Tshekki luisteli Kanadan yli

MAAJOUKKUE / Raportti
E-lohkon voittajasta ei jäänyt pienintäkään epäselvyyttä. Isäntämaa Tshekki oli selvästi Kanadaa parempi ja voitti värikkään ottelun lukemin 6-2 (2-0, 1-1, 3-1). Loppuunmyydyn Sazka Arenan yleisölle tarjottiin komeita maaleja ja yksi joukkotappelukin.

Isäntäjoukkue tuli otteluun vahvalla sykkeellä. Tshekin kivikova ykkösketju loi painetta Roberto Luongon maalille, mutta Kanada säästyi takaiskuilta. Tshekki pääsi kokeilemaan ylivoimaakin, mutta tuloksetta. Kanadan tehokas alivoimapeli piti hyvin, sillä Vaclav Prospalin lähietäisyydeltä lähtenyttä kutia parempia tilanteita ei isännillä ollut.

Pian jäähyn jälkeen katsomo kuitenkin räjähti huutoon. Dany Heatleyn nosto maalin edustalle ei tuottanut vaarallista tilannetta, mutta Tshekki osui. Jaroslav Hlinka heitti kiekon hyökkäysalueen halki toista laitaa pitkin edenneelle Jiri Dopitalle, joka otti kiekon hienosti kädellään alas. Peliväline varmasti Luongon längistä maaliin ja tilanne 1-0.

Sama kuvio toistui hetken kuluttua uudelleen. Tshekki pääsi jälleen ylivoimalle, mutta Kanada kesti parista vaarallisesta tilanteesta huolimatta. Pian jäähyn päättymisen jälkeen maalilaulut jälleen kuitenkin soivat. Radek Dvorak nappasi maalin takana kiekon pois Jay Bouwmeesterilta ja syötti maalin edustalla kytänneen Josef Beranekin maalintekoon.

Vähitellen Kanada toipui Tshekin räväkästä aloituksesta ja alkoi päästä peliin mukaan. Shawn Horcoffin ja Justin Williamsin yritykset tshekkivahti Tomas Vokoun torjui kuitenkin ilman suurempia vaikeuksia. Kanada pääsi myös ylivoimalle Jan Hejdan otettua rangaistuksen koukkaamisesta, mutta mitään eivät vaahteranlehtipaidat aikaiseksi saaneet.

Lähimmäksi maalia Kanada pääsi Shawn Horcoffin toimesta. Steve Staios ampui lujan laukauksen siniviivalta ja paluukiekkoon ehti ensimmäisenä Horcoff. Nopea tökkäys kohti avointa etukulmaa meni kuitenkin sivuverkkoon ja ohi. Kummatkin joukkueet pääsivät kertaalleen ylivoimallekin, mutta maukkaista tilanteista ei kiekkoja saatu maaliin asti. Kanadan miesylivoima tosin jatkui vielä toisessa erässä. Avauserä Tshekille 2-0 selvän hallinnan jälkeen. Paikkoja olisi ollut useampaankin osumaan, mutta Roberto Luongo toipui hyvin murheellisesta alusta.

Rucinskyn onnekas maali jäi ratkaisevaksi

Toinen erä alkoi dramaattisesti. Brendan Morrow otti vauhtia ja taklasi kulmassa vääntäneen Jaroslav Spacekin jään pintaan. Spacek autettiin pois jäältä, eikä hyvän avauserän pelannutta puolustajaa enää kentällä nähty. Tilanteesta olisi ehdottomasti kuulunut viheltää rangaistus, mutta ruotsalaistuomari Christer Lärking näki tilanteen toisin.

Maalivahti Tomas Vokoun sen sijaan otti turhan kakkosen tökittyään kanadalaispelaajaa poikittaisella mailalla. Kahden miehen ylivoiman saanut Kanada rankaisi välittömästi. Aloitusvoiton jälkeen kiekko pelattiin viivalle, josta Derek Morris siirsi kiekon laidassa olleelle Brendan Morrisonille. Morrison löysi maalin edustalla vapaana olleen Glen Murrayn, joka hiljensi kotiyleisön ampumalla kiekon varmasti maaliin. Vielä jatkuneen ylivoiman aikana Kanada ei tasoituspaikkoja saanut.

Kanada pääsi avauserään verrattuna peliin hyvin mukaan, mutta Tshekki sai myös vaarallisia tilanteita. Jaromir Jagr karkasi läpiajoonkin, mutta Luongon kilpitorjunta pelasti Kanadan. Ajassa 26.35 kiekko oli sitten kolmannen kerran Luongon takana. Jan Novak katkaisi purun siniviivan kohdalla ja sutaisi kiekon kohti maalia. Maalin nurkalle vapaaksi jääneeseen kiekkoon ehätti Martin Rucinsky, joka onnistui survomaan ottelun voittomaaliksi jääneen osuman Luongon suojusten kautta juuri ja juuri maaliviivan yli.

