Musta hetki pilasi Tšekin kultahaaveet – Venäläisille jo toinen olympiakulta neutraalin lipun alla?

MAAJOUKKUE / Raportti
Venäjän olympiaurheilijat etenivät finaaliin.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Tšekki onnistui ajoin jopa hallitsemaan ottelua Venäjän olympiaurheilijoita vastaan, mutta toisen erän synkkä puoliminuuttinen tarjosi venäläisille voitonavaimet. Sitä he eivät jättäneet hyödyntämättä.

Tšekin ja Venäjän olympiaurheilijoiden välinen kamppailu avattiin maalittomalla kaksikymmenminuuttisella. Vaikka kummallekin joukkueelle tarjottiin yksi ylivoimamahdollisuus, jäivät maalit odottamaan myöhempää ajankohtaa.

Ennen ottelun puoliväliä oli ottelun käännekohta. Venäjän olympiaurheilijat viimeistelivät kaksi maalia 27. sekunnin aikana. Maaleista vastasivat Nikita Gusev ja Vladislav Gavrikov.

Ensimmäinen maali syntyi, kun Tšekin pelaajistoa kiertänyt Pavel Datsjuk tarjoili mainion syötön Guseville, joka sai laittaa kiekon puolityhjään Tšekki-rysään. Gavrikov pääsi puolestaan painamaan kiekon pussiin, kun mies pääsi kahdella yhtä vastaan -tilanteeseen Ivan Teleginin kanssa. Telegin tarjoili lapaan, ja Gavrikov sai viimeistellä paraatipaikalta venäläisten 2-0-johtolukemat.

Tšekki ei lukuisista tilanteista huolimatta onnistunut viimeistelemään ottelussa ensimmäistäkään osumaa. Loppulukemat 3-0 kuittasi tyhjään maaliin Ilja Kovaltšuk.

Näin ollen Venäjän olympiaurheilijat etenivät finaaliin, ja Tšekki pelaa pronssista. Venäjä ei ole nykymuodossaan voittanut olympiakultaa kertaakaan. Albertvillessa vuonna 1992 nykyisen Venäjän alueen joukkue pelasi neutraalin lipun alla Neuvostoliiton vasta hajottua. Tämä joukkue ylsi kultaan.

Sittemmin Venäjä on omana maanaan ottanut olympiahopeaa Naganosta vuonna 1998 ja pronssia Salt Lake Citystä vuonna 2002. Venäläiset eivät kuitenkaan ole vuoden 2002 jälkeen mitaleilla juhlineet. Nyt kun kultaan on jälleen mahdollisuus, kilpailee Venäjä neutraalin lipun alla. Samalla Venäjän olympiaurheilijoista tulisi toinen joukkue, joka on ottanut jääkiekosta olympiamitalin neutraalin lipun alla.

» Lähetä palautetta toimitukselle