Maali-iloittelua lohkon päätösottelussa - Suomen tärkeille pelaajille onnistumisia

MAAJOUKKUE / Raportti
Kaksi maalia iskenyt Joey Anderson oli yksi Yhdysvaltojen avainpelaajista.

Yhdysvaltojen paras pelaaja oli Joey Anderson, joka maalasi ottelussa kahdesti. Suomen joukkueesta muun muassa Eeli Tolvanen sai tärkeitä onnistumisia ennen tärkeitä kamppailuja.

Ensimmäisessä erässä Yhdysvallat otti ohjat tiukasti käsiinsä ensiminuuteista lähtien. Se tuli otteluun paljon raikkaammalla jalalla kuin Suomi.

Jenkit saivat todella maukkaan maalintekopaikan noin puolentoista minuutin kohdalla, kun suomalaispelurit menettivät kiekon karmeasti omalla alueellaan. Tilanteessa suomalaisten viimeisenä muurina toimi kuitenkin Ukko-Pekka Luukkonen.

Neljän minuutin kohdalla nähtiin Yhdysvaltojen pelättyä hyökkäysvoimaa, kun se siirtyi 1−0-johtoon Trent Fredericin maalilla. Fredericin laukaus meni verkon perukoille Luukkosen hanskakäden puolelta.

Ensimmäisessä erässä Suomi pääsi pariin otteeseen kokeilemaan ylivoimaansa, joka ei ole vielä oikein toiminut. Suomi ei saanut erikoistilanteillaan juuri mitään aikaiseksi.

Noin neljäntoista minuutin kohdalla Yhdysvallat meni kahden maalin karkumatkalle. Suomen Juha Jääskä purki tilanteessa kiekon varsin huolimattomasti omalla puolustusalueellaan. Luukkosen maalin eteen oli jäänyt täysin vapaaksi Casey Mittlestadt, joka sai nautiskella kiekon Suomen maalin perukoille.

Luukkosella oli kuitenkin pieni mahdollisuus pelastaa joukkue toiselta takaiskumaalilta, sillä hän kerkesi osittain Mittlestadtin vetoon mukaan.

Suomen päävalmentaja Jussi Ahokas summasi ensimmäistä erää ottelun jälkeen varsin vähäsanaisesti.

— Ensimmäinen erä oli meiltä todella heikko. Se on täysin selvä. Valmentaja ei saanut joukkuetta valmistettua otteluun.

Nuoret Leijonat jätti tahmeuden pukukoppiin

Jos ensimmäisessä erässä mentiin pitkälti kotijoukkueen käsikirjoituksen mukaan, erätauolta palasi paljon raikkaammalla jalalla luistellut Suomi.

Toisessa erässä ensimmäisestä maalista vastasi kuitenkin Yhdysvallat, joka lisäsi johtoaan kolmeen maaliin kahden miehen ylivoimalla. Yhdysvaltojen kolmannesta maalista vastasi Joey Anderson, jonka todella kova laukaus yllätti Suomen maalilla torjuneen Luukkosen.

Toisen erän puolivälin tienoilla Suomen raikkaus tuotti vihdoin tulosta, kun se kavensi tilanteeksi 3-1. Suomen kavennusmaalista vastasi Aapeli Räsänen, joka laukoi armottomasti etuylänurkkaan. Räsäsen maaliin esityön teki Tolvanen, joka vapautti Räsäsen maalintekotilanteeseen.

Erän toisella puoliskolla Suomi pääsi pariinkin otteeseen pelaamaan ylivoimalla, kun jäähyboksiin komennettiin ensin Kailer Yamamoto. Noin viitisen minuuttia myöhemmin Josh Norris rikkoi suomalaispelaajaa kahden minuutin arvoisesti.

Jälkimmäinen ylivoima tuotti toivottua tulosta, kun Suomi tuli ottelussa jo maalin päähän. Tilanteessa Tolvanen laukoi kovan laukauksen suoraan syötöstä. Tolvasen maaliin esityön tekivät Henri Jokiharju ja Kristian Vesalainen.

Tolvanen esittikin maalin jälkeen varsin näyttävän tuuletuksen, sillä tämä oli nuorukaisen ensimmäinen osuma turnauksessa.

Ajassa 38.53 Suomi otti varsin turhan kampitusjäähyn, kun Räsänen komennettiin kahden minuutin istunnolle. Suomen iloa ei kestänyt hirveän kauaa, sillä Anderson iski illan toisen maalinsa ylivoimalla. Yhdysvaltalaispelaajan kova kääntölaukaus ohitti neljännen kerran Luukkosen ja näistä numeroista lähdettiin toiselle erätauolle.

Kolmannessa erässä Suomi jatkoi pirteää esitystään siitä, mihin se toisessa erässä jäi. Suomi hallitsikin pitkälti pelitapahtumia ja Yhdysvallat oli omassa päässä varsin hukassa suomalaispelureiden pyörittäessä.

Ajassa 47.10 Suomen Juuso Välimäelle tuomittiin estämisestä kahden minuutin rangaistus. Suomi pelasikin todella hyvää alivoimaa, ja lopulta Joona Koppanen pääsi puolittaiseen läpiajoon ja laukoi kovan rannelaukauksen Yhdysvaltojen maaliin tuoden Suomen jo maalin päähän.

Vain reilu minuuttia myöhemmin Suomi nousi ottelussa tasoihin Vesalaisen osumalla. Vesalainen piti hyökkäysalueella kiekkoa ja nousi keskelle loistavalle maalintekosektorille laukoen tarkasti kiekon verkon perukoille.

— Minun mielestäni joukkue näytti erittäin kovaa luonteen lujuutta, kun onnistuttiin tulemaan otteluun takaisin. Päästiin kamppailussa lopulta aina tasoihin asti, Ahokas kommentoi Suomen kovaa taistelunousua ottelun jälkeen.

Yhdysvallat iski ottelussa viidennen maalinsa aivan ottelun loppuhetkillä. Kotijoukkueen maalista vastasi tällä kertaa Adam Fox. Tilanteessa Fox nousi oikealta laidalta ja iski kiekon lopulta Luukkosen puikoista Suomen maaliin.

Suomi haki vimmatusti tasoitusta aivan loppusummeriin asti. Se pelasi ilman maalivahtia kuudella kenttäpelaajalla, mutta vaarallisimmilta paikoilta vältyttiin. Näin ollen Yhdysvallat otti lohkon päätösottelussa varsin maukkaan voiton.

Voitollaan Yhdysvallat varmisti lohkokakkosen paikan. Suomi puolestaan valahti lohkokolmoseksi.