Taas sensaatio – Slovakia loppuotteluun!

MAAJOUKKUE / Raportti
Slovakia teki huiman tempun kukistamalla Tšekin MM-välierässä. Kiekkoikoninsa Pavol Demitran traagisesti viime syksynä menettäneen maan joukkue rakentaa kaunista MM-tarinaa, joka huipentuu huomenna loppuottelussa.

Slovakian kasvot illan voitto-ottelussa olivat 37-vuotias legenda Miroslav Satanin, joka laukoi kaksi maalia. Jälkikäteen tarkasteltuna Satanin kolmannessa erässä alivoimalla läpiajosta veivaama 2–1-johtomaali upotti tšekit. Pakistossa Zdeno Chara urakoi valtavat minuutit. Maalivahti Jan Laco pysäytti kiekot taidokkaasti, välillä tuurillakin.

Tšekit kontrolloivat kiekkoa ja "isoveljen" pyörittäessä Slovakian takaiskumaalit näyttivät välillä vääjäämättömiltä, mutta maalivahti Laco ja Slovakian kovasti taistellut puolustus kestivät. Samalla hyökkäys käytti paikkansa uskomattomalla prosentilla hyväkseen.

Huomionarvoista tšekkien pelissä on se, että kiekonhallinnasta huolimata sen ainoa maali tuli salamannopeasta tilanteesta, kun Tomaš Plekanec kaapi aloitusvoiton, ja Michael Frolik laukoi tarkasti yläkulmaan. Maali oli 1–1-tasoitusosuma pelin puolivälissä.

Tšekki haki lopussa tasoitusta ilman maalivahtia, mutta sen yritykset jäivät vaisuiksi. Laco oli tarvittavissa tilanteissa mies paikallaan.


Slovakia matkaa finaaliin!

Myös likaista peliä

Slovakkipuolustuksen taistelun arvoa nostaa se, että pakisto taisteli pitkään viidellä miehellä. Kristian Kudroc ja Dominik Granak olivat entuudestaan loukkaantuneita. Tomaš Starosta loukkaantui vielä Petr Pruchan likaisesta taklauksesta.

Ottelu olikin paikoitellen varsin fyysinen. Kaukana slaavilaiskiekkoilun sisimmästä, vaikka maat tietynlaiset arkkiviholliset ovatkin, eikä fyysisyys siinä mielessä yllättänyt. Painavia taklauksia nähtiin kovassa tahdissa. Peli oli paikoitellen likaistakin, kuten Pruchan taklatessa Starostan laitaan. Myös tšekkitähti Martin Erat loukkaantui taklaustilanteessa pelin alkupuoliskolla. Jäällä hulmusi toki takatukkia ja taitoa molemmissa ryhmissä piisaa.

Tšekki asettuu huomenna iltapäivällä Suomea vastaan pronssiotteluun. Se hakee toista perättäistä pronssimitaliaan. Viime kevään pronssimitaleista Karel Rachunek ja Jan Marek poistuivat keskuudestamme syksyn surullisessa onnettomuudessa, samoin kuin MM-kultamitalisti Josef Vašicek. He ovat varmasti joukkueen ajatuksissa, kun tšekit pyrkivät jatkamaan mitaliputkeaan. Aivan niin kuin Demitran henki leijuu Slovakian yllä.

Slovakia haastaa Venäjän finaalissa. On todettava, että slovakeilla on valtava vuori kiivettävänään kultaan mieliäkseen. Toisaalta slovakit ovat näissä kisoissa yllättäneet ja ylittäneet itsensä aiemminkin.

» Lähetä palautetta toimitukselle