Ruotsi pöllytti Latviaa

MAAJOUKKUE / Raportti
Erinomaisesti MM-kisoissa pelannut Ruotsin joukkue jatkoi vahvoja esityksiään tiistain iltapelissä löylyttämällä Suomen kanssa tasan pelanneen Latvian maalein 9-1. Voitolla Ruotsi varmisti oman Innsbruckin lohkonsa ykköspaikan ja kohtaa puolivälierissä Wienin lohkon nelosen Sveitsin. Ruotsin voitto tiesi samalla sitä, että Suomi saa jatkaa kisojaan torstaina alkavissa puolivälierissä. Suomen avausvastustaja tulee olemaan Venäjä.

Pelin lähtökohdat olivat hyvin selvät ennen ottelua. Latvian piti ottaa voitto
illan ottelusta, jotta joukkue saisi jatkaa kisojaan. Ruotsi taisteli puolestaan lohkovoitosta ja helpommasta jatko-ohjelmasta. Lisäksi kolmen kruunun joukkueelle oli tärkeää saada hyvä pelivire jatkoa ajatellen edellisen
USA ottelun vaikeuksien jälkeen. Molemmilla joukkueilla oli näin suuri
motivaatio voittaa ottelu, mutta tosiasiassa kentällä nähtiin vain yksi hyvin pelannut joukkue.

Ruotsi aloitti ottelun Latvian kannalta murhaavasti kun joukkue painoi heti
ensimmäisessä vaihdossa pelin Latvian päätyyn Samuel Påhlssonin ketjun johdolla ja onnistui tekemään avausmaalin 28 sekunnin pelaamisen jälkeen. Ketjun sentteri Påhlsson kiersi hyvän kulmapelin jälkeen Latvian maalin ja syötti siniviivalta hyvin nousseelle puolustaja Niklas Kronwallille Latvian puolustusalueen keskelle. Hienot kisat pelannut Kronwall laukoi kiekon vapaasta
paikasta Latvian maalia ottelun alussa vartioineen Arturs Irben ohi.

Maalintekijä Kronwall pääsi seuraavan kerran otsikoihin parin minuutin kuluttua avausmaalistaan ottamalla taklaustilanteesta kahden minuutin ryntäysjäähyn. Latvia sai näin jauhaa ylivoimaa ja kiekko liikkuikin suhteellisen hyvin, mutta maalipaikkoihin joukkue ei päässyt kertaakaan ja vahva Ruotsin alivoima kesti lopulta melko helposti. Ruotsin kestettyä alivoiman, joukkue otti hyvin
tänäänkin toimineella syöttöpelillä pelin haltuunsa ja seuraavien minuuttien
aikana niin Per-Johan Axelssonilla kuin Henrik Zetterbergilla oli hyvät
maalipaikat. Irbe kesti kuitenkin Latvian maalilla vaarallisten hyökkääjien nousut.

Latvia pääsi peliin paremmin mukaan erän puolivälissä kovan työn kautta ja
joukkue saikin painettua peliä paremmin myös Ruotsin päätyyn. Pääosin peli pyöri tosin vain kulmissa ja joukkue joutuikin laukomaan Ruotsin maalivahdille Henrik Lundqvistille enimmäkseen kauempaa. Kesken Latvian yritteliään otteen erän 15 minuutin kohdalla Ruotsin ykköshyökkääjä Daniel Alfredsson karvasi kiekon vahvalla takakarvauksella Latvian puolustajalta Viktors Ignatjevsilta ja laukoi sen Irben kautta maaliin. Yritteliäästi avauserässä pelannut Latvia oli voiton suhteen kahden maalin takaa-ajoasemassa.

Alfredssonin maali ei lannistanut Latviaa kuitenkaan vielä kokonaan ja joukkue saikin luotua joitakin hyviä hyökkäyksiä kohti Lundqvistia. Etenkin tänään hienon pelin pelanneen Mikelis Redlihsin upea nousu erän lopussa näytti Latvian vaarallisuuden yksilötasolla. Latvian lopullinen pyristely loppui kuitenkin erän viimeisellä minuutilla kun kokenut Leonids Tambijevs otti kahden minuutin
jäähyn koukkaamisesta. Ruotsi pääsi pyörittämään tehokasta ylivoimaansa ja
onnistui tekemään erän loppuun vielä 3-0 maalin puolustaja Christian Bäckmanin
toimesta. Ruotsin vahva puolustus oli näyttänyt voimansa ensimmäisessä erässä
kahdella maalilla.

Toinen erä Ruotsin näytöstä

Arturs Irbe koki avauserässä Ruotsin tehokkuuden maalipaikoissa ja ilmeisesti
tästä tuskastuneena halusi vaihtoa, joten Latvia laittoi maalille kakkosvahti Edgars Masalskisin. Masalskisin tulikaste Ruotsi ottelussa sai kuitenkin pahimman mahdollisen alun kun tänään jäähypörssissä kunnostautunut Leonids Tambijevs otti 20 sekunnin jälkeen jäähyn koukkaamisesta ja päästi Ruotsin
pelaamaan ylivoimaa. Ruotsi käyttikin paikkansa jälleen tehokkaasti hyväkseen
ja jälleen maalinteossa kunnostautui puolustaja, tällä kerralla kokenut Thomas Rhodin. Rhodinin maali tuli todellisen ylivoiman mallipelaamisen jälkeen kun Daniel Alfredsson ja Henrik Zetterberg pelasivat takatolpalle nousseelle puolustajalle avopaikan sahaamalla syötöillään Latvian puolustuksen rikki.

Rhodinin maalin jälkeiset minuutit pelattiin hieman sekavaa peliä. Henrik Sedin ja Atvars Tribuncovs ottivat samanaikaiset kakkoset erän viidennellä minuutilla, mutta kumpikaan joukkueista ei saanut tasavajaalla mitään ihmeempiä aikaan. Ruotsi onnistui painamaan Latvian harvat hyökkäykset tehokkaasti kulmiin ja Ruotsi tuli neljännestä maalistaan kylläiseksi. Erän puolessa välissä Latvian Agris Saviels otti turnauksen ensimmäisen kakkosensa kampituksesta, mutta Ruotsi ei saanut ylivoimallaan mitään aikaan.

Magnus Johansson nousi maalille päästen laukomaan kahdesti ennen ottelun
viidettä maalia. Jälleen Ruotsin maalintekijänä oli puolustaja.

Johanssonin maali jäi toisen erän viimeiseksi, vaikka Ruotsi pääsikin pelaamaan vielä erän lopussa ylivoimaa Viktors Ignatjevsin väkivaltaisuus jäähyn johdosta. Toisessa erässä kentällä nähtiin yksi joukkue ja tästä kertoi hyvin myös laukaisutilasto. Latvia kun sai kasaan koko erässä vain kaksi laukausta. Ruotsi puolestaan pelasi vahvaa viisikkopeliä ja onnistui tekemään puolustajiensa avulla tarvittavat kaksi ylivoimamaalia, joten ottelun voittaja oli lopullisesti ratkaistu.

Kolmas erä pelailua

Ottelun ratkettua jo kahdessa ensimmäisessä erässä, Ruotsin kolmannen erän tavoitteena oli vain pelata ehjä kaksikymmenminuuttinen ja sen se tekikin. Joukkue aloitti erän samalla tehokkuudella kuin kaksi aiempaakin ja heti erän ensimmäisessä vaihdossa joukkueen kapteeni Jörgen Jönssönin siniviivalta ampuma lerppukiekko yllätti Masalskisin. Tämän jälkeen Ruotsi piti peliä hallussaan kiekon siirroilla ja juoksutti Latviaa. Sinikeltaisten hyvästä pelistä saatiin
hieno näyte erän kuudennella minuutilla kun joukkue yritti ensin kärsivällisesti läpisyöttöjä Latvian puolustuksen sisään, mutta tässä
onnistumatta käänsi pelinsä jaloille ja toi kiekon sisään laidasta luistellen.

Jonas Höglundin hieno poikkikentän syöttö löysi maalin takatolpalta Jörgen
Jönssönin, joka pääsi laukomaan kahdesti ennen Ruotsin seitsemännen maalin syntyä. Sama ketju oli uudelleen maalinteossa heti 20 sekunnin jälkeen
Jönssönin maalista kun oman pään aloituksen jälkeen Jonas Höglund ja Peter Nordström nousivat aktiivisesti 2-1 hyökkäykseen. Höglund syötti Nordströmille pystyyn ja Nordström pääsi yksin läpi Masalskisia vastaan. Tarkka laukaus vasempaan alanurkkaan ja tilanne oli jo 8-0.

Nordströmin maalin jälkeen Thomas Rhodin sai kakkosen kiinnipitämisestä, mutta Ruotsin päälle 96% alivoimapelaaminen kesti jälleen Latvian vähäiset yritykset. Erän puolessa välissä Latvia sai pientä lohtua muuten murheelliseen peliinsä
kun taitava Mikelis Redlihs pyöritteli hienosti Ronnie Sundinia ja pääsi
syöttämään maalin takatolpalle vapaasti päässeelle Maris Ziedinsille. Ziedins
ei vapaasta paikasta erehtynyt ja rikkoi Ruotsin kannalta harmittavasti
Lundqvistin nollapelin. Ziedinsin maalin jälkeen peliä käytiin jälleen Latvian päässä, jossa etenkin Sedinien ketjun vahva kulmapeli laittoi Latviaa
vaikeuksiin.

Leonids Tambijevsin otettua jo pelin kolmannen jäähynsä erän 11 minuutilla,
Ruotsi pääsi kaunistelemaan numeroita yhdeksään tehtyyn maaliin. Jonas Höglund
unohdettiin maalin eteen vapaaksi ja kokenut hyökkääjä pisti kiekon Masalskisin längistä sisään. Tämän jälkeen Ruotsi pyöritteli Latviaa vahvasti Sedinien- ja Påhlssonin ketjujen voimin, mutta lisämaaleja ei nähty. Lähimmäksi pääsi Niklas Kronwall, jonka laukaus osui tolppaan. Ottelun lopussa nähtiin vielä Jonathan
Hedströmin kahden minuutin koukkaamisjäähy, mutta Ruotsin alivoima kesti tämänkin ja joukkue otti selvän 9-1 murskavoiton.

Ruotsi vahvana jatkoon

Ruotsi on pelannut kisat USA ottelua lukuun ottamatta erittäin vahvasti.
Joukkue kaatoi selvästi Suomen, taisteli voiton Kanadasta ja voitti nyt
jatkosarjan viimeisessä ottelussa murskavoitolla Latvian. Joukkueen kannalta positiivista on ollut etenkin alivoimapelaaminen, joka on päälle 96 prosentin. Lisäksi joukkueen puolustajat ovat kunnostautuneet vahvoissa nousuissa ja hyvissä avauksissa. Joukkueella on neljä tasaista ja laadukasta ketjua, joista mikä tahansa voi nousta ratkaisurooliin.

Maalilla Henrik Lundqvist ei ole toistaiseksi noussut viime vuoden tapaan esiin, sillä joukkue on pääosin vienyt pelejään, eikä ole päästänyt vastustajiaan läpiajoihin tai vapaasti maalin eteen. Joukkueen vahvuus on ennen kaikkea kiekollisessa pelissä. Joukkue on jaloilla hyvä ja pelaa erinomaista syöttöpeliä. Tällä hetkellä joukkueella ei ole yhtäkään heikkoa osa-aluetta. Vahvoja sen sijaan löytyy sitäkin enemmän.