MM-kisat: Suomi kaatoi Kanadan rankkareilla

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomi otti voittomaalikisavoiton Kanadasta MM-kisojen välisarjan viimeisessä ottelussaan. Leijonat jäivät kuitenkin oman lohkonsa toiseksi ja saavat puolivälierissä vastaansa USA:n ja Kanada puolestaan kohtaa Latvian.

Lähtökohta otteluun oli selkeä, kun Suomelle ainoastaan voitto varsinaisella peliajalla olisi riittänyt lohkon piikkipaikkaan. Kaikki muut tulokset riittäisivät Kanadalle kärkisijaan.

Suomi ja Kanada esittivät vauhdikkaan ja tapahtumarikkaan välisarjan ottelun. Leijonat menivät kahdesti kahden maalin johtoon, mutta vaahterapaidat nousivat tasalukemiin. Hannes Hyvönen ratkaisi lopulta voiton rankkarikisassa Suomelle.

Suomi aloitti vauhdilla

Ottelun alku näytti, millaisella asenteella Suomi oli tullut peliin. Leijonien luistin kulki kovalla vauhdilla ja isokokoiset kanadalaispuolustajat olivat välillä hätää kärsimässä. Suomalaisten kova alkurynnistys palkittiin, kun Tuomas Pihlman vei Leijonat johtoon Sami Kapasen ja Jarkko Immosen esityöstä.

Puolustaja Anssi Salmela laukoi onnekkaalla pompulla Suomen kahden maalin johtoon. Maskin takaa lähtenyt laukaus yllätti täysin erinomaisen ottelun pelanneen kanadalaismaalivahti Dwayne Rolosonin.

Ensimmäisen erän loppupuolella Suomen jäähyily kostautui. Kanadan iski heti ensimmäisestä ylivoimastaan kavennusmaalin, kun Jason Spezza laukoi maalin pienestä kulmasta Suomen maalivahti Pekka Rinteen avustuksella.

Kanada kiri väkisin tasoihin

Suomi pelasi läpi ottelun aktiivista karvauspeliä ja pystyi sitä kautta luomaan runsaasti maalipaikkoja. Roloson joutui toisessa erässä kovaan kiekkosateeseen, kun suomalaiset laukoivat peräti 21 kertaa maalia kohti. Ainoastaan leijonien tehohyökkääjä Niko Kapanen onnistui ylivoimalla toimittamaan kiekon maaliin saakka.

Kanadalaiset eivät lannistuneet Kapasen maalista, vaan erinomaisena maalintekijänä tunnettu Dany Heatley toi ylivoimalla joukkueensa maalin päähän. Suomi ehti nauttia vajaan minuutin kahden maalin johtotilanteesta.

Kolmannessa erässä Suomen lohkovoittohaaveet hävisit lopullisesti, kun Heatley tasoitti peli illan toisella ylivoimaosumallaan. Kanadalaisten tappavan tehokas ylivoimapeli oli hyvä opetus, ettei MM-kisoissa pidä antaa yhtään tilaa maalinedustalla, muuten kiekko on nopeasti verkossa.

Suomi haki vimmatusti voittomaalin viimeisen kymmenminuuttisen ajan, mutta lopulta summerin soidessa tulostaululla komeili 3-3-tasatulos. Kanadalaisten suurin sankari oli ottelussa 45 kertaa varsinaisella peliajalla torjunut Roloson.

Leijonat terävämpi rankkareissa

Jatkoajalla molemmille joukkueille tarjottiin ratkaisun paikkoja, mutta molemmat joukkueet jäivät maaleitta. Suomalaisten paras tilanne tuli Antti Miettiselle, mutta laitahyökkääjä ei onnistunut lähes tyhjästä maalista.

Jatkoajan jälkeen ratkaisua haettiin rangaistuslaukauskilpailusta. Suomen sankareiksi nousivat kaksi maalia upottanut Jarkko Ruutu ja ratkaisevan osuman viimeistellyt Hyvönen. Kanadalaisista Martin St. Louis viimeisteli kaksi osumaa, mutta sekään ei riittänyt, kun Steven Stamkos laukoi viimeisellä yrityksellään räikeästi ohi.

Pisteellä Kanada varmisti lohkon kärkisijan ja varmisti samalla puolivälieriin vastustajakseen Latvian. Suomi sijoittui toiseksi ja saa siten vastaa USA:n. Muissa ottelupareissa kohtaavat Ruotsi ja Tshekki sekä Venäjä ja Valko-Venäjä.

» Lähetä palautetta toimitukselle