Kylläinen kissa - sisukkaat siimahännät

MAAJOUKKUE / Raportti
Latvian kahden maalin tappio Kanadalle MM-kisojen B-lohkon avausottelussa ei ollut kenellekään yllätys, mutta runsas maalien määrä, peräti kymmenen, sitä kyllä oli. Innsbruckin kisakaukalon erikoisuus näytti olevan se, että varsinkin kaukalon toisessa päädyssä ns.rännikiekot nousivat aina pystyyn ja pakottivat pelaajat lyömään kurraa 7 veljeksen tavoin. Brodeur hyvänä mailankäsittelijänä oppi nopeasti jopa kikkailemaan tätä kenttämestarin erikoisuutta ihmetellessään.

Latvia ja Kanada olivat tuskin päässeet aherruksensa alkuun, kun jo vaahteralehtipaidat pääsivät yrittämään ylivoimalla. Kanada pyöritti ylivoimaa vaivattoman näköisesti, ja Latvian seisova alivoimamiehitys suorastaan vain seurasi katseella. Thorntonin ketju ei kuitenkaan vielä onnistunut, mutta Heatleyn johtama toinen (erikois)ylivoimakentällinen, jossa Morrison pelasi puolustajana Redden rinnallaan ja ketjussa Marleau ylimääräisenä hyökkääjänä (Smyth toisessa laidassa), onnistui järjestämään Morrisonille tilaa nousta p-pisteen paikkeille vapaaseen paikkaan. Morrison tykitti vastustamattoman lämärin Masalskisin räpyläkäden puolelle ylänurkkaan.

Tilanne ehti pienen hetken näyttää pahalta Latvian kannalta, mutta vain puolen minuutin kuluttua, kun Latvian yhden miehen hyökkäys oli ohjattu nätisti kulmaan, hukkasi Souray kiekon takaisin Nizivijsille, joka löysi maalin kulmalla vapaana olleen Semjonovsin. Phillips oli unohtanut miehensä ja hosui ohi yrittäessään katkaista syötön. Phillipsin peliaika jäikin sitten kovin vaatimattomaksi. Brodeurilla ei mahdollisuuksia. Kanada hallitsi loppuerää, mutta Masalskis pelasi avauserän hienosti ja piti numerot tasoissa.

Kanadalla ei ensi erässä kuten koko ottelussakaan ollut vakituisia puolustajapareja vaan se kierrätti seitsemää pakkia. Jovanovski ja Regehr tosin suorastaan raatoivat, molemmille reilusti yli puoli tuntia peliminuutteja.

Toisen erän Latvia aloitti erittäin pirteästi ja jopa hallitsi erän alkua. Minkäänlaista paniikkia ei Kanadan riveissä kuitenkaan ehtinyt syntyä. Kun Kanada sitten pääsi toisen kerran miesylivoimalle, rusikoi Thornton ensin tyhjän maalin edestä yläristikkoon, mutta pääsi kuitenkin lakaisemaan reboundin vastustamattomasti maalin perille. Kauan eivät latvialaiset tätä ihmetelleet, vaan pääsivät erän puolivälin tietämissä kanadalaisten löysäiltyä jälleen tasoihin. Maali oli melko erikoinen, sillä Brodeur sai kuin ihmeen kaupalla koppaistua hanskaansa Ankipansin kohti tyhjänä ammottanutta maalia menneen kovan laukauksen. Brodeurin hanskakäsi heilahti kuitenkin latvialaisten mielestä maaliviivan väärälle puolelle. Tuomari kilautti kaverille, ja varsin nopeasti maali hyväksyttiin. Hidastukset osoittivat kiistatta, että ratkaisu oli oikea. Yhdessä suurennetussa lähikuvassa näkyi myös maalitolpan väärällä puolen käväisseessä hanskassa ollut kiekko. Onneksi ei kuitenkaan ollut kyseessä ottelun ratkaisumaali. Mahtaako MM-videotuomarilla olla käytössään muitakin kuvakulmia kuin suoraan ylhäältä kuvattu? Jovanovski pisti sitten tilanteen jännittäväksi ottamalla jäähyn maalivahdin häirinnästä (yritti survoa Masalskisin ja tämän räpylän alla olleen kiekon maaliin).

