Puoli tuntia erikoistilannejumppaa ja rikkonaisuutta - Sitten Venäjä voitti

MAAJOUKKUE / Raportti
Kuva © Sami Kemppainen
Venäjä voitti Sveitsin Helsingin Euro Hockey Tourin lauantain päiväpelissä. Sveitsi johti kahta rikkonaista ensimmäistä erää, mutta sitten Venäjä aloitti pelaamisen. Ja se oli sitten siinä. Loppulukemat kirjattiin 6-2 venäläisille.

Sveitsi ja Venäjä väänsivät melko viihdyttävän ottelun Helsingin EHT:n päiväpelissä. Ottelun ensimmäinen puoli tuntia harjoiteltiin erikoistilannepelaamista. Ensimmäisen puolen tunnin aikana istuttavaa vihellettiin 19 minuuttia, jonka lisäksi nähtiin yksi ulosajokin. Ulosajon otti Venäjän Sergei Plotnikov melko heppoisesta jalkapyyhkäisystä.

Ottelu oli kahden ensimmäisen erän aikana muutenkin rikkonainen. Sen lisäksi, että jäähyjä vihellettiin ahkerasti, nähtiin myös paljon pitkiä kiekkoja, paitsioita ja muista syistä johtuvia pelikatkoja. Se sekoitti etenkin Venäjän pelirytmiä, joka satoi Sveitsin pussiin. Jäähyjä koko ottelussa vihellettiin lopulta peräti 45 minuuttia, joista osa tuli melko helpostikin.

Kaksi erää Venäjän tähtisikermä oli kieltämättä kuutamolla ja Sveitsi ajoin pystyi jopa hallitsemaan peliä, mutta päätöserässä venäläiset viimein heräsivät. Kolmannessa erässä sveitsiläisillä ei ollut pienintäkään saumaa haastaa Venäjää, joka käänsi 2-1-tappioaseman 6-2-voitoksi viimeisen kahdenkymmenen minuutin aikana.

Venäjän tasoitus oli avainasemassa, sillä heti tasoituksen jälkeen Sveitsin selkäranka tuntui napsahtaneen, ja sveitsiläiset eivät nähneet enää edes perävaloja, kun Venäjä meni menojaan.

Avauserän alkuun Sveitsi joutui heti tappioasemaan. Erän alkua hallinnut Venäjä iski kiekon maaliin heti ottelun alussa ylivoimalla. Maalista vastasi Maxim Shalunov, jonka veto upposi aloituspisteen kaarelta ohi Sveitsi-vahti Jonas Hillerin.

Venäjä hallitsi kenttätapahtumia aina erän puoliväliin saakka, mutta jäähyily sotki punavalkopaitaisten peliä. Osan tästä voi laskea myös Sveitsin kunniaksi, joka oli parantanut peliään sitten ottelun alun.

Viisi minuuttia ennen eräsummeria Simon Moser pääsi tuikkaamaan ilmasta maaliin Felicien Du Boisin viivasta lähettämän pomppivan kiekon. Maali syntyi kahden miehen ylivoimalla, kun kaksi venäläispelaajaa otti kaksiminuuttisen kymmenen sekunnin sisään.

Venäjä otti erän lopussa vielä yhden jäähyn, jonka Sveitsi jälleen hyödynsi. Geatan Haas nousi kulmasta ja laittoi kiekkoa maalille. Vincent Praplan oli mailoineen hereillä maalin edustalla ja ohjasi kiekon toisen kerran ohi Ilja Sorokinin, joka joutui vain kahdeksan kertaa torjuntatöihin avauserän aikana. Näin ollen erätauolle lähdettiin sveitsiläisten 2-1-johdossa.

Ottelussa väännettiin ja jäähyiltiin.

Venäjä herää lauantaipäivään

Toinen erä alkoi tasaisesti, ja kummatkin joukkueet loivat maalipaikkoja. Venäjä loi niitä kuitenkin sveitsiläisiä enemmän. Sveitsi sai kuitenkin viiden minuutin ylivoiman, kun erää oli pelattu neljä minuuttia. Venäläisistä Plotnikov sai viisiminuuttisen ja ulosajon melko heppoisen näköisesti jalkapyyhkäisystä.

Sveitsi ei kuitenkaan onnistunut viisiminuuttistaan hyödyntämään, vaikka sai luotua muutamia hyviä maalintekopaikkoja. Venäjän alivoima oli kuitenkin hyvällä tasolla, eikä se antanut ilmaisia poikittaissyöttöjä tai tilaa maalin edessä. Paljon käy kiittäminen myös maalivahti Sorokinia, joka paransi tekemistään selkeästi avauserästä.

Ottelu jatkui viisiminuuttisen jälkeen tasaisena. Venäjän materiaalietu ei juurikaan ottelun toisen erän aikana näkynyt, vaan luisteluvoimainen Sveitsi onnistui pitämään taitavan Venäjän melko tehokkaasti pois maalisektorilta.

Jäähyjen viheltely kuitenkin loppui Plotnikovin tilanteen, mutta erä oli muutoin rikkonainen pitkien kiekkojen ja paitsioiden myötä. Keskimmäinen kaksikymmenminuuttinen jäi lopulta maalittomaksi.

Toisen erän loppuun sveitsiläisistä Tristan Scherwey otti täysin tyhjänpäisen kaksiminuuttisen laitataklauksesta, joka tarjosi Venäjälle ylivoiman heti päätöserän alkuun. Vielä ylivoima ei tuottanut tulosta, mutta muutama minuutti sen jälkeen Sergei Kalinin pääsi iskemään kakkoskiekon ohi Hillerin ja tasoitti ottelun.

Kalinin osumasta ei mennyt minuuttiakaan, kun Venäjä oli jo ottanut johtoaseman. Nikita Nesterov pääsi virittelemään laukauksensa Gusevin tarjoiluun. Nesterovin tulinen veto painui vastustamattomasti Sveitsin maalin ylähyllylle. Sveitsi oli hätää kärsimässä koko päätöserän alun, ja heti Venäjän johtomaalin jälkeen sveitsiläisten kapteeni Andres Ambühl otti kaksiminuuttisen kampituksesta.

Ambühlin jäähy ehti juuri loppua, kun Valeri Nitšuškin laittoi kiekon neljännen kerran ohi Hillerin. Muutama minuutti eteenpäin, ja Mikhail Grigorenko pääsi lataamaan poikittaissyötöstä kiekon maaliin. Tilanne oli jo 5-2.

Venäjä käänsi vielä kertaalleen puukkoa Sveitsin haavassa ottelun lopussa. Sergei Mozyakin tarjoili näyttävän pyörähdyssyötön maalinkulmalle Vladimir Tkachyoville, joka pääsi laittamaan kiekon tyhjään rysään 13 sekuntia ennen loppua. Loppulukemat kirjattiin 6-2.