Mestis-kierros: Kärkijoukkueiden voittomarssi on hidastunut - Karsintaviivan yläpuolella taistellaan jokaisesta pisteestä

MESTIS / Kierrosennakko
Mestiksessä painellaan jo viimeisen kympin otteluita, kun runkosarjaa on jäljellä hiukan vajaa kuukausi. Suurin osa joukkueista on edelleen sijoittuneena pienillä sarjapiste-eroilla, joten jokainen piste on arvokas. Erityisesti häntäpäässä tullaan käymään tiukkaa taistelua sijoituksista viimeisen kuukauden aikana.
7 - 4
IPK

IPK:lla peli sujuu, kun KeuPalla puolestaan takkuilee

Iisalmelaiset palaavat taistoon mukaan viikon ottelutauolta, joten virkeyttä viime ajat hyvin pelanneella joukkueella pitäisi olla. Keuruulaiset puolestaan ovat pohjoisen vieraskiertueella, joka torstain lepopäivästä huolimatta voi vaikuttaa vieraiden vireystasoon.

Kotijoukkue IPK on pelannut viimeksi viikko sitten, joten iisalmelaiset ovat saaneet rauhassa harjoitella ja hioa kuvioita kuntoon. Ennen taukoa joukkue löysi voittavan tien pitkän kivikkoisen tien jälkeen, ja taskussa on neljä voittoa viimeisestä viidestä ottelusta. 

Tällä hetkellä yhdeksäntenä pudotuspeliviivan alla oleva IPK tarvitsee illan ottelusta pisteitä parantaakseen mahdollisuuksiaan nousta kahdeksan joukkoon. Espoo United on vain kahden pisteen päässä edellä, kun RoKi hönkii niskaan kolme pistettä takana. Joukkue sai harmillisia loukkaantumisuutisia alkuviikosta, kun Iiro Sulinin loukkaantuminen päätti puolustajan tämän kauden.

Sarjakärki KeuPa on kulkenut suurimman osan kautta voitosta toiseen, mutta tammikuu toi mukanaan vaikeuksia ja viime ottelut keuruulaiset ovatkin menneet vuoristoradalla. Mellevällä 41:n maalierolla joukkue on edelleen erittäin vaarallinen maalinteossa. Toisaalta juuri maalinteko tuotti esimerkiksi keskiviikkona ongelmia, kun RoKi nollasi KeuPan kotonaan 1−0.

Pelihallinta sujuu joukkueelta kuin luonnostaan ja hyökkäyksen rakentelu toimii pääosin hyvin. Joukkueen tulivoimainen ykköskenttä sai keskiviikkona vahvistusta, kun Jussi Nättinen liittyi joukkueen kokoonpanoon. Ykkösnyrkin tehokkuudesta kertoo paljon sekin, että Markus Jokinen ja Miro-Pekka Saarelainen ovat heiluttaneet verkkoja yhteensä jo 41 kertaa.

5 - 4

Joukkue vastaan yksilöt - Onko vantaalaiset löytäneet joukkuehengen?

Rovaniemellä perjantai-illassa kohtaavat monella tavalla erilaiset joukkueet. Maantieteellisesti jo kaukana toisistaan olevat joukkueet ovat myös toisilleen pelaamisessa ajoittain toistensa vastakohtia.

RoKin peli on viimeisen kuukauden ollut jatkuvasti parempaan suuntaan ja ottelut ovatkin jo pitkään olleet maalin pelejä. Keskiviikkona edellisen viikon raskas vieraskiertue siirtyi unholaan rovaniemeläisten saalistettua halutun päänahan, kun sarjakärki KeuPa kaatui kotona niukasti 1−0. Maalivahti Rasmus Reijolalle ottelu oli kauden toinen nollapeli.

Lappilaisten vahvuus on ollut joukkuehengessä ja taistelutahdossa: mitään ei anneta helpolla. RoKin kokoonpanossa ei varsinaisesti ole ketään ylitse muiden vaan tuloksellisestikin tehopisteeet ovat jakautuneet laajasti. Harmaita hiuksia rovaniemeläisillä on aiheuttanut jatkuvat loukkaantumiset - Kun yksi on palannut jäälle, on toinen joutunut sairastuvalle.

