Suomi taisteluun lohkon kakkossijasta

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomi kohtasi maanantain alkuillan ottelussa jo lähes mahdollisuutensa menettäneen Venäjän. Nihkeän alun jälkeen leijonat kukistivat kaksoiskotkat selkein luvuin 4-0; voitollaan Suomi siirsi paineet iltaottelussa Slovakian kohtaavalle Ruotsille.

Ottelun ensimmäinen erä oli tunnustelevaa kiekkoa, jossa molemmilla joukkueilla oli omat tilaisuutensa. Ensimmäinen todellinen maalintekotilanne siunaantui alivoimalla Dmitri Kalininille, jonka kädet kuitenkin jäätyivät ja seuratoveri Mika Norosen onnistui estää Venäjän avausmaali. Venäjä pitikin avauserän alkupuolella suomalaispuolustusta ahtaalla. Puolustus harveni entisestään Jere Karalahden saatua alaruumisvamman, mutta Suomi selvisi Venäjän muutamasta terävästä hyökkäyksestä kunnialla.

Reilun kahdeksan minuutin pelin jälkeen Jarkko Ruutu otti hölmön jäähyn koukattuaan keskialueella Dmitri Jushkevitshin ja Venäjä pääsi kokeilemaan ylivoimansa tehokkuutta. Suomen alivoimaneliö hoiti leiviskänsä kuitenkin kunnialla ja ote alkoi hiljalleen siirtyä leijonapaidoille. Maaleja ei kuitenkaan kumpaankaan päähän ensimmäisessä erässä nähty. Lähinmmäksi kuparisen rikkomista pääsi erän lopussa Ville Peltonen, jonka ensimmäisen laukauksen Venäjän maalivahti Jegor Podomatski torjui vaivoin päätyverkkoon. Peltonen kolautti vielä ylivoimalla kiekon tolppaan, mutta erätauolle lähdettiin pyöreistä 0-0-luvuista.

Toinen erä toden sanoo

Erätauon jälkeen jatkettiin siitä mihin ensimmäinen erä jäi; Suomi hallitsi hienokseltaan ottelua, mutta maalit jäivät puuttumaan. Erän ensimmäinen tilastomerkintä oli ajassa 25.12 tuomittu estämisjäähy, jonka Jarkko Ruutu sai törmäiltyään päin Jegor Podomatskia. Suomi selvitti Venäjän ylivoiman kuitenkin melko vaivattomasti ja Podomatski joutui venymään parhaimpaansa useita kertoja.

Ikuisesti ei Podomatskinkaan onnistunut maaliaan puhtaana pitää. Ottelun avausmaali syntyi ajassa 34.20 melko erikoisen tilanteen päätteeksi, kun Janne Niinimaan poikittaissyöttö kimposi onnekkaasti Vladimir Antipovin rinnasta suoraan Jukka Hentuselle, joka täräytti kiekon läpiajosta ohi Podomatskin. Maalin myötä ote siirtyi suomalaisille ja varsinkin H-P-K-ketju pyöritti peliä ajoittain näyttävästi Venäjän päädyssä. Lisämaaleja ei tästä huolimatta erässä nähty, vaan toisen erän jälkeen taululla seisoivat Suomen niukat johtolukemat 1-0.

Kapanen ja Kallio murtavat jään

Suomi sai yrittää kolmannen erän alussa ylivoimapeliä, kun veteraanihyökkääjä Valeri Zelepukin istui toisen erän lopussa saamaansa väkivaltaisuusjäähyä. Pakkopeli ei kuitenkaan onnistunut ja Venäjälle tarjottiinkin heti perään tasoituspaikkaa Antti Laaksosen huitomisjäähyn myötä. Venäjän ylivoimapeli oli kovin hengetöntä, tosin ylivoimapelin jälkeen Janne Niinimaan hassin myötä Aleksei Jashin pääsi nokikkain Norosen kanssa. Jashinin nosto viuhui kuitenkin reilusti yli maalin eikä tasoitusta syntynyt. Venäjän pyörityksen päätti jälleen H-P-K-ketju. Timo Pärssinen taisteli kiekon Jukka Hentuselle, joka antoi mahtavan syötön toiseen aaltoon Niko Kapaselle. Kapasen ylänurkkalaukaus muutti lukemat 2-0:aan, kun ottelua oli pelattu 45.26.

Heti 2-0-maalin jälkeen venäläispakki Vitali Proshkin tarjosi kaksiminuuttisellaan Suomelle lopullisen paikan ratkaista ottelu. Suomen ylivoimapeli ei kuitenkaan tuottanut tulosta tälläkään kertaa, vaan Venäjä oli alivoimalla lähempänä kavennusta. Yleisradion Antero Mertarannan suuresti ihmettelemä, mutta aivan päivänselvä Jari Viuhkolan korkeasta mailasta saama rangaistus ajassa 49.20 antoi Venäjälle vielä yhden mahdollisuuden. Viuhkolan maila osui tilanteessa Valeri Zelepukinia naamaan, eikä urakastaan hyvin selvinneellä päätuomari Nicolas Dutililla ollut muuta mahdollisuutta kuin passittaa kärppähyökkääjä istunnolle. Venäjä oli kuitenkin lepsu ylivoimassaan eikä suomalaispuolustuksella ollut ongelmaa tilanteen hoitamisessa.

Ottelun lopullinen ratkaisu nähtiin ajassa 54.15, kun Tomi Kallion lämäri lirui ottelun muuten hyvin pelanneen Podomatskin längistä venäläisverkkoon. Ajassa 58.36 pääsi Petteri Nummelin vielä kaunistelemaan loppunumerot Niko Kapasen huikeasta syötöstä 4-0:aan Ilja Kovaltshukin istuessa huitomisesta saamaansa jäähyä.

Jatko-ohjelma muissa käsissä

Kokonaisuutena ottelu ei noussut kovin korkeatasoiseksi, mutta Suomi halusi voittoa Venäjää enemmän. Molempien maalien suulla pelattiin varmaa peliä; voidaankin pitkästä aikaa sanoa, että Suomella vaikuttaa olevan selkeä ykkösmaalivahti. Mika Noronen pelannee loput Suomen ottelut, toivottavasti yhteensä kolme, kuluvissa MM-kisoissa. Suomen osaksi jää jännittää, kuinka Ruotsin ja Slovakian välisessä iltaottelussa käy. Mikäli Slovakia voittaa Ruotsin, on Suomi lohkokakkonen ja saa puolivälierissä vastaansa ennalta helpomman vastustajan.

Venäjän MM-kisat sen sijaan päättyivät päivän otteluun; toisin kuin Ylen selostaja Mertaranta lähetyksessä väitti, Venäjä ei kuitenkaan joudu karsimaan olympiapaikasta, koska vuoden 2006 olympiapaikka ratkeaa maailman rankingin, ei pelkkien vuoden 2004 MM-kisojen perusteella. Tässä rankingissa Venäjä lienee lopulta sijoilla 6-7, kun kahdeksan parasta saa suoran olympiapaikan.