Pian tämän jälkeen ensin Nash Jovanovskin syötöstä (käsittämätöntä, että syöttö ei näy tilastoissa) ja sitten Marleau Heatleyn oivalluksesta tekivät kaksi komeaa ylivoimamaalia ja päävalmentaja Habscheidin kasvot alkoivat näyttää vähemmän kireiltä. Tilanteessa 2-3 Macijevskisilla oli tosin tuhannen latin paikka tasoittaa peli 3-1-ylivoimahyökkäyksen päätteeksi. Kun Nash sitten Masalskisin avustuksella oli vienyt joukkueensa kolmen maalin johtoon, vaihtoi Latvia maalivahdiksi Arturs Irben. Tosin Kanadan maaleista vain tuo viides meni edes osittain maalivahdin piikkiin. Irbe kuitenkin pelasi tositoimiin jouduttuaan kelpo ottelun.

Kanadan "maailman paras jarruketju" Maltby-Draper -Doan uurasti huikeat minuutit tappaen mm. kaikki alivoimatilanteet. Ilmeisesti tällä runsaalla kuormituksella haettiin myös sitä, että "supertähdet" säästäisivät voimiaan. Kanadan neljäs ketju pelasi hiukan vaihtelevassa koostumuksessa, kaikkia 13 hyökkääjää peluutettiin.

Kolmas erä piti todennäköisesti olla kanadalaisille heidän omasta mielestään voiton varmistelua, mutta Latviapa pääsi Ignatjevsin ja Skrastinsin sinänsä kauniilla, mutta tavallaan hiukan onnekkailla maaleilla vielä peliin mukaan. Täytyy Kanadan joukkueen kunniaksi todeta, että se ei tässäkään vaiheessa hätääntynyt, vaan pystyi tiivistämään rivejään. Ennen ajassa 54.17 tullutta Nashin kolmatta ja Kanadan kuudetta osumaa ei Latvialla oikeastaan ollut yhtään kunnon tekopaikkaa eikä enää sen jälkeenkään.

Vaikka etukäteen monen varmana pitämä mestarisuosikki Kanada joutukin näennäisen tiukalle sisukkaan Latvian kanssa, ei syytä erityiseen huoleen ollut. Kaasuruuvia tuntui olevan varaa kiristää aina tarvittaessa. Pelitempon hetkellinen laskeminen kostautui kuitenkin aina heti takaiskumaalilla, joten eiköhän siitä osata vetää johtopäätöksiä valmennusjohdon parissa.

Latvia säilytti kasvonsa oikein hyvin, ja onpa ihme ellei se Sloveniaa alkusarjassa peittoa ja pääse siten jatkolohkoon mm. Suomea härnäämään. Joukkue on hiukan pienikokoinen ja tämä näkyi erityisesti kanadalaisiin verrattuna. Joukkue on kauniisti sanottuna kokenut, ilkeästi sanottuna ikääntynyt - hyvin nämä päälle 30-kymppiset Ignatjevs, Macijevskis, Semjonovs, Tambijevs, Pantelejevs, Ankipans ja kumppanit kuitenkin jaksoivat. Suomenkin jäillä nähty pakki Rodrigo Lavins oli yllättävän hyvä. NHL-mies Skrastins sai luonnollisesti paljon vastuuta.

Vaikka jäähyjä annettiin yhteensä 11 kpl, ei ottelu suinkaan ollut ruma - tuomari vain vihelsi kaikki pienetkin koiruudet pois. Tosin Latvian neljään jäähyyn ottelu tavallaan ratkesi: Kanada teki maalin jokaisen aikana! Latvian alivoimapelaaminen ei ensi erän seisovasta tyylistä ottelun kestäessä parantunut: vastustajan turha kunnioitus saattoi olla osasyynä passiivisuuteen.

Virallinen raati arvioi Kanadan parhaaksi Brendan Morrisonin ja Latvian parhaaksi Latvian nuorempaa kaartia edustavan Janis Spruktsin.

Huipputehot 3+1 iskenyt Nash saa kuitenkin Jatkoajan 3 tähteä.