Tshekki hallitsi ottelutapahtumia, mutta ei pystynyt viimeistelemään lisämaaleja ylivoimastakaan huolimatta. Kanadan toistaiseksi erehtymätön alivoimamiehitys piti taitavat ja liukkaat tshekit kurissa Roberto Luongon torjuntojen tukemana. Kanadankaan ylivoima ei tuottanut tulosta. Tshekki oli päästä jopa maalintekoonkin 3-1-ylivoimahyökkäyksestä, mutta Glen Murray pelasti tilanteen.

Erän lopussa meni hulinaksi. Jaromir Jagria taklattiin laidassa ja kaikki kentällä olleet pelaajat ryntäsivät tappelemaan. MM-kisoissa tuiki harvinainen tapahtuma nostatti halliinkin valtavan mekkalan. Jäähyillä tilanteesta palkittiin kuusi pelaajaa, joista rähinän aloittanut Scott Niedermayer sai vielä ylimääräisen kaksiminuuttisen.

Kanada ei riitä

Niedermayerin ekstrakakkonen kostautui 19 sekunnissa. Tshekki juoni osuman lähes suoraan aloituksesta. Rucinsky syötti kiekon maalin kulmalla väijyneelle Radek Dvorakille. Sen sijaan, että Dvorak olisi ampunut kiekon päin Luongoa, hän odotti ja syötti kiekon maalin toiselle kulmalle, mistä Vaclav Prospal päätti kauniin yhdistelmän tyhjään maaliin. Tämä oli ensimmäinen Kanadan maaliin tehty ylivoimaosuma koko turnauksessa.

Maalin jälkeen kävi selväksi, ettei Kandasta taida olla nousemaan. Tshekki hyökkäsi kovaa meteliä pitäneen kotiyleisön innostamana kohti Luongon maalia ja Kanada iski vastahyökkäyksistä, kun paikka tuli. Yllättäen ottelun seuraavan osuman tekikin Kanada. Ryan Smyth kiersi maalin ja onnistui painamaan kiekon Tomas Vokounin ohi.

Kanada ei kuitenkaan kavennusosumasta herännyt. Loppukirin rakentaminen tyssäsi Rob Niedermayerin ottamaan jäähyyn, josta Tshekki ei kuitenkaan rankaisemaan kyennyt. Vaclav Prospal tosin pääsi yrittämään lähes tyhjään maaliin, mutta laukaus jäi jäässä pitkällään maanneen Luongon selkään.

Ottelussa nähtiin vielä kaksi maalia. Nopean hyökkäyksen päätteeksi Milan Kraft syötti kiekon tarkasti Jay Bouwmeesterin mailan alitse Josef Beranekille, jonka laukaus kopsahti maalin kattoon. Seuraava osuma tuli vain 35 sekunnin kuluttua. Jan Hlavac hassutti kanadalaispuolustajat tyylikkäästi ulos tilanteesta ja syötti kiekon selkänsä takaa Milan Kraftille. Kraft siirsi kiekon Roberto Luongon längistä maaliin ja sinetöi loppunumeroiksi 6-2.

Lopun ottelun aikana ei enää ihmeempiä tapahtumia nähty. Katsomo nautti omiensa esityksestä täysin siemauksin ja Sazka Arenan tunnelma olikin hieno. Kanada sai vielä lopussa ylivoiman, mutta maalinteko ei enää tässä vaiheessa ketään kiinnostanut. Tshekeille kaikin puolin vakuuttava voitto mestariehdokkas-Kanadasta.

Tshekki vakuuttava isolla v:llä

Isäntäjoukkue ei jättänyt mitään arvailujen varaan, vaan oli parempi jokaisella osa-alueella. Jaromir Jagrin kipparoima hyökkäys oli vaarallinen ja iski maalipaikoista hyvällä prosentilla. Puolustus pelasi hyvin Jaroslav Spacekin menetyksestä huolimatta. Spacekin poissaolo näkyi ylivoimapelissä, sillä Columbus Blue Jacketsin puolustaja on vaarallinen viivamies. Maalivahti Tomas Vokoun ei koville joutunut, mutta tärkeimmissä paikoissa hän oli luotettava.
Suomen puolivälierävastustajaksi päätyneen Kanadan iskukyvystä ei kannata pitkälle meneviä johtopäätöksiä tehdä. Vaikka joukkue jäi täysin statistin rooliin, on muistettava että Kanadalla on asettaa lähes joka paikalle parempi pelaaja kuin Leijonilla. Tshekin rynnistys oli kotiyleisön edessä niin vahva, ettei nimekäs ja vahva Kanada riittänyt sitä pysäyttämään. Pelaaminen oli melko huolimatonta, eikä hyökkäyspäässä kukaan pystynyt näyttämään esimerkkiä muille. Tosi paikan tullen Kanada on parhaimmillaan.

Illan ottelusta ei väriä puuttunut. Tshekki tehtaili muutaman todella kauniin maalin ja kiekkopugilistit arvostivat varmasti toisen erän päättänyttä nahistelua. Taitavat tshekit tarjosivat 17 tuhannelle halliin ahtautuneelle katsojalle viihdyttävän näytöksen, joka päätti myös alkusarjan ottelut MM-kaukaloissa. Nyt edessä ovat tosipelit.

» Lähetä palautetta toimitukselle