Naisleijonille historiallinen voitto – Kanada nurin 4-3 MM-kaukalossa

MAAJOUKKUE / Raportti
Noora Rädyn torjunnat auttoivat Naisleijonat voittoon Kanadasta.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Pelirohkea esitys, Noora Rädyn torjunnat ja tehokas viimeistely toivat Suomen naisille ensimmäisen arvokisavoiton koskaan pohjoisamerikkalaista joukkuetta vastaan.

Pasi Mustosen päävalmentajakaudella peliään jatkuvasti parantanut Naisleijonat sai ensimmäisen ison palkintonsa, kun Kanada kaatui MM-kisoissa 4-3. Ennen Plymouthin kamppailua naiskiekon suurmaa johti Suomea voitoissa MM-tasolla 20-0.

Suomen aktiivisen ja rohkean pelin myötä Kanada ei päässyt hallitsemaan pelitapahtumia kuin hienokseltaan. Maalipaikkojen määrässä vaahteranlehtipaidat olivat luonnollisesti edellä, mutta 38 kertaa torjunut Noora Räty oli Naisleijonien voiton avain.

Takaiskuille Räty ei mahtanut mitään, sillä Marie-Philip Poulin, Blayre Turnbull ja Rebecca Johnston tekivät maalinsa laadukkailla laukauksilla hyvistä paikoista. Sen sijaan Räty nollasi useita muita huippupaikkoja, vaikka Kanada teki hyviä maskeja laukausten eteen.

Tapanin tulette tuntemaan

Toisessa päässä Suomi ohitti Kanadan maalivahdit tehokkaammin. Pirteän nelosketjun Sanni Hakala ja tehot 1+2 kerännyt Susanna Tapani ohjasivat kiekot lähietäisyydeltä ohi Kanadan maalivahdin Emerance Maschmeyerin.

"Joka muija taisteli ihan sata lasissa"

Ohjausmaalien välissä osui myös Petra Nieminen tarkalla laukauksella pienestä kulmasta ylivoimalla. Yksi Suomen voiton aseista olikin vahva erikoistilannepelaaminen, sillä Naisleijonien aktiivinen ote alivoimalla jätti Kanadan ilman ainuttakaan ylivoimamaalia.

Kolmen takaiskun jälkeen nähtiin sellainen harvinaisuus, että Kanada vaihtoi maalivahtia. Maschmeyerin korvasi Genevieve Lacasse. Joukkueen suurin maalivahtitähti Shannon Szabados oli huilivuorossa torjuttuaan USA:ta vastaan edellisyönä.

Vaikeinta Naisleijonille oli ottelun alku. Kanada hallitsi ensimmäistä 15 minuuttia suvereenisti, mutta vahva kamppailupelaaminen omassa päässä piti silti huippupaikat vähissä.

Toisessa erässä kiekollisen pelinsä rullaamaan saanut Suomi haastoi suursuosikin lähes tasapäisesti. Maalivahdinvaihdoksen jälkeen 3-2-johtoasemassa Naisleijonien Jenni Hiirikoski kilautti Kanadan maalin ylärimaa.

- Joka muija taisteli ihan sata lasissa. Kovaa painetta, jalka liikkuu ja viisikko on tiivis, fiilisteli Suomen kolmannen maalin syöttänyt Sara Säkkinen joukkueensa aseista YLEn haastattelussa toisella erätauolla.

"Täydellinen sitoutuminen pelitaktiikkaan"

Naisleijonien aktiivisen peliotteen myötä Kanada sai muutamia vaarallisia suorahyökkäyspaikkoja, ja yhdestä sellaisesta Kanadan ylivoimaisesti paras kaksikko Poulin-Johnston myös juoni 3-3-tasoituksen heti kolmannen erän alkuun.

Avauspäivän Venäjä-tappion jälkeen Naisleijonat tarvitsi käytännössä kolmen pisteen voiton noustakseen lohkossa ylöspäin, ja työnteko palkittiin 4-3-voittomaalilla, kun ottelua oli jäljellä vain alle kaksi minuuttia.

Puolustaja Ronja Savolainen katkaisi laidalla Kanadan purun ja laukoi maalille, jossa Emma Nuutinen teki maskia, ja laukaus ruuhkan takaa yllätti Lacassen.

- Oltiin koko ajan keulilla, mikä oli tärkeää henkisesti. Jokainen pelaaja teki valtavan työmäärän ja sitoutui täydellisesti pelitaktiikkaan. Ollaan jauhettu pelisysteemillämme vuodesta toiseen, ja lopulta se natsaa huippumaitakin vastaan, päävalmentaja Pasi Mustonen sanoi YLEn haastattelussa historiallisen voiton jälkeen.

- Turnaus ratkeaa otteluissa neljä, viisi ja kuusi, mutta nyt tiedämme, että pystymme voittamaan huippumaita.

Naisten MM-kisat jatkuvat maanantaina, jolloin Suomi kohtaa kaikkein kovimman maan, USA:n. Koska on todennäköistä, että Kanada voittaa viimeisessä pelissään Venäjän useammalla maalilla ja nousee Suomen tavoin kolmeen pisteeseen, mutta paremmalla maalierolla, Naisleijonat tarvinnee yhden pisteen myös USA:lta selvitäkseen kahden parhaan joukkoon ja saadaaksen huilivuoron puolivälieräpäiväksi.