Venäjä piti pintansa ja uusi mestaruutensa

MAAJOUKKUE / Raportti
Venäjä onnistui puolustamaan MM-titteliään Sveitsissä ja kaatoi revanssinhimoisen Kanadan finaalissa maalein 2–1. Voittomaalin tyylitteli toisen erän lopulla Aleksandr Radulov, ja maalivahti Ilja Bryzgalov tyrehdytti Kanadan kovan takaa-ajon.

Maailmanmestaruus on Venäjälle historian 25:s, kun mukaan lasketaan Neuvostoliiton saavutukset. Edellinen kulta oli viime keväältä Kanadasta, mutta sitä ennen punakoneella oli 15 vuoden kuiva kausi.

Viime kevään finaalissa Venäjä kaatoi Kanadan jatkoajalla 5–4. Tämänkertainen kamppailu ei ollut yhtä tapahtumarikas kuin viime vuoden finaali. Kanada voitti laukaukset peräti 38–17, mutta venäläisvahti Ilja Bryzgalov pelasi loisto-ottelun ja myös kenttäpelaajat varjelivat oman maalin edustaa uhrautuvasti.

Voittomaali syntyi ajassa 34.30, kun Kanadan harvinaislaatuinen herpaantuminen avasi Venäjälle ylivoimahyökkäyksen. Aleksandr Radulov toi kiekon hyökkäysalueelle, jallitti valelaukauksellaan puolustaja Chris Phillipsin ja keskelle ajettuaan laukoi ranteella kiekon ohi Dwayne Rolosonin.

Vauhdikkaasti liikkeelle

Joukkueet eivät lähteneet pelaamaan finaalia varmistellen tai jarrutellen, vaan heti ensimmäisillä minuuteilla peli kulki vauhdikkaasti päästä päähän. Jo ensimmäisten minuuttien aikana Kanadan Roloson venyi kahteen huipputorjuntaan. Sergei Zinovjev ja Aleksandr Perezhogin saivat nappisyötöt maalille, mutta Roloson oli molemmilla kerroilla patjoineen edessä.

Kanada sen sijaan hyödynsi ensimmäisen maalipaikkansa. Shea Weber laukoi viivalta ja Shane Doan käänsi paluukiekon maalille, mistä Jason Spezza sai siirtää tyhjiin. Maalin saa ottaa piikkiinsä Spezzaa löperösti vartioinut Aleksei Tereshtshenko.

Venäjän tasoitusmaali syntyi ylivoimalla. Vitali Atjushovin viivalaukaus olisi viuhunut maalista ohi, mutta maskimies Oleg Saprykin sai mailansa väliin ja ohjasi kiekon sisään.

Toisessa erässä molemmat joukkueet tiivistivät peluutustaan. Erityisen paljon tämä näkyi Kanadalla, joka karsi heikosti esiintyneiden Chris Phillipsin ja Braydon Coburnin peliajan vähiin ja pelasi käytännössä kahdella puolustajaparilla. Venäjä puolestaan keskitti kuormansa yksin Ilja Kovaltshukiin, joka pelasi joka toista vaihtoa.

Erää hallitsi Kanada, mutta molemmat joukkueet vartioivat maaliensa edustoja tarkasti. Lopulta Kanada sortui yli-innokkaaseen hyökkäämiseen, Venäjä pääsi vastahyökkäykseen ja Radulov laukoi voitto-osumaksi jääneen maalin.

Runnominen ei auttanut

Vaikka Bryzgalov kirjautti itselleen hulppeat 37 torjuntaa, paraatipelastukset olivat vähissä. Venäjä puolusti oman maalinsa edustaa riittävän tunnollisesti tehdäkseen maalivahtinsa työnsä helpoksi. Lisäksi monet Kanadan huippupaikat vesittyivät viime hetkillä Venäjän kiekonriistojen vuoksi.

Bryzgalovin täpärin torjunta osui tärkeään paikkaan. Päätöserän jälkipuolella Dany Heatley pääsi tykittämään huippupaikasta lähietäisyydeltä, mutta laukaus osui Bryzgalovin olkapäähän ja kimposi maalin yli.

Viimeiset minuutit pelattiin täysin yhtä maalia. Roloson luisteli pois maalinsa suulta reilu minuutti ennen päätössummeria, mutta Kanada ei saanut kuviotaan kuntoon. Runnomalla vaahteralehtipaidat eivät pystyneet venäläisrintamaa murtamaan.

Kovaltshuk turnauksen paras

Finaalissa hurjat peliminuutit kerännyt Ilja Kovaltshuk palkittiin päätösseremoniassa turnauksen parhaana pelaajana. Parhaaksi maalivahdiksi valittiin Valko-Venäjän Andrei Mezin ja parhaaksi puolustajaksi Kanadan Shea Weber. Pistepörssin voitti vaahteralehtipaitojen Martin St. Louis.

Pronssimitalit kisoista sai Ruotsi. Tre Kronor kaatoi kisojen päätöspäivän ensimmäisessä ottelussa USA:n maalein 4–2.

Venäjä–Kanada 2–1 (1–1, 1–0, 0–0)

5.37 0–1 Jason Spezza (Shane Doan, Shea Weber)

12.59 1–1 Oleg Saprykin (Vitali Atjushov, Dmitri Kalinin) yv

34.30 2–1 Aleksandr Radulov (Konstantin Gorovikov, Saprykin)