Kiekko-Vantaan pelit ovat menneet huonosti viime aikoina. Aiemmin todella vakuuttavasti pelannut vantaalaisnippu on ajautunut harhapolulle ja tuloksena on ollut tappioita ja vaivoin otettuja voittoja. Keskiviikkona sarjajumbo Peliitat ajoi vantaalaisia ahtaalle ennen kuin lohipaidat saivat käännettyä ottelun rutiinivoitoksi.

Joukkueen puolustus on ailahdellut, eikä vastuuta ole tunnettu ollenkaan. Myös joukkueena pelaaminen on tuottanut vaikeuksia, ja päävalmentaja Pasi Arvonen onkin usein nostanut esiin joidenkin pelaajien itselleen pelaamisen joukkueelle pelaamisen sijaan. Kiekko-Vantaan puolustus vahvistui torstaina, kun Joel Pyykkönen siirtyi RoKista Vantaalle. Samalla oven avauksella sentteri Viljami Wacklin lähti Ruotsiin.

Tilastot

Vain kahden sarjapisteen päässä toisistaan olevat Jokipojat ja pudotuspeliviivalla oleva United lähtevät hakemaan illan ottelusta täysiä sarjapisteitä parantaakseen sijoituksiaan. Aiemmat kohtaamiset ovat päättyneet espoolaisille, mutta joukkueiden nykyvire voi kääntää ottelun kummalle vain.

Jokipoikien pelit ovat kulkeneet vuoden alun kohtuullisen hyvin ja johtoasemassa pelaaminen on parantunut huomattavasti syksystä. Viimeksi keskiviikkona joensuulaiset ottivat vakuuttavan voiton nousujohteisesta Hermeksestä. Peli ei varsinaisesti häikäissyt, mutta sisälsi tarvittavaa rutiininomaisuutta.

Ongelmalliseksi ärjypaidoille on viime otteluissa osoittautunut toinen erä, jolloin joukkue on ajautunut puolustuskannalle. Jokipojat on vahvoilla saadessaan minimoitua oman alueen kiekolliset virheet ja pelatessaan aktiivisesti viisikkona. Kokoonpanossa on pieniä muutoksia, kun maalivahti Timo Niemi on pois vahvuudesta. Keskiviikkona päähän osuman saaneen hyökkääjä Samu Pitkäsen pelaaminen on epävarmaa.

Unitedin pelit ovat kulkeneet viime ajat hiukan rykien vaikka voittoja onkin tullut kolme viidestä viimeisimmästä ottelusta. Näistä kuitenkin kaksi voittoa irtosi vasta varsinaisen peliajan jälkeen. Keskiviikkona kotonaan pelannut United sai selkäsaunan Ketterältä, joka pyyhki jäätä espoolaisilla 2−6-lukemin.

Espoolaisnipun peli on ajoittain ollut täysin hukassa eikä selvää pelitapaa tunnu löytyvän. Keskiviikon ottelussa joukkueen suurin ongelma oli avautuneiden maalipaikkojen hukkaaminen ja kolmannen erän totaalinen puolustuksen hajoaminen. Joukkueesta löytyy useita tuloksentekijöitä, joten sankarin viittaa voi sovitella monen pelaajan harteille.

4 - 1

Voittoputkessa liitävä Ketterä isännöi tappioputken katkaissutta LeKiä

Ketterä ja LeKi ovat kauden aikana kohdanneet kolme kertaa tiukkojen maalin pelien merkeissä, joissa kahdessa ratkaisu on haettu jatkoajalta. Perjantai-illan otteluun pienoisena ennakkosuosikkina lähtee kovassa vireessä oleva kotijoukkue Ketterä.

