Suomen tarinalle trillerimäinen päätös - "Maalinteosta se jäi tänään uupumaan"

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomi loi useasti painetta Tsekin alueelle sekä maalin suulle.
Ensimmäisessä puolivälierässä kohtasivat Tsekki ja Suomi. Pelin henki oli selvä, voitolla matka jatkuisi mitalipeleihin. Tsekki on aiemmin noussut mitalipeleihin viimeksi 13-vuotta sitten ja Suomelle puolestaan on ollut vuoden tauko viime vuotisen katastrofin takia. Ottelu oli varsin tasainen ja ratkaisua haettiin lopulta aina rangaistuslaukauskilpailusta. Lopulta voittajaksi selvisi Tsekki, joka onnistui rankkareilla kahdesti ja näin ollen vei koko ottelun nimiinsä 4-3 sekä jatkaa mitalipeleihin ja todennäköisesti kohtaa siellä Kanadan.

Ottelun ensimmäisen erän alkuhetket kuluivat todella rauhallisesti, vaikka ensimmäinen varsinainen maalintekopaikka siunautui Suomen Kristian Vesalaiselle. Tšekin maalissa torjunut Josef Korenar kuitenkin torjui onnistuneesti tilanteen.

Tšekin Ostap Safin oli päästä läpiajoon, jonka seurauksena Suomen Urho Vaakanainen rikkoi tšekkipeluria kahden minuutin arvoisesti. Ensimmäistä erää oli kerennyt kulua ainoastaan noin viisi minuuttia.

Kotijoukkueen pelätty ylivoima toimi heti, kun Tšekki pääsi pyörittämään omaa pakkopeliään ja siirtyi ottelussa 1-0-johtoon, kun Filip Zadinan terävä laukaus ohitti lopulta Suomen maalissa torjuneen Ukko-Pekka Luukkosen. Suomen alivoima oli tilanteessa todella surkeaa, eikä Luukkosella ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia torjua Zadinan laukausta.

Suomen pelaaminen oli erän ensimmäisellä kympillä varsin huonoa ja takkuista. Se sai toimitettua vain pari hassua laukausta Korenaria kohti. Tšekki sai puolestaan virtaa avausmaalista ja sai useita maalintekopaikkoja Suomen alueelle, mutta Suomen puolustus sekä Luukkonen kestivät tšekkiläisrynnistyksen.

Pikkuhiljaa Suomi alkoi saada enemmän otetta pelistä ja täten myös sai luotua useita vaarallisia maalintekopaikkoja Tšekin alueelle. Parhaimman pyörityksen sai aikaiseksi Suomen ykkösvitja, sillä se pyöritti miltei minuutin yhtäjaksoisesti.

Ensimmäisen erän loppupuolella Suomi pääsi vielä kokeilemaan omaa ylivoimaansa. Se sai luotua pidemmän pyörityksen Tšekin alueelle, mutta tällä kertaa tasoitusmaali jäi uupumaan ja näin ollen ensimmäinen erä päättyi kotijoukkueen maalin johdossa.

Toisen erän ensimmäisillä minuuteilla Suomi pääsi jälleen ylivoimalle, kun kotijoukkueen Libor Hajek kaatoi kiekottomana olleen Jere Innalan. Suomen ylivoimapyöritys tuotti vihdoin tulosta, kun Aapeli Räsänen tasoitti ottelun aivan maalin edestä. Räsänen siirsi kiekon rystylle ja lopulta nosti kiekon aivan yläkulmaan. Pelitilanteisiin nähden Suomen tasoitusmaali oli varsin ansaittu.

Suomi sai tasoitusmaalista todella paljon voimaa ja entistä enemmän ottelusta otetta. Se jatkoi painostamistaan ja tuntui, että Tšekki oli monesti aivan jaloissa ja useita luistinpotkuja jäljessä.

Ajassa 29.53 Suomi siirtyi ansaitusti 2−1-johtoon. Suomen toisesta maalista vastasi puolustaja Olli Juolevi, joka iski loistavaan saumaan turnauksen avausmaalinsa. Juolevin lähettämä laukaus oli tarpeeksi tarkka ohittaakseen Tšekin maalilla torjuneen Korenarin.

