Latvia nöyryytti Sveitsiä

MAAJOUKKUE / Raportti
Darzinsin tyhjiin tekemä 3-1-maali oli Sveitsin viimeinen nöyryytys.
Latvia löi pöytään miesten olympiajääkiekkoturnauksen suurimman yllätyksen tähän mennessä. Joukkue kaatoi Sveitsin lukemin 3-1 (0-2, 1-0, 0-1). Täten joukkue eteni puolivälieriin.

Latvia ratkaisi ottelun itselleen käytännössä jo ensimmäisessä erässä, kun se meni 2-0-johtoon Oskars Bartuliksen ja Lauris Darzinsin maaleilla reilussa 11 minuutissa. Sveitsi ei enää missään vaiheessa päässyt tasalukemiin, vaikka se painoi päälle koko ottelun ja hallitsi suurinta osaa siitä.

Latvia karkasi avauserässä

Sveitsi aloitti ottelun ensimmäisen erän vahvasti ja pääsi kertaalleen ylivoimallekin. Joukkue ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään maalipaikkojaan, eikä hallintaansa.

Sveitsille kävi klassiseen tapaan, eli kun joukkue ei itse hyödynnä maalipaikkojaan, vastustaja iskee. Reilun kahdeksan minuutin pelin jälkeen Bartuliksen kaukaa lähtenyt laukaus yllätti Sveitsin maalivahdin Jonas Hillerin, jonka edessä oli läpitunkematon maski.

Sveitsiläisten taivaalle ilmaantui lisää mustia pilviä reilun 11 minuutin kohdalla joukkueen pelatessa alivoimalla. Darzinsin hieno veto upposi pienestä kulmasta ohi Hillerin, ja Latvia oli kääntänyt pelin kuvan päälaelleen.

Sveitsin peli meni Darzinsin maalin jälkeen melkoiseen sekasortoon ja Latvia pommitti laukauksia jatkuvasti kohti epävarmasti pelanneen Hillerin maalia. Enempiin maaleihin joukkue ei kuitenkaan kyennyt.

Sveitsi hallitsi viimeisiä kahta erää

Sveitsi aloitti toisen erän todella vahvasti ja Latvia oli hätää kärsimässä. Tilanne meni reilun viiden minuutin jälkeen niin pahaksi, että Latvian päävalmentaja Ted Nolan turvautui aikalisään. Sitä ennen Sveitsi oli pyörittänyt pitkään Latvian päässä ja Nolan haki lisälepoaikaa joukkueelleen, koska vaihdot olivat venyneet todella pitkiksi, ja peli oli todella sekaisin.

Latvia taisteli maalivahtinsa Edgars Masalskisin johdolla kuitenkin sinnikkäästi. Joukkueen omat hyökkäykset jäivät kuitenkin vähiin. Puolustustaistelu vaati myös omat veronsa.

Sveitsi onnistui kaventamaan reilun 15 peliminuutin jälkeen kohtuullisen onnen avustuksella. Latvian purkukiekko osui rännissä toisen päätuomarin jalkaan ja pomppasi siitä Sveitsin Reto Surille. Suri jakoi kiekon Martin Plüsille, joka löi sen maaliin.

Latvia pääsi vielä kertaalleen ylivoimalle, mutta erä oli kokonaisuudessaan Sveitsin. Joukkueen tehottomuus jatkui kuitenkin entisenlaisena.

Kolmannessa erässä pelin siihenastinen kuva korostui entisestään. Latvia keskittyi täysin puolustustaisteluun ja Sveitsi painoi päälle lujaa. Kunnollisten maalipaikkojen aikaansaanti oli kuitenkin joukkueelle vaivalloista ja latvialaiset eivät antaneet tuumaakaan periksi. Latvia myös käytti kaikki mahdolliset keinot ajan pelaamiseen omaksi hyödykseen vaihdattaen muun muassa tahallisesti aloittajia.

Erän lähestyessä loppuaan Sveitsin tuska kasvoi. Joukkue puski jatkuvasti päin Latvian puolustusmuuria ja sai sydämentykytyksiä reilun 16 minuutin kohdalla, kun latvialaisten maalitilannetta tarkistettiin videolta. Laukaus kävi kuitenkin vain tolpassa.

Sveitsi otti Hillerin pois maaliltaan reilu minuutti ennen loppua. Se kostautui vain kahdeksan sekuntia myöhemmin, kun Darzins iski illan toisen maalinsa tyhjiin. Sveitsiläiset eivät kuitenkaan luovuttaneet, vaan ottivat Hillerin vielä useaan kertaan pois maaliltaan, sekä pitivät aikalisän. Näistä ei kuitenkaan ollut enää apua, vaan Latvian yllätys oli valmis.

Voitollaan Latvia eteni puolivälieriin, jossa se saa vastaansa suuren ennakkosuosikin Kanadan. Sveitsillä on edessään puolestaan kotimatka.