Venäjä jyräsi Sveitsin yli

MAAJOUKKUE / Raportti
Venäjä oli kaksi erää joka osa-alueella ylivoimainen.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
MM-kisojen avausotteluissa nähdään useasti yllätyksiä. Niin tänäänkin, sillä Venäjän läpi ottelun jatkunutta dominointia voidaan pitää yllätyksenä. Joukkue ei antanut Sveitsille palaakaan, vaan iski taululle tylyt 5-0-lukemat.

Olegs Znaroksin luotsaama Venäjä oli ottelussa Sveitsiä vastaan täysin ylivertainen. Viime MM-kisojen finalisti Sveitsi oli vastaantulija joka osa-alueella.

Venäjä takoi jo avauserässä 3-0-lukemat ja ottelu oli käytännössä taputeltu. Normaalista poiketen Venäjä ei nostanut kuitenkaan jalkaa kaasulta toisessa erässäkään, vaan joukkue vyörytti hyökkäyksiä kerta toisensa jälkeen Sveitsin maalille. Anton Belov laukoi toisen erän ainokaisella Venäjälle 4−0-johdon.

− Saimme juuri sellaisen alun otteluun kuin halusimme. Meidän täytyy pitää peli yksinkertaisena ja kaikkien täytyy tehdä oikeita ratkaisuja jäällä, totesi Aleksandr Burmistrov MTV Sportin haastattelussa ensimmäisellä erätauolla.

Venäjä iski vielä päätöserän lopussa yhden maalin, kun Aleksandr Ovetškin syötti keskelle parhaaseen laukaisupaikkaan Danis Zaripoville, joka tykitti kiekon verkkoon.

Kentällä vain yksi joukkue

Venäjä sai otteluun lentävän lähdön, kun joukkue iski avausmaalin 13 sekunnin jälkeen. Sergei Plotnikov pääsi hienon yhdistelmän päätteeksi nousemaan laidalta ja ampui ranteella 1−0-johdon. Ovetškin lisäsi johtoa viiden minuutin kohdalla, ja Jevgeni Kuznetsov niittasi lukemat 3−0 avauserän lopussa.

Olympiakisoissa alkutalvesta yksilökeskeistä jääkiekkoa pelannutta Venäjää ei ollut tunnistaa samaksi maaksi Sveitsi-pelissä. Kurinalaisesti puolustanut, mutta luovasti ja järjestelmällisesti hyökännyt Venäjä osoitti olevansa Znaroksin komennossa MM-kisojen suurin voittajasuosikki.

Sveitsi ei ottelussa saanut missään vaiheessa avaus- ja puolustuspelaamistaan kuntoon. Siihen suurimmat syyt löytyivät henkiseltä puolelta, kun joukkueen peli-ilme ja valmius kaksinkamppailupelaamiseen olivat ala-arvoisella tasolla.

Venäjän intensiteetti hyökkäyspäädyssä ja kumpaisenkin maalin edustalla oli korkealla tasolla läpi ottelun. Myrskyvaroituksen muille osallistujamaille antanut itänaapuri näytti läpi ottelun joukkueelta isolla J:llä.

Sveitsin maalisarake osoitti ottelun lopussa nollaa ja yksi suuri syy siihen löytyi Venäjän maalilta. NHL:n parhaan maalivahdin palkinnon voittanut Sergei Bobrovski oli läpi ottelun vakuuttava.

Ottelussa oli huomionarvoista myös se, että Sveitsin 17-vuotiaasta Kevin Fialasta tuli toinen pelaaja jääkiekon historiassa, joka on samana vuonna pelannut U18-, U20- ja aikuisten MM-kisoissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle