Mestis-kierros: KeuPa-legenda palaa, LeKi-tähdet loistavat maailmalla

MESTIS / Kierrosennakko
Jääkiekon Mestis palaa perjantaina joulutauolta täydellä ottelukierroksella. Kuudesta kamppailusta yksi mielenkiintoisimpia on K-Vantaa - KeuPa HT, sillä sarjataulukossa kakkossijaa miehittävä kotijoukkue on jo kahdeksan pinnaa vieraita perässä.

Jännitettävää riittää tosin muuallakin, sillä vaikka piste-eroja on syntynyt, ovat välimatkat toisaalta marginaalisia. Esimerkiksi kahdeksatta sijaa miehittävä Jokipojat hamuaa pisteitä Imatralta, tärkeässä keskikastin pelissä, jonka joukkueilla eroa on ainoastaan viisi pinnaa. Espoo United puolestaan tavoittelee joensuulaisia yhdeksännellä sijalla, kahden pisteen päässä.

Vuosi huipentuu täyden 12 kamppailun viikonloppuun, ja kuten esimerkit osoittavat, on luvassa tänään ja lauantaina hurjaa herkkua puhtaasti numeroiden valossa.

Lisämausteen tuo Taneli Maasalo, joka palaa Japanin reissun jälkeen vielä kerran KeuPan paitaan kahden ottelun ajaksi ennen siirtymistään muihin puuhiin.

Tuttu parivaljakko tasaisessa taistossa?

Viime kevään pronssiottelupari kohtaa tänä syksynä jo käsittämättömästi kuudennen kerran sarjapelissä, ja voitot ovat nyt Espoo Unitedille 3−2. Neljässä ottelussa viidestä voittoon on vaadittu neljä häkkiä, kerran pistepotti on irronnut kolmella maalilla.

Ottelusta tulee puhtaasti tilastojen valossa mahdollisesti jälleen kerran tasainen, sillä TUTO on pisteitä tuijottamalla sarjan neljänneksi paras kotijoukkue Espoon miehittäessä vierastaulukossa viidettä sijaa.

Jos ovat aiemmin pienet asiat ratkaisseet joukkueiden keskinäiset pelit, niin sama pätee perjantainakin hyvin todennäköisesti. TUTO voi yhden askeleen ottamalla olla vahva, ihan jopa mestariehdokas.

Pallon pyöriminen on turkulaisittain pienistä asioista kiinni, toisaalta niin se on myös Espoossa. United kaipaa keväälle pelillistä ykkösnimeä, ja jos se sen nyt löytää, täytyy TUTO:n vastata huutoon nollaamalla vieraiden tuloksen tekijä(t).

1 - 4

Valoa tunnelin päässä?

Vaikka illan kotijoukkue RoKi joulutauolle tappioputkessa jäikin, on hyökkäyspään ratkaisuissa ja viisikkopuolustuksessa näkynyt pieniä parannuksen merkkejä.

Valitettavan pienet virheet ovat johtaneet takaiskuihin, joiden lisäksi harmaita hiuksia ovat aiheuttaneet loukkaantumiset.

Maalivahti Paavo Hölsän kausi on ohi leikkausta vaativan loukkaantumisen takia, lisäksi perjantain pelistä ovat poissa Olli-Aleksi Pietilä ja pelikieltoa kärsivä Tuomas Komulainen. Kristian Kangas sen sijaan on pois molemmista viikonlopun peleistä.

Alun sanat kuvaavat myös Hermestä vallan osuvasti. Ennen joulutaukoa ajoittain heräämisen merkkejä osoittanut kokkolalaislauma tekee kyllä kaikkensa, mutta RoKin tavoin heilläkin pienet asiat ovat edelleen kääntyneet liiaksi vastaan.

On vain ajan kysymys, miten kauan Hermes jaksaa painaa miehekkäällä tasolla, kun tulosta ei kuitenkaan tule toivottuun tapaan. Joukkuetta ei voi missään nimessä osoittaa syyttävällä sormella esimerkiksi luovuttamisen takia. Yritystä on riittänyt.

Kärkijoukkueet tarjoavat Vantaan yleisölle herkkua - KeuPa-ikonin paluu kirsikkana kakkuun

Mestiksen kärkipaikkoja miehittävät poppoot kohtaavat kolmannen kerran tällä kaudella, ja luvassa on lienee taas tasainen koitos. Aiemmat kohtaamiset ovat vuoden 2017 aikana päättyneet maalin erolla voittojen ollessa tasan 1−1.

