Kapasen kiepautuksella kultaa − Suomi on nuorten maailmanmestari!

MAAJOUKKUE / Raportti
Kasperi Kapanen (vas.) punnersi Suomelle ratkaisun.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Venäjä karkasi avauserässä johtoon ja piti sen aina kolmanteen erään asti. Kolmannen erän maali-iloittelun jälkeen ottelussa edettiin jatkoajalle. Lopulta sankariksi nousi Kasperi Kapanen.

Suomi on nuorten maailmanmestari vuosimallia 2016. Suomi voitti finaalissa Venäjän jatkoajalla lukemin 4-3. Suomen ratkaisija oli Kasperi Kapanen, joka kiepautti kiekon vanhanaikaisella maaliin ajassa 61.33 ja käynnisti Suomen villit mestaruusjuhlat. Mestaruus on Suomelle toinen kolmeen vuoteen, sillä edellisen kerran Suomi juhli vuonna 2014.

Suomen ja Venäjän välinen nuorten MM-finaali lähti käyntiin vauhdikkaasti kuten oli odotettavissa. Suomi lähti avauserään terävämmin ja vyörytti peliä vahvasti Venäjän päätyyn. Hyvä alku kuitenkin katkesi Kaapo Kähkösen kahden minuutin jäähyyn. Venäjä käytti jäähyn tylysti hyväkseen, kun joukkueen kapteeni Vladislav Kamenev laukoi kiekon maaliin.

Venäläiset saivat maalista lisää virtaa ja Suomen viisikkopeli alkoi rakoilemaan. Viisikoiden etäisyydet kasvoivat ja hyökkäysten avaamisessa oli ongelmia. Vasta erän kolmella viimeisellä minuutilla Suomi sai peliään kasaan ja pelin painopiste siirtyi takaisin Venäjän päähän. Parhaiten paineen sai aikaan Mikko Rantasen johtama kolmosketju.

Suomen painostus ei tuottanut tulosta

Suomi tuli toiseen erään aivan toisella jalalla ja lähti omista hyökkäyspäätä kohti paljon paremmin. Venäjä purki avauserässä kiekkoa nöyrästi laitoja pitkin pois omalta alueelta, mutta toisen kaksikymppisen aikana sitä ei ollut enää havaittavissa. Tämän vuoksi pitkät hyökkäyspään pyöritykset olivat tavanomainen näky läpi erän.

Parhaat paikkanssa Suomi sai aikaan ylivoimalla. Kiekon rauhoittaminen hyökkäysalueelle tuotti hankaluuksia, mutta kun peli lähti pyörimään, syntyi myös maalipaikkoja. Erityisesti Suomen kakkosylivoima Rantasen johdolla pyöritti peliä hyvin, mutta maaliin asti kiekko ei löytänyt. Lähimpänä maalia olivat Kapanen, joka laukoi kiekon tyhjästä maalista ohi, sekä Vili Saarijärvi, jonka laukaus kilahti tolppaan.

Viidellä viittä vastaan erän paras paikka oli HIFK-hyökkääjä Roope Hintzillä, jonka puolittaisen läpiajon torjui kuitenkin loistavasti pelannut Venäjän maalivahti Aleksandar Georgijev. Venäjä ei saanut tasaviisikoin luotua koko erän aikana vaarallisia tilanteita Suomen päähän. Kaiken Venäjän hyökkäyspelistä toisessa erässä kertoo se, että Suomen maalia vartioineella Kähkösellä oli erässä vain kaksi torjuntaa.

Kolmas erä maalijuhlaa

Kolmanteen erään Suomi sai salama-alun, kun 24 sekunnin pelin jälkeen Patrik Laine tasoitti lukemiksi 1-1. Tästä kuitenkin vain reilun minuutin päästä Olli Juoleville sattui keskialueella virhe ja Venäjän Andrei Svetlakov pääsi vastahyökkäyksestä iskemään Venäjän jälleen johtoon. Maalin jälkeen vaikutti, että Suomen peli sekosi ja Venäjä sai pyöritettyä peliä pitkiä pätkiä Suomen alueella.

Vaikean vaiheen keskellä esiin astui jälleen Ahon johtama ykkösketju. Ketju pelasi kiekon väkisin Venäjän alueelle ja Vahvan päätypelaamisen jälkeen Jesse Puljujärvi pääsi nousemaan maalille ja syötti takatolpalla vapaana olleelle Aholle, joka tasoitti ottelun.

Suomi sai tasoitusmaalista valtavasti lisää virtaa ja pakotti Venäjän rikkomaan. Ivan Provorovin jäähyä Suomi ei onnistunut käyttämään hyväkseen, mutta Dmitri Sergejevin jäähy kostautui Venäjälle. Vain kaksi minuuttia ennen loppua Rantanen onnistui ohjaamaan Saarijärven laukauksen maaliin ja siirsi Suomen 3-2 johtoon. Venäjän kapteeni Kamenev tulistui maalista täysin ja kuittasi itselleen kaksi käytösrangaistusta. Toinen rangaistuksista tuli tilanteesta, jossa jäähyaitioon passitettu Kamenev löi mailallaan toimitsijaa käsille.

Suomi näytti jo ottavan maailmanmestaruuden, mutta Svetlakov oli eri mieltä ja ohjasi venäläispuolustaja Provorovin siniviivanpommin ohi voimattoman Kähkösen. Osuma syntyi vain seitsemän sekuntia ennen loppua. Näin ollen ottelussa edettiin jatkoajalle.

Kapanen nousi sankariksi

Jatkoaika ehtinyt vanheta kahta minuuttiakaan, kun Kapanen nousi sankariksi. Suomi sai ensimmäistä kertaa kiekon Venäjän alueelle ja Kapanen pääsi kiepsauttamaan vanhanaikaisella kiekon maaliin ohi Georgijevin.