Suomi löylytti Yhdysvallat - pronssimitalit palkintona

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomi pääsi juhlimaan olympiapronssia kapteeninsa Teemu Selänteen johdolla.
Yhdysvallat taipui Suomen käsittelyssä, kun panoksena oli olympiapronssi. Suomi hyödynsi omat paikkansa huomattavasti Yhdysvaltoja tehokkaammin, ja nappasi pronssimitalit lopulta 5-0-lukemin.

Olympiapronssin kohtalo ratkaistiin Suomen ja Yhdysvaltojen välillä. Ottelu eteni pitkään tasaisena ja maalittomana, vaikka hyviä maalipaikkoja nähtiin molemmissa päädyissä.

Leijonien pronssiset mitalit alkoivat varmistua kolmannen erän alussa, kun lukemat olivat jo 3-0. Suomi kaunisteli lukemia vielä erän edetessä, ja lukemat olivat lopulta 5-0 suomalaisten hyväksi.

Voitto takasi Teemu Selänteelle ja Kimmo Timoselle jo neljännet olympiamitalit. Herrat nähtiin myös todennäköisesti viimeistä kertaa Suomen maajoukkueessa.

Ensimmäinen erä maaliton kuin ihmeen kaupalla

Suomi tuli otteluun erittäin nälkäisenä. Hyökkääjät karvasivat ahnaasti jo päätylaudasta asti, mutta vaarallisilla maalipaikoilla Leijonat eivät päässeet juhlimaan, sillä yhdysvaltalaiset pääsivät kääntämään peliä nopeasti varmalla kiekollisella pelillä.

Ottelun avausmaali oli lähimpänä erän puolessa välissä. Petri Kontiolan johtama kolmikko sai vaarallisen pyörityksen hyökkäyspäätyyn. Lopulta Jussi Jokisella oli edessään jo tyhjä maali, mutta Ryan Kesler onnistui heittäytymään kiekon eteen.

Myös Yhdysvalloilla oli monta vaarallista maalipaikkaa. Paras paikka siunaantui Patrick Kanelle, joka sai rangaistuslaukauksen Kimmo Timosen lyötyä rikkinäisen mailan yhdysvaltalaispelaajan eteen. Kanen rangaistuslaukaus oli kuitenkin ponneton.

Toiseen erään Suomelle unelma-alku

Yhdysvallat pääsi aloittamaan toisen erän ylivoimalla, mutta maaleja ei vielä nähty. Heti perään Suomi hyödynsi maalipaikkansa, kun Leijonat siirtyi 2-0-johtoon peräjälkeen syntyneillä maaleilla.

Selännevei Suomen johtoon, ja hetkeä myöhemmin Jokinen lisäsi Leijonien johdon jo kahteen Jori Lehterän komeasta esityöstä.

Tämän jälkeen Yhdysvallat otti aikalisän, joka piristi heidän peli-ilmettä. Yhdysvaltojen jalkanopeus tuotti ongelmia Suomen puolustajille, mutta viimeistely oli edelleen heikkoa.

Erän puolessa välissä Kane pääsi jälleen yrittämään kavennusta rangaistuslaukauksesta. Kanen yritys oli edellistä parempi, mutta tolppa pelasti Suomen takaiskulta.

Erän loppua kohden peli aaltoili päädystä toiseen ja tempo oli erittäin kova. Suomi onnistui puolustamaan maalinsa edustalla tiiviisti, mikä pakotti Yhdysvallat tyytymään kaukolaukauksiin.

Erä päättyi videotarkistukseen, kun yhdysvaltalaisen vaarallinen laukaus heilutti verkkoa, mutta Suomen kannalta oikealta puolelta.

Salama siirsi valtikan eteenpäin

Kolmannen erän alussa USA lähti hakemaan elintärkeää kavennusta. Yhdysvaltojen mahdollisuus pronssimitaliin heikkeni entisestään, kun Kane otti hölmön rangaistuksen. Lopulta Juuso Hietanen sai niitata lukemat jo 3-0:aan.

Hetkeä myöhemmin oli T.J Oshien vuoro istua jäähyllä, kun Leijonat heitti lisää kylmää vettä yhdysvaltalaisten niskaan. Selänne lisäsi Leijonien johdon jo neljään maaliin Mikael Granlundin komeasta esityöstä.

Nuorten pelaajien esiinmarssi jatkui jälleen hetkeä myöhemmin, kun Olli Määttä laukoi lukemat jo 5-0:aan komealla ylivoimamaalilla.

Yhdysvaltojen kiri jäi täysin olemattomaksi. Yhdysvaltalaiset kompaistuivat päätöserässä sooloiluun ja supertähtien rakoilevaan hermokontrolliin.