USA hyödynsi momentuminsa – Suomi kotimatkalle

MAAJOUKKUE / Raportti
Neljän minuutin notkahdus päätti Suomen lupauksia herättäneet MM-kisat. Kisojen tärkeimmän ottelun ensimmäinen puolisko eteni Leijonien hallussa, mutta turhat jäähyt ja hetkellinen repsahdus kostautuivat. USA sai momentumin, hyödynsi sen ja voitti 3-2 (0-0, 3-2, 0-0).

Aktiivista kiekkoa Sveitsin MM-kisoissa pelannut Suomi ei saanut palkintoa vielä päävalmentaja Jukka Jalosen ensimmäisissä arvokisoissa. Puolivälieräottelu päättyi niukkaan tappioon.

Leijonien avauspuoliskon hallinnasta kertoo se, että USA:n maalivahti Robert Eschellä oli 30 peliminuutin jälkeen 30 torjuntaa. Aiemmin turnauksessa Esche oli haparoinut, mutta Yhdysvaltojen päävalmentaja Ron Wilson luotti konkarivahtiinsa. Ratkaisuottelussa Esche pelasi varmaotteisen pelin ja nousi joukkueensa kenties suurimmaksi sankariksi.

Suomi johti peliä 1-0, kun tapahtumat alkoivat vyöryä suomalaisittain väärään suuntaan. Kurinalaisen avauspuoliskon jälkeen Leijonat otti kolme peräkkäistä kakkosta. Mikko Lehtosen hieman yli-innokkaasta taklaustilanteeseen menosta seuranneen alivoiman Suomi vielä kesti.

Toisen kakkosen hölmöili Hannes Hyvönen hyökkäyspäässä. Pian perään Jarkko Ruutu oli alivoimalla huolimaton. Ruudun luistimet leikkasivat niin ikään hyökkäyspäässä samalla linjalle jenkkivahti Eschen kanssa. Seurauksena kaksiminuuttinen kampituksesta ja USA kahden miehen ylivoimalle.

Erikoistilanteen alussa Suomi piti vastustajansa aisoissa tukkimalla viivamiesten Jack Johnsonin ja John-Michael Lilesin laukaisulinjat. Jenkkien ykkösketju pyöritti kuitenkin vuorollaan kaksi loistopaikkaa, joista jälkimmäisestä Dustin Brown toi USA:n tasoihin.

Kun paketti hajosi

Seuraavina minuutteina USA iski kaksi lisämaalia ylivoimahyökkäyksistä. Ensin Tuomas Pihlman kaatui Johnsonin avittamana ja menetti kiekon hyökkäysalueella. Taitavan hyökkäyksen kolmella yhtä vastaan päätti T. J. Oshie.

USA oli kahtena edelliskeväänä hävinnyt puolivälierissä jatkoajalla ja voittomaalikilpailussa nimenomaan Suomelle, vaikka ottelut olivat täysin ympäripyöreitä. Tällä kertaa oli jenkkien vuoro olla myös hivenen onnekkaita.

Kun Niko Kapasen johtaman Suomen ykkösketjun hyökkäys päättyi harhasyöttöön ja USA vastahyökkäsi neljällä kahta vastaan, kimposi Jason Blaken laukaus onnekkaasti takatolpalle. Hienosti hyökkäyksiä ottelun jälkipuoliskolla tukeneista jenkkipakeista Ryan Suter oli oikeassa paikassa ja vei jenkit 1-3-johtoon.

Yksi USA:n voiton salaisuuksista oli viimeistelytehokkuus auenneissa paikoissa. Suomen maalivahti Pekka Rinne oli täysin voimaton tilanteissa, eikä Rinteen piikkiin voi panna yhtään mitään.

Päävalmentaja Jukka Jalonen harmitteli YLE:n haastattelussa annettuja vastahyökkäyksiä.

- Notkahdettiin vähän liian pitkäksi aikaa, kun johdettiin 1-0 ja USA tasoitti. Lähdettiin liian innokkaasti ratkaisemaan hyökkäyspelin kautta eikä pelattu fiksusti. Lopussa meni liian väkinäiseksi.

Immosen ketju piti Leijonia pinnalla

Leijonat sai toisen erän loppuun 2-3-kavennuksen kakkosketjun suorasta hyökkäyksestä. Kelpo pelin pelannut sentteri Jarkko Immonen hakeutui laukaisupaikkaan. Kiekko osui Robert Escheä maskiin, eikä tämä ehtinyt uuteen torjuntaan, vaan Hannes Hyvönen jatkoi irtokiekon sisään. Vain hetkeä aiemmin Hyvönen oli päässyt jäähyltä otettuaan jo toisen turhan rangaistuksen.

Kolmannessa erässä Suomen piti hakea tasoitusta, mutta tapahtumat soljuivat pitkälti USA:n hallinnassa. Leijonat eivät saaneet pakkoraossa liikuteltua kiekkoa yhtä sujuvasti kuin pelin alussa. Itseluottamusta uhkuneista yhdysvaltalaisista etenkin nuorten ja lahjakkaiden Oshien, David Backesin ja Kyle Okposon muodostama kakkosketju dominoi tapahtumia kaukalossa.

Lopussa Immosen johtama kakkosketju oli pääroolissa, kun Leijonat saivat painetta jenkkipäätyyn ja hankkivat yhden ylivoimapelin. Kovin suuressa vaarassa fiksusti pelanneen USA:n voitto ei kuitenkaan ollut.

Suomi olisi kaivannut peräpäähänsä Petteri Nummelinia, mutta tämä joutui seuraamaan ottelua katsomon puolelta. Kyljen lihasvamman puudutus ei onnistunut.

Vain yhden maalin alku

Leijonien etsikkoaikaa oli pelin alku, jolloin pelillinen ilme oli lähes yhtä hyvä kuin mainiossa Kanada-ottelussa. Leijonat onnistui avauserässä tyrehdyttämään USA:n pelinrakentelun ja hyvällä pelinopeudellaan luotua painetta hyökkäyspäähän.

Ensimmäinen erä jäi kuitenkin maalittomaksi. Mikko Lehtonen laukoi ylivoimalla viivasta ylärimaan, mutta muutoin aivan tuhannen taalan paikkoja ei siunaantunut. USA:n puolustuspeli oli alakynnessäkin tiivistä.

Avausosumansa Suomi iski heti toisen erän alussa. USA jäähyili paineen alla, ja ykkösketju onnistui. Niklas Hagman nousi röyhkeästi maalille, ja Niko Kapanen jatkoi kiekon maaliin takatolpalta.

Maalitilin auettua Suomi vei peliä hurjalla sykkeellä. Neljä peräkkäistä rangaistusta ottaneet jenkit olisivat saattaneet joutua istumaan enemmänkin, mikäli saksalais-sveitsiläinen tuomaripari Daniel PiechaczekBrent Reiber ei olisi katsellut paria rajua mailahäirintää läpi sormiensa.

Leijonien pää ei kuitenkaan pysynyt kylmänä, vaan joukkue hölmöili itsensä ohjastajan asemasta kanveesiin turhilla rangaistuksilla ja USA:n avausmaalin jälkeisellä hötkyilyllä. Ron Wilsonin luotsaama USA malttoi mielensä, käytti saamansa tilaisuuden ja jatkaa ansaitusti neljän parhaan joukkoon.