Nuorten MM-finaalista muodostui todellinen trilleri − Kanada mestariksi kolmen vuoden tauon jälkeen

MAAJOUKKUE / Raportti
Kapteeni Dube aloitti Kanadan maalinteon finaalissa.

Ruotsi ja Kanada tarjosivat nuorten MM-kisoille arvoisensa päätöksen, eikä kumpikaan ottanut finaalissa taka-askelia. Ottelu ratkesi aivan viimeisillä minuuteilla Kanadan kahteen maaliin. Voittomaalin iski Tyler Steenbergen.

Vauhti jäällä oli alusta asti hurja, ja muun muassa kanadalaispuolustaja Cale Makar tarjosi näyttäviä pystynousuja pitkin ottelua. Gustav Lindström kaatoi Boris Katchoukin aiheuttaen Ruotsille ottelun ensimmäisen rangaistuksen.

Kanada ei onnistunut hyödyntämään ylivoimamahdollisuuttaan − eikä aikaakaan, kun Jonah Gadjovich lähti jäähyaitiota kohti. Vaahteralehtipaitojen kapteeni Dillon Dube värkkäsi kiekon Ruotsin maaliin, mutta ottelun tuomaristo oli viheltänyt pelin poikki ennen kuin kiekko ylitti maaliviivan.

Tilanteita ropisi kummassakin päässä kenttää, ja Ruotsin Oskar Steen pääsi Rasmus Dahlinin näyttävän ylöstuonnin jälkeen kokeilemaan vanhanaikaisella Carter Hartin ohittamista. Myös kanadalaisten takalinjoilta löytyi purjehdustaitoa, kun Conor Timmins nousi Ruotsin maalille omalla nousullaan.

Jos ensimmäinen erä oli erittäin vauhdikas ja maaliton, alkoi toinen erä aavistuksen verran tunnustelevammin. Hitaampi tempo korvautui MM-finaalin avausmaalilla, kun Dube voitti kaksinkamppailussa Timothy Liljegrenin ja neppasi kiekon ohi Filip Gustavssonin. Ruotsi MM-turnauksen aikana joutui ensimmäistä kertaa takaa-ajajaksi.

Ruotsi sai vuorostaan hyvän paineen Hartin maalin edustalle, ja nähtiinpä yhden tilanteen jälkeen vanha kunnon torikokouskin. Erän loppupuolella molemmilla joukkueilla oli samankaltaiset tilanteet, joissa estettiin vastustajan eteneminen. Kanadalle ei tuomittu omasta rikkeestään jäähyä − Juniorkronorille tuomittiin. Ruotsi ei kuitenkaan alivoimatilanteesta hätkähtänyt, vaan nousi kolmella kahta vastaan hyökkäykseen, jonka päätteeksi Tim Söderlund ohitti Hartin.

Jännitys raukesi päätöserässä

Kolmas erä alkoi Kanadan ylivoimalla, kun nuori superlupaus Dahlin otti toisen erän lopulla hölmön jäähyn oman maalinsa takana. Kanada oli kolmannen erän alkupuolella vahva, ja joukkue sai ajoittain Ruotsin jopa hieman sekaisin. Numerot pysyivät kuitenkin sitkeästi 1−1:ssä. Ruotsi haki yliotetta muun muassa vaihtelemalla ketjukoostumuksia.

Gustav Lindström joutui ottamaan kiinnipitämisjäähyn erän ylitettyä puolivälinsä. Ruotsalaisten vaihtopenkki protestoi tuomiota voimakkaasti, sillä kanadalaisilta jäi vastaavanlaisia tilanteita viheltämättä ottelun kuluessa. Ruotsin ongelmat kasvoivat, kun Zetterlund sai kampitusjäähyn heti Lindströmin jäähyn päätyttyä.

Yksi ottelun näkyvimmistä pelaajista − kanadalaispuolustaja Timmins laukoi kiekon viivalta maalille, jossa valmiina iskemään voittomaalin oli Steenbergen. Ruotsi haki takaiskun jälkeen ratkaisua ilman maalivahtia, mutta päävalmentaja Tomas Montenin ratkaisu ei tuonut enää tasoitusta. Sen sijaan Alex Formenton karkasi viimeistelemään loppulukemat 3−1 tyhjään rysään.

Päätössummeri kirkasti Kanadan ja sen päävalmentajan Dominique Ducharmen edelliskisojen finaalitappion tuoman pettymyksen kultamitaleihin ja maailmanmestaruuteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle