Valko-Venäjä kaatoi Latvian ja eteni puolivälieriin

MAAJOUKKUE / Raportti
Mikhail Grabovski taiteili upeasti Valko-Venäjän voittomaalin. Latvian Martins Cipulis ja Guntis Galvins totesivat tilanteen päät painuksissa.
Valko-Venäjä tarjosi Minsk-areenan äänekkäälle yleisölle harvinaista herkkua maanantain iltapelissä. Joukkue onnistui päihittämään Latvian maalein 1-3 (0-2, 1-0, 0-1) ja varmisti näin paikkansa MM-kisojen puolivälieriin. Suomi puolestaan tarvitsee jatkoon päästäkseen apua Sveitsiltä, jonka on huomenna voitettava sisuuntunut Latvia.

Ottelun ensimmäinen erä oli Valko-Venäjän suvereenia hallintaa. Kova painostus palkittiin avausmaalilla, kun kahdeksan minuuttia oli pelattu.

Puolustaja Roman Graborenkon laukaus kilpistyi vielä latvialaispelaajiin, mutta Andrei Stas sai jatkotilanteesta siirrettyä kiekon vapaana olleelle Geoff Plattille. Valkovenäläistynyt kanadalainen ei erehtynyt, vaan ampui kiekon komealla rannelaukauksella Latvian maalin oikeaan ylänurkkaan.

Latvia sai lisää kylmää vettä niskaansa puoli minuuttia myöhemmin, kun Valko-Venäjä siirtyi jo 2-0-johtoon. Maalista vastasi taitava NHL-tähti Mikhail Grabovski.

Mies sai kiekon täyteen vauhtiin kapteeni Aleksei Kaljužnyilta, kiersi Martins Cipuliksen helpon näköisesti, harhautti vielä Guntis Galvinsin maalin edessä ja nosti kiekon ohi latvialaismaalivahti Edgars Masalskiksen. Tunnelma hallissa oli paikallaolijoiden mukaan korviahuumaava.

Toinen erä rikkonainen

Latvia sai ensimmäisestä erätauosta uutta virtaa ja joukkue hallitsikin toisen erän alkua. Kavennusta ei kuitenkaan kuulunut ja tunteet alkoivat vähitellen lämmetä. Erän puolivälissä Valko-Venäjän puolustaja Kirill Gotovets ajoi tilanteen jälkeen Masalskiksen päälle ja aiheutti pienimuotoisen joukkotappelun. Tanssiparit löytyivät nopeasti ja molemmille joukkueille tuomittiin useita pieniä rangaistuksia.

Erä jatkui rikkonaisena myös nujakan jälkeen ja Latvia pääsi pian kahden miehen ylivoimalle Valko-Venäjän hölmöiltyä. Tällä kertaa pyöritys tuotti tulosta, kun puolustaja Arthurs Kulda laukoi jo turnauksen neljännen maalinsa taituri Aleksandrs Nizivijsin hienosta poikittaissyötöstä.

Dramaattinen loppu

Kolmanteen erään lähdettiin Valko-Venäjän 2-1-johdossa. Erä eteni pitkään maalittomana Latvian lukuisista paikoista huolimatta, ja näyttikin siltä että Valko-Venäjän uhrautuva puolustuspeli riittää voittoon ja puolivälieräpaikkaan.

Vain 36 sekuntia ennen loppua Latvia teki kuitenkin hirmuisen painostuksen päätteeksi ilman maalivahtia tasoituksen – tai ainakin luuli tehneensä. Maali hylättiin, sillä ottelun tuomaristo tulkitsi maalin edessä maskia tehneen Gints Meijan seisoneen maalivahdin alueella. Kiekon verkkoon laukonut Kaspars Daugavins ei voinut tuomiota sulattaa, mutta tuomariston mieli ei muuttunut.

Sergei Kostitsyn sinetöi vielä loppulukemat 1-3 tyhjään maaliin ja hurjasti kannustanut valkovenäläisyleisö sai syytä juhlaan. Valko-Venäjä nähdään siis tänä vuonna riemukkaasti MM-kotikisojen puolivälierissä. Suomen kohtalo sen sijaan selviää huomenna. Leijonat etenevät kahdeksan joukkoon, mikäli ilman panosta pelaava Sveitsi onnistuu voittamaan tänään katkerasti hävinneen Latvian.