Josittelu pois, miks' Indrasis joutui kotimatkalle

MAAJOUKKUE / Raportti
Sveitsi väänsi niukan voiton Latviasta.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
Ottelun panoksena oli Minskin alkulohkon viimeinen puolivälieräpaikka. Sveitsi oli mahdollisuutensa menettänyt, kun taas Latvialle olisi riittänyt Suomen ohittamiseen kahdenkin pisteen voitto.

Vain vuorokautta aiemmin Latvia koki kovia kisaisäntien käsittelyssä. Kolmannen erän kiistanalainen hylätty maali oli ratkaisemassa ottelua Valko-Venäjän eduksi. Baltian pojat saivat kuitenkin välittömästi uuden mahdollisuuden, jatkopaikka oli yhä kiinni lähinnä Latvian omasta pelaamisesta.

Sveitsillä oli pari huilipäivää, mutta niiden aikana katosi joukkueen viimeinenkin mahdollisuus jatkaa pelaamista alkulohkon jälkeen. Perinteinen yllättäjä ja MM-hopeaakin saalistanut Sveitsi joutui näin varhaiselle kotimatkalle. Hylätyt maalit nousivat lopulta isoon rooliin alppimaankin kisavisiitissä.

Iltapäiväpelin panokseksi jäi siis lopulta kamppailu lohkon neljännestä sijasta Latvian ja Suomen välillä.

Joko pakkovoitto tai fyysinen väsymys kuormitti latvialaisia, mutta Sveitsi loi alkuminuuteilla aika maukkaita maalipaikkoja. Mathias Segerin veto lipui Kristers Gudlevskisin torjunnasta vain niukasti maalin ohitse.

Sveitsin maalilla pelannut Reto Berra oli käytännössä työtön, kunnes Simon Moser otti hyökkäyspään kampitusjäähyn.

Pian ylivoimansa päätteeksi Latvia hölmöili Sveitsin johtomaalin. Melkein koko ylivoiman pyörittänyt viisikko menetti kiekon maalin takana, eikä vaivautunut pitämään Damien Brunneria maalin edessä.

Brunner kiitti Luca Cuntin syötöstä. Kaksi minuuttia ja kymmenen sekuntia myöhemmin Latvian puolustajat olivat Gudlevskisin kiusana, kun Dominik Schlumpf sai napauttaa 0−2-osuman.

Sveitsin jäähyilykään ei juuri tuonut Latvialle kavennuksen mahdollisuuksia. Sen sijaan vain Gudlevskisin huipputorjunta esti Denis Hollensteinia viimeistelemästä jo ratkaisevaa osumaa.

Sveitsi karkasi

Heti toisen erän alussa Sveitsi alkoi varmistella Latvian jääkiekkokauden päättymistä. Yannick Weber niittasi lukemiksi jo 0−3, Gudlevskis ei saanut puolustukselta tarvittavaa apua.

Kokonaan Latvia ei kuitenkaan antautunut. Koba Jass kavensi Berran avustuksella tasan puolitoista minuuttia myöhemmin. Jos Berralla oli vaikeuksia, Gudlevskisin torjunnat pitivät Latvian vielä iskuetäisyydellä.

Tosin aivan toisen erän lopussa myös sveitsiläisvahti otti erittäin tärkeitä torjuntoja.

Latvia yritti, kiri oli hyvä

Mikelis Redlish rakensi jo heti kolmannen erän aluksi kavennuspaikkaa. Lisäksi Eric Blum kaatui hyökkäyssinisellä, ja baltit karkasivat hyökkäykseen kolmella yhtä vastaan. Virheen paikkaus toimi kuitenkin loistavasti.

Ottelun viihdearvo nousi aivan uusiin ulottuvuuksiin, kun Latvia haki raivoisasti kavennusta. Peli aaltoili päädystä toiseen, eikä katkoja juuri ollut. Guntis Galvins veti ylivoimalla jo Berran maalin tolppaan.

Zemgus Girgenson kavensi vielä noin kaksi ja puoli minuuttia ennen ottelun päätöstä. Lohtua se ei kuitenkaan tuonut latvialaisten iltaan. Tässä erikoisten tilanteiden MM-turnauksessa videotarkastus kesti huomattavan kauan.

Kolmas erä ratkaisi Leijonienkin kohtalon

Latvian 2−3-tappio tarkoitti sitä, että Leijonat pääse kuin pääseekin pälkähästä. Paikka puolivälierissä ratkesi oikeastaan pienimmällä mahdollisella marginaalilla.

Suri ja Thomas Rüfenacht eivät pystyneet kahdella tyhjää maalia vastaan osumaan, kun kieltämättä estopelikin oli kohdillaan. Rüfenacht kuitenkin onnistui törmäämään tyhjään Latvian maaliin ja siirtämään sen paikoiltaan.

Sveitsi kesti ja Suomi voi juhlia jatkopaikkaansa.

» Lähetä palautetta toimitukselle