Suomi hallitsi jäähyjen sävyttämää ottelua − Valko-Venäjä nappasi voiton jatkoajalla

MAAJOUKKUE / Raportti
Valko-Venäjä oli Leijonia tehokkaampi joukkue Kupittaan torstai-illassa ja nappasi voiton tehottomasta Suomesta.
Kuva © Timo Savela
Suomi ja Valko-Venäjä iskivät yhteen tuplaotteluidensa avauskohtaamisessa Turussa. Ottelusta muodostui lopulta melko rikkonainen jääkiekkonäytelmä, jossa peräti 11 A-maajoukkuedebytantin Suomi joutui pettymään pitkälti KHL-joukkue Dinamo Minskin organisaation pelaajista kootun Valko-Venäjän käsittelyssä jatkoajan jälkeen.

Ottelun alku oli hyvin hermostunutta peliä. Debyyttinsä Suomen maajoukkuepaidassa tehnyt Sami Sandell nappasi jäähyn vajaan kahden minuutin pelin jälkeen. Suomen alivoima toimi mallikkaasti, eikä Valko-Venäjä saanut luotua maalipaikkoja ylivoimallaan. 

Ottelun avausmaali nähtiin erän puolivälissä, kun Valko-Venäjän pitkä pyöritys palkittiin. Vieraiden kapteenin virkaa ottelussa toimittanut Aleksander Pavlovits iski kiekon taitavasti maalin edustan ruuhkasta verkkoon siirretyn rangaistuksen aikana. Myös Suomi pääsi erässä kertaalleen kokeilemaan ylivomansa toimivuutta, mutta vaarallisuus loisti poissaolollaan suomalaisten ylivoimasta.

Suomen avauserän paras maalipaikka siunaantui Matias Myttyselle, mutta Valko-Venäjän maalivahti Ivan Kulbakov poimi Myttysen rystylaukauksen tyylikkäästi räpyläänsä. Valko-Venäjä oli avauserässä lievästi niskan päällä, eikä olisi ollut suuri vääryys, mikäli valotaululla olisi ollut isompikin vierasjohto avauserän jälkeen.

Toisessa erässä maaleja, jäähyjä ja sirkushuveja

Toisen erän alkuun Suomi tappoi avauserän lopulla tulleen Myttysen rangaistuksen viimeiset sekunnit pois ja iski pelin hetkeä myöhemmin tasoihin. Santeri Lukka lähetti kiekon maalille ja kovassa maskissa ollut Kulbakov oli voimaton.

Kupittaalle saapuneelle yleisölle tarjottiin toisen erän alkuun myös pienet nyrkkihipat, kun Veli-Matti Savinainen ja Kristian Henkel ottivat toisistaan mittaa. Varsin tasainen ja lyhyt nujakka johti molempien ulosajoon ja Henkelille tuomittiin lisäksi ylimääräinen kahden minuutin rangaistus.

Suomi jatkoi aktiivisena osapuolena ja siirtyi johtoon erän puolivälissä, kun Eemeli Suomi iski maajoukkueuransa avausmaalin. Ville Meskanen syötti kiekon maalille nousseelle Urho Vaakanaiselle, jonka ohjauksen Kulbakov vielä torjui, mutta Suomi lapioi irtokiekon maaliin. 

Valko-Venäjä tasoitti ottelun tasavajaalla, kun vieraiden Sergei Drozd harhautti Suomen puolustaja Joonas Lehtivuoren taitavasti ja ampui rystyllä kohti Suomen maalilla torjunutta Eero Kilpeläistä, joka pomputti kiekon helpohkosti maaliin.

Toinen erä oli Suomen vahvaa hallintaa ja Kulbakov joutui torjumaan erässä 25 kertaa, kun samaan aikaan Kilpeläinen Suomen maalilla torjui ainoastaan neljästi. Hallinta johti vieraiden runsaaseen jäähyilyyn, kun Henkelin ulosajon lisäksi joukkue istui peräti seitsemän rangaistusta, kun Suomi sai vain kaksi rangaistusta.

Kolmas erä vaisua, ratkaisu jatkoajan kautta

Kolmas erä jatkui Suomen näennäisellä hallinnalla, mutta laadukkaita maalipaikkoja leijonalauma ei kuitenkaan saanut rakenneltua. Kolmannen erän ainoat tilastomerkinnät saatiin lopulta vierasjoukkueen jäähyistä, kun peräti kaksi eri pelaajaa tienasivat käytösrangaistuksista kympit ja lisäksi tuomittiin yksi kahden minuutin rangaistus.

Kaikista lähimpänä ottelun ratkaisua varsinaisen peliajan puitteissa oli Suomen puolustaja Lukka, joka pääsi viimeisellä minuutilla yrittämään kahdesti hyvältä paikalta, mutta tuloksetta. Lopulta jatkoajalla Juuso Ikosen ottama rangaistus kostautui. Valko-Venäjän Jegor Sharangovits sai kiekon maalinedustalle ja nosti 3−2-voittomaalin tyylikkäästi ohi Kilpeläisen.

» Lähetä palautetta toimitukselle