Suomi eteni välieriin

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomi selvisi MM-kisojen välieriin kaatamalla Valko-Venäjän. Ottelun alku oli jälleen tahmea, mutta Leijonat pitivät Valko-Venäjän kurissa ja saivat kolmannen erän hyvällä pelillä ansaitun 3-0 voiton.

Ottelusta tuli juuri niin vaikea, kuin osasi olettaakin. Suomella oli pelkästään hävittävää, joten lähtökohta oli vaikea. Valko-Venäjä puolusti hyvin, eikä Suomi löytänyt ottelun alussa otetta omaan peliinsä. Loppu sujui tavanomaisen mallikkasti ja turnaus jatkuu lauantaina.

Vaisu avauserä

Ottelun alku oli samankaltainen kuin aiemminkin. Suomi joutui alivoimalle vajaan kolmen minuutin pelin jälkeen. Alivoima kuitenkin toimi hienosti, eikä Valko-Venäjällä ollut pahoja tilanteita. Myös Suomi sai kokeilla ylivoimaa - tuloksetta. Suomalaisten riemunhetki osui erän puoliväliin, kun Riku Hahl onnistui ohittamaan hyvin torjuneen Andrei Mezinin. Jarkko Ruutu rynni laidasta hyökkäysalueelle ja jätti kiekon Sean Bergenheimille. Bergenheim syötti loistavasti maalin eteen, jossa paikaala oli Hahl. Ketjun sentteri laukoi kiekon ohi Mezinin.

Valko-Venäjällä ei ollut montaa tekopaikkaa koko erässä. Ne harvat Fredrik Norrena hoiti vaivattomasti. Ainoastaan yhdessä tilanteessa hän joutui venymään parhaimpaansa, mutta torjunta oli silti varmaakin varmempi. Vielä tuolloin ei arvattu, kuinka tärkeä koppi se lopulta oli. Molemmilla oli vielä yksi ylivoima, mutta tulos jäi laihaksi.

Ottelu alkoi varovaisesti, eikä siitä päästy eroon koko erän aikana. Molemmat pelasivat varman päälle, eikä intohimoisesta haastamisesta voida puhua edes samana päivänä. Sanalla sanoen erä oli vaisu.

Valko-Venäjä hallitsee - ei tulosta

Valko-Venäjä aloitti toisen erän ylivoimalla, muttei saanut mitään aikaiseksi. He saivat kuitenkin sen kautta hyvän alun erään. Valko-Venäjä hallitsi ensimmäistä kymmentä minuuttia ja nyt oli myös Norrenan pistettävä parastaan. Suomen onnistui kuitenkin säästyä takaiskuilta. Viisikkojen välit kasvoivat liian pitkiksi ja Valko-Venäjä pääsi hyökkäysalueelleen liian helposti sisään. Suomi sai otteen pelistä vasta puolen erän jälkeen, kun jäähysuma rikkoi Valko-Venäjän painostuksen. Erä oli Suomelta kuitenkin erittäin vaisu. Työt jäi tekemättä ja ottelua seurattiin sivusta. Syötöt menivät seisoville miehille tai kokonaan hukkaan. Suomi ei päässyt vauhtiin koko erän aikana.

Ykkösketju herää

Suomi aloitti kolmannekin erä jäähyilemällä, mutta kesti alivoiman. Leijonien putki alkoi kuitenkin liikkua aivan toiseen tahtiin kuin kahdessa ensimmäsessä erässä. Ville Peltonen vapautti Suomen kahleista ajassa 43.58. Kiekko tuli Olli Jokiselta vasempaan laitaan Petteri Nummelinille. Nummelin löysi häikäisevällä kentän poikki menneellä syötöllä Ville Peltosen, joka nosti kiekon varmasti yläkulmaan.

Maali vapautti lopullisesti Suomen pelin ja Valko-Venäjän peli hajosi käsiin. Usko loppui, eikä syötöt enää löytäneet punanuttuja. Lopullinen isku Valko-Venäjälle tuli, kun he joutuivat kahden miehen alivoimalle. Alivoimaa ei ehditty pelata kuin muutama sekunti, kun Peltonen toimitti kiekon Nummelinille siniviivalle. Nummelin laukoi ja kiekko pomppi Jokisen kautta ohi Mezinin. Pelikellossa numerot pysähtyivät aikaan 54.48. Viimeistään tässä vaiheessa peli oli ohi. Valko-Venäjä pääsi vielä kahteen otteeseen ylivoimalle, jotka se pelasi ilman maalivahtia ja ilman tulosta.

Pelit kovenevat

Valko-Venäjä pelasi kaksi erää juuri niin kuin he halusivatkin. He kontrolloivat Suomen hyökkäyksiä ja iskivät terävästi vastaan. Andrei Mezin oli maalissa jälleen hyvällä pelipäällä ja torjui kaiken mahdollisen. Voittoon ei hänkään Valko-Venäjää pystynyt kannattelemaan. Kolmannessa erässä meno hyytyi ja Valko-Venäjä jäi jyrän alle.

Suomen iloisin uutinen on ykkösketjun herääminen. Ketju Jokinen-Jokinen-Peltonen lunasti niitä lupauksia, joita sille oikeutetusti oli asetettukin. Ketju teki kaksi maalia ja pelasi muutenkin hyvän ottelun. Tämä on ensiarvoisen tärkeää myös lauantaina Tshekkiä vastaan. Fredrik Norrena pelasi hyvän pelin ja piti Suomen pelissä mukana niinä hetkinä kun se oli uhattuna. Hän osoitti samalla, että Suomi voi turvata maalivahtiinsa tukalassa paikassa.

Myös Tuomo Ruudulla oli paikkoja, mutta tänäänkään ei ollut vielä Tuomon päivä. Suomen paras oli tänäänkin Petteri Nummelin, joka on hyvää vauhtia pelaamassa itseään kisojen parhaaksi puolustajaksi. Kaksi syöttöpistettä, joista ensimmäinen oli jälleen ilmiömäisen pelilukutaidon hedelmä. Suomen pelinrakennuksen tukipilari numero yksi. Tiedossa on ollut kymmenen vuoden ajan, että Ville Peltonen on suurien otteluiden mies. Näin se on jälleen. Peltonen ketjuineen tulee olemaan Suomen terävin syömähammas lauantaina.

Vaikeuksia kuitenkin oli 40 minuutin verran. Ottelun alku ja rytmiin pääseminen on edelleen vaikeaa. Lauantaina sen olisi onnistuttava, koska Tshekki tuskin antaa armoa. Jos Suomi pystyy lähtemään Tshekki otteluun samalla sykkeellä kuin Valko-Venäjä ottelun kolmaserässä, on Suomella hyvät mahdollisuudet ottaa kauden toinen finaalipaikka. Se olisi taas jääkiekkohistoriaa.