Jarkko Näppilä, monenlaisten ratkaisupelien mies

MESTIS / Haastattelu
Jokipoikien puolustuksessa ensimmäistä kauttaan häärivällä Jarkko Näppilällä on kokemusta monenlaisista kevään ratkaisupeleistä. Joensuuhun mies matkasi saadakseen vastuuta ja sitä ärjypaitojen takalinjoilla onkin tarjolla ollut.

Jarkko Näppilä on pelannut aiemmin aikuisten pudotuspelejä SM-liigassa Ilveksen paidassa sekä Mestiksen pudotuspelejä LeKin paidassa. Ilvestä Näppilä on edustanut myös liigakarsinnoissa kaksi vuotta sitten.

Keväällä 2010 Näppilän tämän kauden seura Jokipojat haastoi Suomen kautta aikojen menestyneimmän jääkiekkoseuran Tampereen Ilveksen, jonka juniorimyllystä myös 23-vuotias Näppilä ponnistaa. Pelipaidan väri on vaihtunut parin vuoden aikana useampaankin kertaan, mutta kevään tosipelit kiehtovat. Jokipoikien tavoitteena on Mestiksen mestaruus.

– Kaikki nämä SM-liigan pudotuspelit ja liigakarsinnat ovat antaneet vahvuutta henkiselle puolelle, ja sitä pyrin hyödyntämään tälläkin kertaa. Yritän luoda joukkueeseen henkeä, tuumii Näppilä.

Jokipojat haastajana

Jokipojat lähtee Mestiksen välieräsarjaan Mikkelin Jukureita vastaan haastajana. Alla on kova ottelusarja SaPKoa vastaan, mutta Jukurit sen sijaan marssivat melko näytöstyyliin Kiekko-Vantaan ylitse. Tällainen asetelma kuitenkin sopii joensuulaisjoukkueelle.

– Tiukkoja ja kuumia pelejä pelattiin SaPKoa vastaan. Ottelusarja oli fyysinen ja taistelu oli kovaa vaihdosta toiseen. Luotettiin omaan tekemiseen ja päästiin jatkoon, Näppilä kommentoi.

– Uskon, että tiukasta ensimmäisestä ottelusarjasta on hyötyä meille, kun lähdetään välieriin. Meillä on pitänyt keskittymisen olla koko ajan sata ja löysää ei voitu antaa, joten pelituntuma on kohdallaan. Meillä ei myöskään ole mitään paineita. Muut välieräjoukkueethan sinne liigaan ovat puheidensa mukaan menossa.

Runkosarjassa Jokipojat pelasi Jukureita vastaan viisi kertaa. Jokipojat vei otteluista nimiinsä neljä. Jarkko Näppilä kuitenkin tietää runkosarjan voittajajoukkueen Jukureiden vaarallisuuden, mutta myös mahdolliset heikkoudet.

– Jukurit on sitoutunut ja tasainen joukkue, joka pelaa suoraviivaista peliä ja he pystyvät kääntämään peliä nopeasti. Ei sieltä oikein voi ketään yksittäisiä pelaajia esille ottaa, joita pitäisi vartioida tarkemmin. Fyysisellä ja kovalla pelillä voimme kuitenkin horjuttaa heidän taitavia yksilöitään, pohtii Näppilä.


Jokipojat juhli runkosarjassa Jukureita vastaan
Joona-Pekka Hirvonen - http://jphirvonen.net/

Jokipoikien ylivoimapelaaminen oli erinomaista Mestiksen runkosarjassa, mutta SaPKoa vastaan ylivoimapeli oli tehotonta. Puolustajien pistepörssissä neljänneksi sijoittunut Näppilä tietää miten ylivoimapelistä tulisi taas tehokkaampaa.

– Jatkossa pitää laukoa enemmän kuin mitä SaPKoa vastaan lauottiin. Maalille pitää myös mennä rohkeammin, ja sieltä niitä maaleja syntyy. Jukureita vastaan meidän pitää ylipäätään pelata rohkeasti, luottaa omaan taitavaan kiekolliseen peliimme ja saada esiin koko potentiaali. Yritetään pysyä rohkeasti kiekossa, ei päästetä Jukureita pelaamaan heidän omaa peliään ja horjutetaan heitä kovalla pelillä, kertoo Näppilä.

LeKistä potkua uralle

Viime kaudella Jarkko Näppilä pelasi Lempäälän Kisan riveissä. Lempäälässä vietettyä kautta edelsi neljä kautta, jolloin nuorta puolustajaa pompoteltiin Ilveksen SM-liigajoukkueen, Ilveksen A-junioreiden ja Mestiksen välillä. Kaikkiaan SM-liigaotteluita Näppilälle on kertynyt 106 pudotuspelit mukaan laskettuna.

– Kahden ensimmäisen liigakauden aikana olin lähinnä seitsemäntenä puolustajana ja peliaikaa ei kovin paljon kertynyt. Kolmannella ja neljännellä liigakaudella vastuuta tuli keskimäärin 10- 14 minuuttia ottelua kohti, muistelee Näppilä.

Kokonaan LeKissä kulunut kausi 2010–2011 antoi potkua nuoren puolustajan uralle, kun Näppilä sai pelata samassa seurassa koko kauden ajan.

– LeKissä oppi arvostamaan työssäkäyviä Mestis-pelaajia, että kuinka raskasta touhu voi olla, kun yhdistetään työt, pelaaminen ja perhe-elämä. LeKistä sain lisäpotkua pelihommiin. Valmentaja Jarkko Gladilta tuli hyviä neuvoja ja ohjausta, toteaa Näppilä.

Joensuuhun mies päätyi viime keväänä Mikko Haapakosken otettua häneen yhteyttä.

– Hyvin olen kaupungissa viihtynyt. Jääkiekon ympärillä elämä pyörii asuin sitten Tampereella tai Joensuussa. Hallin ja kodin väliä kuljetaan, käydään kavereiden kanssa syömässä ja hengaillaan.

– Joensuussa on asiat hoidettu hyvin seuran puolesta ja olen keskittynyt ainoastaan jääkiekon pelaamiseen. Opiskelemaan ehtii myöhemmin, kertoo Näppilä, jolla on opiskelupaikka Jyväskylän yliopiston liikuntatieteenlaitoksella.

» Lähetä palautetta toimitukselle