Kuin varkain Tšekin Kristian Reichel pääsi tasoittamaan ottelun numeroiksi 2−2. Reichel karkasi läpiajoon ja veivasi kiekon varsin kauniisti rystyltä ohi Suomen maalivahdin. Tasoitusmaali tuli pahimpaan mahdolliseen saumaan, sillä Suomi oli saanut pitkän pyörityksen omalle hyökkäysalueelleen.
Vaikka Suomi hallitsikin pelillisiä tapahtumia toisessa erässä, silti toiselle erätauolle lähdettiin tasaisissa 2−2-lukemissa.

Suomi taisteli maalintekovaikeuksien kanssa

Ajassa 46.30 Suomi siirtyi jälleen johtoasemaan varsin pitkän pyörityksen jälkeen. Vesalainen oli jäänyt vapaaksi maalin edustalle ja ronkki kiekon varmasti maalin perukoille.

Myös johtomaalin jälkeen Suomi jatkoi kovaa painostusta ja haki ottelulle ratkaisua. Parhaimmat maalintekopaikat siunautuivat Suomen Eeli Tolvaselle ja Juha Jääskälle. Jääskä pääsi puolittaiseen läpiajoon, mutta varsinainen viimeistely jäi uupumaan.

Kun ottelua oli jäljellä ainoastaan noin kolme minuuttia, niin Tšekki otti maalivahdin pois ja haki tasoitusosumaa kuudella kenttäpelaajalla.
Tšekki pelasi rikasta ja rutiköyhää, joka tuotti kuitenkin toivottua tulosta. Tšekki tulee ajassa 57.34 tasoihin Zadinan toisella osumalla. Maalin jälkeen Tolvasella oli erittäin vahva vaihto, mutta varsinainen peliaika päättyi lopulta tasan 3−3.

Suomen päävalmentaja Jussi Ahokas summasi turnausta varsin vaisusti ottelun jälkeen ratkaisun synnyttyä.

— Tänään jäi maalinteosta uupumaan.Harvoi pystyy noin paljon tuottamaan kansainvälisellä tasolla huippupaikkoja. Sitä on turha lähteä selittämään, me ei tehty maaleja siitähän se jäi kiinni.

— Olihan siinä ihan huippupaikkoja ja läpiajojakin. Pienet on maeginaalit kansainvälisessä huippukiekossa, mutta tänään se jäi maalinteosta kiinni, jatkoi Ahokas.

Ratkaisua haettiin kymmenen minuutin jatkoajalla, jonka aikana molemmilla joukkueilla oli omat maalintekotilanteensa, mutta ratkaisumaalia ei syntynyt.
Ottelussa vahvasti esiintynyt Vesalainen pääsi suomalaisista parhaimmalle paikalle jatkoajalla. Vesalainen laukoi varsin vaarallisesti Korenaria kohti, joka pomputti kiekkoa, mutta sai lopulta suljettua sen. Näin ollen ratkaisua haettiin rangaistuslaukauskilpailusta.

Tšekki pääsi aloittamaan rankkarit. Kotijoukkueen ensimmäisenä laukojana toimi Reichel, joka suijautti kiekon todella pienestä kulmasta verkon perukoille. Puolestaan Suomen Räsänen epäonnistui omassa yrityksessään.

Samoin Zadina sekä Suomen Tolvanen epäonnistuivat kumpikin vuorollaan omissa laukauksissaan. Kotijoukkueen kolmas yrittäjä oli Martin Necas, joka puolestaan vei Tšekin 2-0-johtoon rangaistuslaukauskilpailussa. Tämän jälkeen yrittäjiksi vuorollaan luistelivat ensin Suomen Janne Kuokkanen sekä Tšekin Martin Kaut, joista molemmat epäonnistuivat.

Suomen neljäntenä laukojana toimi Vesalainen, joka veivasi kiekon maaliin. Vesalaisen rankkarimaali ei kuitenkaan riittänyt viemään Suomea jatkoon, sillä tämän jälkeen viidennessä parissa laukoneet Marek Zachar ja Juolevi eivät onnistuneet näin ollen Suomen kisat päättyivät puolivälieriin.