Tshekki MM-finaaliin

MAAJOUKKUE / Raportti
Tshekki otti 3-1-voiton Suomesta MM-kisojen välierissä. Suomi hukkasi maalintekopaikkansa ja pelaa sunnuntaina pronssista. Tshekki meni finaaliin ja pääsee puolustamaan viime kevään mestaruuttaan.

Ottelu oli käänteinen edelliseen Tshekki-kohtaamiseen verrattuna. Nyt Suomi hallitsi alussa ja Tshekki vyöryi lopussa. Suomella ei ollut paras päivänsä ja pienet virheet ratkaisivat ottelun Tshekille.

Leijonat aloittivat lennokkaasti

Avauserän alku poikkesi muista Suomen otteluista kahdessa suhteessa. Ensinnäkin Leijonat pysyivät poissa jäähyaitiosta ja Suomen ensimmäinen rangaistus tuli ajassa 19.35. Toiseksi ryhmä oli hereillä ottelun alusta lähtien. Tästä johtuen Suomi sai ylivoiman jo neljän minuutin pelin jälkeen. Paikkoja tuli liukuhihnalta, mutta tulos jäi tekemättä.

Erkka Westerlund peluutti monessa vaidossa Riku Hahlin ketjua David Vybornya vastaan. Ratkaisu toimi, eikä pelätty ykkönen saanut mitään aikaiseksi. Suomen avausmaalista vastasi myös nelosketju. Petteri Nummelin ja Jarkko Ruutu katkaisivat Tshekin hyökkäyksen omalla siniviivalla. Ruutu tökki kiekon Riku Hahlille, joka nousi keskeltä kohti tshekkipuolustusta. Hahl ampui ennen siniviivaa kohti Milan Hnilickaa, joka jakoi joululahjansa jo toukokuussa. Kiekko painui Hnilickan kainalosta verkon perille.

Ottelun ensimmäinen erä oli täydellisesti Suomen hallussa. Tshekillä ei ollut oikeastaan yhtään huippuvaarallista maalipaikkaa. Suomi pelasi vielä yhden ylivoiman, tuloksetta. Tshekki sai oman mahdollisuutensa erän loppuun ylivoimalla, mutta tauolle mentiin Suomen 1-0 johdossa.

Suomen liike hävisi

Tshekki aloitti toisen erän ylivoimalla, mutta tulos oli laiha. Suomen alivoima toimi hienosti, eikä Tshekillä ollut pahoja tilanteita. Vähän alivoiman jälkeen Sean Bergenheimilla oli tuhannen taalan paikka viedä Suomi 2-0 johtoon, muttei onnistunut.

Suomi pääsi ylivoimalle ajassa 26.49 ylivoiman, mutta maalin teki Tshekki. Suomi menetti kiekon hyökkäyssiniviivalla ja Tomas Plekanec pääsi puoli-ilmaiseksi tekemään tasoituksen. Petteri Nummelin oli hyvin tilanteessa mukana, muttei ottanut Plekanecia tarpeeksi tiukasti ja hän pääsi harhauttamaan Norrenan. Norrena ilmeisesti odotti laukausta ja Plekanecin pieni sivusiirto yllätti hänet.

Molemmilla oli vielä ylivoimatilanteet korjata numeroita puolelleen, mutta yrityksestä huolimatta näin ei tapahtunut. Kolmanteen erää lähdettiin siis tasatilanteesta 1-1.

Tshekki osoitti suuruutensa

Tshekki pääsi aloittamaan kolmannenkin erä ylivoimalla, kun Jukka Hentunen istui toisen erän lopussa saamaansa kaksiminuuttista. Tshekki pyöritti hyvin ylivoimaansa, mutta paras paikka lakastui Fredrik Norrenan hanskaan. Vähän tämän jälkeen Jan Hlavac unohtui täysin yksin maalin eteen. Norrena katkaisi kuitenkin loistavasti Hlavacin yrityksen.

Suomi kesti hyvin Jarkko Ruutun kahden minuutin jäähyn ja pääsi reilun 13 minuutin jälkeen ylivoimalle. Peli oli kuitenkin huonoa ja Tshekki pääsi katkomaan syötöt. Yhdestä syötönkatkosta Mikko Luoma huitoi itselleen jäähyn ja ylivoima loppui siihen.

Tshekille jäi ylivoimaa 1.05 ja enää se ei erehtynyt. Suomi hävisi aloituksen omassa päässään ja kiekko tuli viivalle Tomas Kaberlelle. Kaberle heitti kiekon maalille, jonka ohjasi sisään David Vyborny ajassa 56.17. Suomi yritti vielä ilman maalivahtia, mutta Jaroslav Hlinka katkaisi selkärangan ampumalla puolesta kentästä tyhjään maaliin 3-1.

Suomi kaatui tehottomuuteen

Suomen tehottomuus maalitilanteissa johdatti sen sunnuntain pronssiotteluun. Leijonat voittivat laukaukset 32-18, joiden olisi pitänyt riittää ottelun voittamiseen. Milan Hnilicka haparoi ottelun alussa pahasti ja antoi Suomelle mahdollisuuden ratkaista peli ennen ensimmäisen erän puoltaväliä. Tuhlailu kuitenkin kostautui ja Hnilicka pääsi peliin mukaan. Lopussa hän oli jo Tshekin tuki ja turva. Suomelle tarjottiin myös tarpeeksi ylivoimaa, mutta laukaukset jäivät uupumaan ja pyöritys oli näin tehotonta.

Peli kääntyi toisen erän alivoimaosumasta Tshekille, sillä sen jälkeen he olivat hallitsevana osapuolena. Pudotuspelit ovat kapeiden marginaalien otteluita, joten ratkaisupaikat on käytettävä hyväksi. Sen Tsekki myös teki ja tulee olemaan entistä kovempi sunnuntain finaalissa. Suomi yrittää latautua katkeran tappion jälkeen vielä pronssiotteluun. Päivä ei ollut Suomen, mutta toivottavasti se paranee iltaa kohden. Onnea Lordi viisufinaaliin!