Sarjan syksyn valopilkut ovat olleet, kuten sarjataulukkokin kertoo, isoja onnistujia. Kyseiset joukkueet ovat päästäneet vähiten maaleja koko sarjassa, lisäksi illan vieraslauma on iskenyt niitä eniten.

Tasaista peliä puoltavat siis sarjasijoitukset, tämän kauden tilastot ja vuoden aiemmat kohtaamiset. Oman mausteensa soppaan tuo aiemmin mainittu KeuPa-ikoni Taneli Maasalon paluu vielä kahden mittelön ajaksi keuruulaispaitaan.

2 - 4

Maalivahtiosastoille kaivataan herätystä - LeKi-tähdet loistavat maailmalla

LeKi on lyönyt monet ällikällä, sillä se on kiivennyt sarjataulukossa jo sensaatiomaisesti kolmanneksi.

Ällikällä monet on lyönyt myös Peliitat, mutta täysin päinvastaisesta syystä: Sarjan jumbosija ja peräti 18 tappiota kertovat siitä, että joukkue on sukeltanut monellakin eri tavalla syvälle.

Hurjia maalimääriä päästävä vierasjoukkue saapuu Lempäälään ehdottomasti altavastaajana, mutta toisaalta sen iskun paikka voisi olla isäntien maalivahtiosasto - onhan luottotorjuja Ukko-Pekka Luukkonen pysäyttelemässä pikkumustia alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Buffalossa.

Sivuhuomiona mainittakoon, että LeKiltä sivussa on Luukkosen lisäksi myös Filip Krivosik, joka otti isoa roolia rapakon takana MM-kekkereissä Slovakian järjestäessä jättisensaation Yhdysvaltojen kustannuksella. Samoissa kisoissa viilettää myös Tanskan paidassa Nikolaj Krag-Christensen, joka edusti LeKiä alkukaudesta.

Perjantaina maalivahtiasia noussee tapetille itse asiassa suuresti, olihan esimerkiksi sivustomme "Kolme toivetta" -juttusarjoissa kummankin joukkueen kohdalla se esillä. LeKi tarvitsee Luukkosen taakse luotettavan kakkoskassarin, Peliitat puolestaan kaipaa voittavaa maalivahtia. Kumpi vetää tässä pidemmän korren perjantaina?

Tilastot

Edelliset ottelut

LeKi

Peliitat

23.03
JHT - Peliitat
1 - 6
17.03
JHT - Peliitat
0 - 8
07.03
LeKi - Peliitat
12 - 3

Kummatkin tarvitsevat leveyttä

Kuten sivustomme joulun alla kirjoitti "Kolme toivomusta" -juttusarjassa, tarvitsee Ketterä maalilleen oikeasti tasaisesti voittavan veskarin, myös kärkihyökkääjät Tomi Iso-Mustajärven johdolla kaipailevat taakseen tulitukea.

Samankaltainen on laulu myös Jokipoikien suhteen, joskin puolustusosastolla.

Joukkueen pakiston on asetuttava muottiin, eikä syksyn kaltainen liikehdintä etenkään alakerrassa ole keväällä ja isommissa peleissä hyvä asia.

Tässä on yksi iso teema perjantain otteluun: Se joukkue lienee vahvoilla, joka onnistuu kokonaisvaltaisesti paremmin. Sillä jääkiekossa yleensä pärjää, vaikka terävin kärki olisikin miten tuhoisa hyvänsä.

3 - 6
IPK

Jatkuuko IPK:n SaPKo-kirous?

Savonlinnassa vieraileva IPK on ollut helisemässä hallitsevaa mestaria SaPKoa vastaan viime vuosina oikein tosissaan. Iisalmelaiset ovat nimittäin kaataneet pässipaidat ainoastaan kerran reilun vuoden sisään yhteensä kahdeksassa kohtaamisessa.

Tiukkaa voi tehdä myös perjantaina. Illan kotijoukkue on herännyt vähintään vaisuhkon syksyn jälkeen kelvolliseen iskuun, ja esimerkiksi kymmenessä edellisessä pelissä se on jäänyt pisteittä vain kahdesti. IPK sen sijaan on vastaavassa tilastossa kuntopuntarissa vasta kymmenes kymmenellä pinnallaan.

Jos ja kun IPK haluaa pysyä kiinni pudotuspelijunassa, pitää kelkka pystyä kääntämään. Ja mikä olisikaan parempi paikka siihen, kuin murtaa pienenlainen SaPKo-kirous.