Mestis-kierros: Haastajien yksilöt liekehtivät - taistelu pudotuspeleistä huikean tasaista

MESTIS / Kierrosennakko
Espoo Unitedin, Kokkolan Hermeksen ja Rovaniemen RoKin edesottamukset ovat Mestiksen pudotuspelejä silmällä pitäen lähtökohtaisesti mielenkiintoisimpia aiheita tammikuun viimeisellä kierroksella keskiviikkona.

Tällä hetkellä viimeisenä, eli kahdeksantena jatkoon menossa oleva espoolaislauma ja viimeistä edellisenä keikkuva, mutta viime aikoina kovaan tahtiin pisteitä napsinut kokkolalaispoppoo ovat osoittaneet heräämisen merkkejä kivenkovien yksilöiden johdolla.

Mielenkiintoinen tapaus on myös RoKi, joka aloittaa paikallisen Kiekko-Vantaan vieraana härkämäisen viikon. Rovaniemeläisille tulee loppuviikon aikana koko Etelä-Suomi tutuksi, sillä roadtrip vie perjantaiksi Heinolaan ja vielä lauantaiksi Imatralle.

5 - 4

RoKilla hurja rupeama - viikon ensimmäinen peli isossa roolissa

Kiekko-Vantaa yrittää saada kääntymään kurssia kaukaa Rovaniemeltä saapuvan RoKin kustannuksella. Illan vierasjoukkue pelaa neljään päivään peräti kolme vieraskamppailua Etelä-Suomessa.

Kiekko-Vantaalla menee mollivoittoisesti. Erityisessä pinteessä on ollut puolustus, eikä hyökkäyskään ole sujunut mallikkaasti, kuten lähihistoriassa. Päävalmentaja Pasi Arvosen mukaan pelaajat siirtävät vastuuta, eikä kukaan kuitenkaan viimeistele.

Viime ottelussa Hermestä vastaan vastustaja oli parempi ottelun jokaisella osa-alueella, ja tuloksena olikin tyly 0−5-kotitappio. Tulos ei jättänyt mitään arvailuiden varaan - Hermes oli valovuoden edellä.

Härkäviikkonsa aloittava RoKi on puolestaan ollut viime aikoina tasapaksu - ei hyvällä, ei pahalla. Viimeiset 4−5 peliä ovat sujuneet pelillisesti oikein hyvin, ja nyt voitoista pelaaminen on taas aidosti mahdollista.

Alkusyksyn pelitaso on saavutettavissa täysin, mikäli rovaniemeläiset saavat maalintekotehokkuuteen vielä piirun verran potkua lisää. Jokainen pystyy kuvittelemaan, miten paljon tulos vaikuttaa kaukana kotoa olevan joukkueen koko loppuviikkoon.

Pelaajista Jarkko Harjula on ollut hyvässä iskussa keräten messevän saldon 2+5 viiteen viimeiseen otteluun.

Tilastot

Kotikirous vastaan kuumat yksilöt

LeKin otteet kotikaukalossa ovat olleet läpi kauden heikkoja, Espoo Unitedin kohdalla sen sijaan keskiviikon kamppailun alla puhuttavat kuumat yksilöt.

LeKi vaeltaa tällä hetkellä uhkaavassa tappiokierteessä. Neljä häviötä putkeen ovat syösseet lempääläläiset jo kuudennelle sijalle, joskin matkaa nelospaikkaan on neljä pinnaa. Toisaalta todelliseen katastrofiin, eli ysisijaan ero on vaivaiset viisi pistettä.

Keskiviikon kotijoukkueelle vaikeuksia on tuottanut nimenomaan pelit Lempäälässä. Tällä kaudella se on ottanut vain neljä täyttä pistepottia yleisönsä edessä, ja tuo määrä on toiseksi vähiten umpisurkean Peliittojen jälkeen.

On sanomattakin selvää, että trendin pitää muuttua, jos ja kun joukkue ensinnäkin pudotuspeleihin haluaa ja toiseksi menestystä siellä.

United on taistellut kynsin ja hampain kasisijasta kahden tulikuuman pelimiehen kanssa, joihin alun sanat viittasivat: Aleksi Rutanen ja Victor Westermarck viilettävät nyt jo viiden pelin pisteputkessa.

Vaikka mainitut pelaajat kuumia ovatkin, on hyökkääminen toisaalta isossa kuvassa tuottanut vaikeuksia. Kun joukkue pääsee hyökkäämään, lähtevät laukaukset seinille tai logoon, ylivoimalla laakit sen sijaan jäävät turhan usein jopa piippuun. Itseluottamuksen puute?

Viisikkona puolustaminen on myös jäänyt hitusen vaisuksi, joka on avannut vastustajalle ylivoimahyökkäyksiä. Espoolaisten iloksi Nico Vikstén on ollut maalillaan lyhyesti sanottuna hyvä.

Yksilöistä esille nousee aiemmin mainittujen lisäksi myös lasaretista palanneen Juuso Forsströmin nimi. Hänen peli-intensiteettinsä, pelinäkemyksensä ja syöttötaitonsa auttavat joukkuetta. Potkua espoolaisten rotaatiosta taatusti löytyy.

4 - 5

Hanskat tiskiin? SaPKolla sauma saada murhetta kuntoon

Peliitat yrittää vielä tiukasti vääntää itseään ylös sarjataulukossa, mahdollisesti kuiville vesille välttääkseen sarjakarsinnan. SaPKon kohdalla sen sijaan voisi kuvitella, että hyökkäyspelin petraaminen olisi pelillisiä seikkoja tuijottamalla isossa roolissa keskiviikkona Heinolassa.