Kotijoukkue Ketterän alkuvuosi on ollut kokonaisuutena hyvää tekemistä ja voittojakin on irronnut hyvällä tahdilla. Sarjataulukossa kolmantena oleva imatralaisjoukkio on napannut voiton kuudesta viimeisestä ottelustaan, joten joukkueen pelivire on tällä hetkellä todella hyvä.

Keskiviikon ottelussa Ketterä osoitti vahvaa kestävyyttä nousemalla viimeisen erän tehoilulla selkeään 6−2-voittoon Unitedista. Kotijoukkue on aiemminkin tällä kaudella pelannut vastaavia otteluita parantaen loppua kohden alun tasaisen puurtamisen jälkeen. Kokoonpanosta peräti neljä pelaajaa löytyy pistepörssin kymmeniköstä, joista Jesse Juntheikki ja Joona Jääskeläinen hallitsevat ensimmäistä ja toista sijaa.

Vierasjoukkue LeKi on kyntänyt viimeisimmissä otteluissaan , mutta pienet muutokset muun muassa otteluun valmistautumisessa toivat helpottavan voiton keskiviikkona TUTOsta. Voiton taustalla vaikutti vahvasti joukkueen taistelutahto ja periksiantamattomuus, joka johti viime hetken tasoitukseen ja lopulta voittomaaliin jatkoajalla.

Lempääläisten saatua katkaistua kuuden ottelun tappioputkensa joukkue tulee imatralle lisävoittoja janoten. Saukkopaitojen kokoonpanossa ei tiettävästi suuria muutoksia ole. Sisäisen pistepörssin kärjessä olevat hyökkääjä Antti Kangasniemi ja puolustaja Jere Rouhiainen olivat keskiviikkonakin hyvässä vauhdissa, joten heiltä voi odottaa illan ottelussakin tehoja.

0 - 1

Tasaisen parin tiukka taisto

TUTO isännöi kotonaan SaPKoa, joka on saanut ottelutauon aikana levähtää ja sommitella peliään parempaan kuntoon. Illan kohtaamisesta on odotettavissa tasainen, kun molemmat joukkueet ovat pelanneet viime ajat ailahdellen ratkoen usein voittajan vasta varsinaisen peliajan jälkeen.

Vierasjoukkue SaPKolla on allaan vajaan viikon tauko otteluista, joka varmasit on ollut tervetullut hengähdystauko tammikuun puolessa välissä alkaneesta tiukahkosta pelitahdista. Edellisen kerran lauantaina pelanneet pässipaidat kärsi kotitappion Unitedille voittomaalikilpailussa.

Lauantain ottelu oli joukkueelta puolustuksellisesti ehjää, kun aiemmin puolustuspelaaminen on ollut ajoittain pahastikin hukassa päästäen jokaisessa kolmessa edellisessä ottelussa neljä maalia. Joukkueen ehdoton vahvuus on viisikkopelaamisessa, joka on yksi syy joukkueen korkealle sarjasijoitukselle (2.).

Hyökkääjä Rasmus Hämäläinen on tehnyt paluun kokoonpanoon kuukauden poissaolon jälkeen. Savonlinnalaisten riveissä pelaa viikonlopun aikana myös Joni Seinelä Suomi-sarjan Indiansista ja HIFK:n maalivahti Niilo Halonen vahvistaa takalinjoja vähintään kolmen ottelun ajan.

TUTO koki karvaan tappion keskiviikkona Lempäälässä, jossa LeKi nousi viime minuuteilla tasoihin ja vieden lopulta voiton jatkoajalla. Loukkaantumisistakin kärsinyt turkulaisjoukkue on hiljalleen valahtanut sarjataulukossa alaspäin ja majailee tällä hetkellä sijalla viisi.

Turkulaisten aiemmin todella tehokas maalinteko on hiipunut syksystä, vaikkakin viikko sitten Jokipoikia vastaan TUTO takoi viisi maalia. Joukkueen vahvuutena on ollut aktiivinen ja hyökkäyspainoitteinen pelitapa, mutta pienet nukahdukset ovat puolestaan olleet ajoittain kohtalokkaita.