MAAJOUKKUE / Raportti
Suomi nukkui kaksi erää, mutta heräsi viimein taistelemaan lohkovoitosta. Kolmas erä oli jo Leijonamiehisön näytöstä, eikä tshekeille jäänyt kuin statistin rooli. Mietittävää Suomen valmennusjohdolla riittää, miten vakiinnuttaa ryhmä oikeaan muotoon.

Ottelun ensimmäinen erä tarjosi enemmän tapahtumia kun edelliset yhteensä. Jo ensisekunneista lähtien oli selvää, että ottelun henki oli tyystin erilainen. Leijonat osittivat kuitenkin luonteen lujuutta pelaamalla ottelun täysillä loppuun asti.

Ottelun alku piinaava

Suomi joutui alivoimalle ennen kuin ensimmäinen minuutti oli umpeutunut. Tshekki käytti heti tilaisuutensa ja Martin Erat laukoi b-pisteen kaarelta tarkasti yläkulmaan 1-0. Syötön maaliin tarjosi Jaroslav Balastik. Antero Niittymäki ei voinut laukaukselle mitään.

Tästä ei ehtinyt kulua kuin vajaa minuutti, kun Aki Berg kadotti kiekon omassa päässä. Kiekko pelattiin Jaroslav Hlinkalle, joka laukoi ensin päin Antero Niittymäkeä, mutta sai syötettyä paluukiekon kaima-Balastikille. Tämä oli täysin vapaana takakulmalla ja siirsi kiekon maaliin.

Suomi sai ajassa 4.38 ylivoiman, mutta maali jäi tekmättä. Rangaistuksen umpeuduttua Tshekki karkasi 2-1 hyökkäykseen, mutta Niittymäki pelasti 3-0 maalilta.

Leijonat pääsivät heti perään toistamiseen ylivoimalle ja nyt verkko heilui Milan Hnilickan takana. Jukka Hentunen kaivoi aloituksesta kiekon Mikko Lehtoselle, joka laukoi kohti Hnilickaa. Hän torjui kiekon eteensä ja paikalle ennätti Lasse Kukkonen, joka laukoi kiekon alakulmaan.

Rytmi kateissa

Toinen erä alkoi Suomen ylivoimalla, joka ei tuonut tulosta. Tämän jälkeen pääasiassa jäähyiltiin. Tasakentällisin ei pelattu juuri lainkaan. Jarkko Ruutu pääsi kerran läpi Tshekin ylivoiman aikana, muttei onnistunut ohittamaan Hnilickaa.

Molempien peli oli sekaisin, eikä ensimmäisen erän kaltaiseen iloitteluun päästy. Pääsyy siihen olivat jäähyt. Molemmat joutuivat pelaamaan yli puolet erästä 10-12 miehellä, joka jättää kaksi muuta ketjua palelemaan penkille.

Yksi maali kuitenkin nähtiin. David Vyborny sai kiekon keskialueella ja luisteli Suomen kolmen pelaajan ryppääseen. Hän yritti heittää kiekkoa päätyyn, mutta Petteri Nummelinin avustuksella sai sen jo ennen maaliviivaa. Vyborny näki Pekka Saravon takana vapaana olleen Jan Hlavacin, joka laukoi kiekon Niittymäen taakse.

Leijona taistelee

Suomi sai kolmanteen erään lentävän lähdön. Sitä oli pelattu ainoastaan 30 sekuntia, kun 3-2 kavennus oli tosiasia. Ville Peltonen syötti maalin takaa laitaan Jussi Jokiselle, joka jatkoi syötön Petteri Nummelinille. Nummelinin laukaukseen pisti Aki Berg mailansa väliin ja ohitti Hnilickan. Maali oli ylivoimaosuma.

Maalin jälkeen ote oli koko erän ajan täysin Suomen hallussa. Tshekki yritti vain rikkoa peliä. Oman lisämausteen peliin teki se, että erotuomari Peter Jonakin pillistä kastui herne ja jäähyjä ei tullut enää mistään. Ironista kyllä, peli parani.

Suomi vyörytti yhä voimakkaammin erän loppua kohden ja sai palkintonsa reilu minuutti ennen loppua. Jukka Hentunen karvasi loistavasti kiekon heittäytymällä Suomelle. Kiekko saatiin laitaan Jussi Jokiselle ja hän löysi takaa nosussa olleen Nummelinin. Nummelin sijoitti laukauksen Hnilickan kilpikäden puolelle ja Suomen tasoihin.

Parannettavaa riittää

Lopputulos tietää sitä, että Suomi voitti lohkonsa ja kohtaa perjantaina joko USA:n tai Kanadan. Leijonien kaksi ensimmäistä erää olivat huonoja ja ennen kaikkea kurittomia. Suomi joutui ensimmäisen erän aikana kahdesti 5-3 alivoimalle, joista selvisi ilman takaiskuja. Viimeistään nyt täytyy tietää, että jäähyä tulee herkästi. Oli niistä sitten mitä mieltä tahansa. Se, että linja muuttui viimeiseen erään ei taas ole pelaajien syy. Samassa ottelussa ei voi olla kaksia sääntöjä.

Joukkue pitää saada vakiinnutettua. Nuorelle joukkueelle pitää saada yksinkertaiset sävelet. Kun kaikki on vielä oppimista, täytyy keskittymisen olla pelissä. Ketjumuutokset eivät jatkuvana toimintatapana onnistu. Todennäköisesti ainakin yksi passi leimataan lisää ja tuolloin se olisi Tommi Santala.