä keskinäisestä kamppailusta on kuitenkin kulunut vain vajaa viikko.

Illan kotijoukkue SaPKo on tällä hetkellä kolmantena, mutta viime aikoina joukkueen peliä on leimannut pelillinen ailahtelevaisuus. Joulutauon jälkeen joukkue on pelannut kolme ottelua: tuloksena kaksi tappiota ja yksi voitto.

Viime lauantaina joukkue haki ehjällä ja kurinalaisella pelillä 3−2-voiton Joensuusta, mutta runsasmaaliset tappiot IPK:ta ja K-Vantaata vastaan osoittivat, että pässipaidoilla on tekemistä puolustus- ja viisikkopelinsä kanssa.

SaPKo-vahti Roope Urpolahti on pelannut joukkueensa maalin suulla peräti 14 ottelua putkeen, eikä hänelle ole Joonas Toivosen loukkaantumisen takia tarjoutunut kirittäjää. TPS:n sopimuspelaaja Karolus Kaarlehto saapui joukkueen vahvuuteen tämän viikon otteluihin.

Jokipojat on kärsinyt neljässä edellisessä ottelussaan neljä tappiota, ja joukkue on sarjataulukossa kymmenentenä. 28 pelatun ottelun jälkeinen tilanne ei tyydytä Jouni Variksen johtamaa joensuulaislaumaa, jonka tähtäin on yksiselitteisesti pudotuspeleissä.

Joukkueen puolustuspelaaminen on pääosin ollut kestävällä pohjalla, eikä se ole vuotanut pahoin. Maalit ovat kuitenkin usein jääneet puuttumaan, erityisesti pelien ratkaisuhetkillä. Joukkueen hyökkäysosasto on sarjan keskitasoa, mutta erityisesti kapteeni Samu Pitkäseltä odotetaan edelleen näkyvää panosta myös tuloksellisesti.

Jokipoikien kultakypärä Oula Uski on toiminut keskushyökkääjänä ansiokkaasti niin kärkiketjuissa kuin alemmissakin ketjuissa. Hyökkääjä on pelatessaan tärkeä osa joensuulaisten hyökkäyspeliä.

RoKi hamuaa takaisin pudotuspeliviivan yläpuolelle

Espoo United on sarjataulukossa sijalla seitsemän ja RoKi pudotuspeliviivan alla yhdeksäntenä. Piste-eroa joukkueiden välillä on kuitenkin vain kolme pistettä.

Espoo United on ollut viime aikoina tuloksellisesti vahva. Kahdeksasta edellisestä ottelustaan joukkue on kerännyt viisi suoraa voittoa ja yhden jatkoaikavoiton. Joukkue hinannut itseään yhä lähemmäs taistoon kotiedusta. Matkaa neljänteen sijaan on matkaa seitsemän pistettä.

Espoolaisten hyökkäystä johti joulukuussa 18-vuotias Jesse Ylönen, joka takoi kuun aikana seitsemän maalia ja pokkasi valinnan kuukauden parhaaksi tulokkaaksi. Espoo Unitedin kärkiketjut kestävät vertailun minkä tahansa Mestis-joukkueen kanssa, mutta espoolaiset kaipaavat ketjuilta tulosta aiempaa säännöllisemmin.

RoKi oli marraskuussa hyvässä tuloksellisessa iskussa, sillä joukkue voitti yhdeksästä ottelustaan kuusi. Joulukuun alussa joukkue hävisi KeuPalle 2−3, ja sen jälkeen rovaniemeläiset eivät ole voittaneet kertaakaan. Joukkue on hävinnyt nyt seitsemän ottelua putkeen, ja sarjassa RoKi on valahtanut pudotuspeliviivan alapuolelle.

Rovaniemeläiset kokivat joulukuun puolessa välissä ison kolauksen, kun ykkösvahti Paavo Hölsä loukkaantui niin, että hän on koko kevätkauden sivussa. Hölsän paikan maalin suulla on ottanut Rasmus Reijola

6 - 0
IPK

Jatkuvatko IPK:n vahvat otteet?

Suurimman osan kaudesta Mestiksen jumbopaikalla ollut Peliitat saa vieraakseen IPK:n, joka on neljän ottelun voittoputkessa ja kuuden ottelun pisteputkessa.

Illan kotijoukkue Peliitat on pelannut koko kauden ilman kolmen pisteen kotivoittoa. Kotiluolassaan joukkue on kerännyt yhteensä ainoastaan viisi pistettä. Heinolalaiset ovat lähes jatkuvasti kamppailleet puolustuspelillisten ongelmien kanssa, ja monet vastustajat ovat käyttäneet tämän hyödykseen.

Viikko sitten perjantaina Peliitat haki LeKin vieraana päätöserän kahdella nopealla maalilla 4−2-voiton, mutta kärsi lauantaina tappion Ketterälle kotonaan. Hyökkäysosastolta Severi Lahtinen, Tatu Vihavainen ja Valtteri Lipiäinen ovat kannatelleet panoksellaan joukkuetta.

IPK on puolestaan kuuden ottelun pisteputkessa, ja neljästä edellisestä ottelustaan se on voittanut jokaisen. Kärkipään joukkueista iisalmelaiset voittivat K-Vantaan ja SaPKon. Voitoilla Hermeksestä ja RoKista joukkue kohensi asemiaan, vaikka matkaa pudotuspeliviivan alapuolelle on vain kaksi pistettä.

Joukkue on ajoittain väläytellyt hyökkäyspelillistä iskukykyään: sekä K-Vantaata että SaPKoa vastaan joukkue teki kolme maalia tasakentällisin. Maalilla Tuomas Tolonen on ollut yksi IPK:n kulmakivistä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Peliitat

23.03
JHT - Peliitat
1 - 6
17.03
JHT - Peliitat
0 - 8
07.03
LeKi - Peliitat
12 - 3

IPK