Kun ei lähde, niin ei lähde. Taannoin Ketterää isännöinyt sarjajumbo joutuu ilman mitään suurempia yllätyksiä taistelemaan keväällä sarjapaikasta järkyttävän ailahtelun takia. Joukkue painoi sarjanousijaa vastaan kahden maalin karkumatkalle, mutta upea alku valui romukoppaan surkean vuoristoradan takia - Ketterä-peli kuvasti pienoiskoossa koko kautta.

Hyviä, heinolalaisten kannalta turhan lyhyitä yksittäisiä hetkiä seuraa pelillisesti järkyttävät "vyöryt", jotka ovat johtaneet nykyiseen sijoitukseen.

Vaikuttaa siltä, että kotijoukkue on heittänyt hanskat tiskiin. Jatkoajan saamien tietojen mukaan muutama kärkipelaaja lähtee Heinolasta kevään aikana. Eilen joukkue viesti mm. Facebookissaan, että Aatu Viljanen vaihtoi maisemaa - uusi joukkue on juurikin SaPKo.

Vaikeaa on ollut vierasjoukkue SaPKollakin, joskin se on ottanut pinnoja ihan kohtalaisen hyvään tahtiin. Joukkue on jäänyt tänä vuonna pisteittä ainoastaan kaksi kertaa, mutta parempaankin voisi olla saumat.

Pässipaitainen lauma on kaikkinensa todella mielenkiintoinen poppoo, ja nyt pinnalle on noussut hyökkäyspelaaminen.

Vaikka se on maaleja pystynytkin tekemään - kahdessa edellisessä ottelussa kymmenen - on hyökkäämisen käynnistäminen ja ylivoima tuottaneet harmaita hiuksia. Jos joukkue saa vielä potkun verran petrausta, mihin vire kevään lähestyessä riittääkään?

Kuumat kohtaavat

Hermes on ollut vuodenvaihteen aikaan yksi Mestiksen kovimpia laumoja, ja pisteitä on kertynyt tasaisesti ottelusta toiseen. KeuPan kohdalla samat sanat pätevät, joskin aikamääre on hieman erilainen: Sarjakärki on ollut valtavassa iskussa koko kauden.

Synkkä ja pimeä joulukuu. Hermes voittaa kymmenestä pelistään surkeasti kolme.

Vaan mitä tapahtuikaan joulun pyhien jälkeen? Joulukuun 16. päivän jälkeen Hermes on jäänyt pisteittä yhden ainoan kerran - olkoonkin, että tähän 13 pelin rykelmään on mahtunut viisi tappiota ylitöiden jälkeen.

Kokkolalaiset ovat kaikesta huolimatta osoittaneet sen, että se taistelee tosissaan paikasta kahdeksan parhaan joukkoon. Maalivahti Samuel Jukurin ja kultakuuppa Samu Markkulan johdolla joukkue on päässyt sellaisiin liekkeihin, että nyt kevään isot pelit eivät yhtäkkiä olekaan enää pelkkä kaukainen haave. Isot pelaajat heräsivät isojen runkosarjapelien aikaan.

Mainittujen johtohahmojen lisäksi roolia on ottanut myös Aku Kestilä ketjuineen, johon tämän ennakon alkusanat osaksi viittasivat.

Edellisessä mittelössä Espoo Unitedia vastaan Hermes olisi voinut lyödä homman pakettiin jo avauserässä. Paikkojen tuhlailu etenkin ylivoimalla kuitenkin napsahti omaan nilkkaan.

Toisaalta Etelä-Suomen viikonlopun ensimmäisessä koitoksessa perjantaina Hermekseltä onnistui kaikki.

Sarjakärki KeuPa HT sen kuin porskuttaa, eikä vireelle näytä löytyvän pysäyttäjää sitten millään. Yksittäiset tappiot kuuluvat huippujääkiekkoon, ja niin ne kuuluvat keuruulaistenkin arkeen.

Pidemmät tappioputket joukkue on kuitenkin pystynyt välttämään, ja yhä jatkuvasta huikeasta tasaisuudesta kertovat puhtaasti myös tilastot: 132 tehtyä maalia on toiseksi eniten sarjassa, 94 päästettyä häkkiä sen sijaan on  vähiten.

Kova on Hermeksen urakka keskiviikkona.

5 - 3
IPK

Saako Ketterä karistettua hurjan mörön?

Mestis-kauden yllättäjällä Ketterällä on ollut IPK:n kanssa viime vuosina suuria vaikeuksia. Joukkue hakee keskiviikkona harvinaista voittoa iisalmelaisten isäntänä.

Imatran ottelua lähestyessä on mielenkiintoista nostaa esille joukkueiden aiemmat kohtaamiset. Iisalmelaislauma on ollut melkoinen mörkö sarjanousijalle, sillä Ketterä on edellisen kerran pystynyt kaatamaan Kaakkois-Suomeen saapuvan poppoon yli kaksi vuotta sitten Suomi-sarjassa!

Tuon jälkeen IPK on voittanut viidesti putkeen - kolmesti maalin erolla, kerran kahdella maalilla ja kerran jopa neljällä maalilla.

Nyt maalin pelit ovat kääntyneet Ketterälle, sillä tappioputken jälkeen se on ottanut kaksi voittoa numeroin 3−2 ja yhden 4−2. IPK sen sijaan on juhlinut neljä voittoa putkeen, kahdesti maalin ja kahdesti kahden maalin erolla.

Kumman kantti kestää keskiviikkona mahdollisesti tiukan pelin, kumpi suhteellisen tuoreista joukkueista jatkaa voittoputkea?