Suomi kaatoi löysäillenkin Ukrainan

MAAJOUKKUE / Raportti
MM-kisojen toinen vastustaja Ukraina ei sytyttänyt Suomen joukkuetta todelliseen taistelumielialaan. Puolivauhdilla pelatenkin Leijonat dominoivat kuitenkin ottelutapahtumia ja punnersivat pakkopullapisteet lopulta maalein 5-1.

Suomi voitti ottelussa maalia kohti ammutut laukaukset peräti 53-11! Tästä huolimatta ottelu ratkesi lopullisesti vasta viimeisen kymmenen minuutin aikana, sillä maalinteko oli tänään kuin tervan juontia Leijonille.

Jokisen sihti kohdallaan

Ottelun alussa Ukraina pilasi pelinsä melkoiseen jäähysumaan. Ensimmäisen viiden minuutin aikana ukrainalasaiset saivat peräti 4 kaksiminuuttista! Suomi onnistui jäähyjen aikana värkkäämään yhden täysosuman. Ajassa 3.14 Olli Jokinen ohjasi maalin edustalta Sami Salon rannelaukauksen verkkoon ja näin Suomi sai nopean avausmaalin.

Jo avausottelussa maalinteossa onnistuneen Jokisen maalivire oli avauserässä kohdallaan, sillä Leijonien ykkössentteri osui toistamiseen neljä minuuttia myöhemmin. Konstantin Simtshuk sähläsi oman maalin takana ja hukkasi kiekon vastustajalle. Ville Peltosen syötön jälkeen Jokinen pääsi sijoittamaan limpun täysin tyhjään maaliin.

Murskavoittoa ennakoineen alun jälkeen ottelu ei ratkennutkaan nopeasti, vaan Ukraina onnistui kaventamaan ensimmäisen ylivoimansa aikana. Vadim Shahraitshuk toi kiekon yksinkertaisesti hyökkäysalueelle ja laukoi napakan rannelaukauksen, joka yllätti hieman helpohkosti Jussi Markkasen.

Hetkeä myöhemmin Ukraina sai vielä puolittaisen läpiajon, mutta Markkanen torjui löysähkön rystylaukauksen helposti pelialueen kulmaan. Suomen hyökkäyspeli ei erän lopussa mitään erikoista tuottanut ja niinpä avauserä päättyi 2-1 -numeroihin.

Peltonen lisää etumatkaa

Toisen erän alku oli varsinkin Suomelta erittäin vaisua kiekkoilua. Nukuttavan kymmenminuuttisen jälkeen Leijonat petrasivat peliään hieman erän toisella puoliskolla ja saivat tehtailtua myös yhden täysosuman.

Tuo erän ainokainen syntyi ajassa 32.01. Antti-Jussi Niemellä pedattiin ensin hyvä tekopaikka, mutta laukaus suuntautui suoraan päin maalivahtia. Niemi kaivoi irtokiekon kuitenkin vielä Tomi Kalliolle, jonka syötön jälkeen Ville Peltonen räväytti kumilaatan Konstantin Simtshukin olkapään kautta verkon perukoille.

Maalin jälkeen Suomi loi erän lopussa vielä hyviä maalitilanteita, muttei onnistunut enää leventämään johtoaan. Tekopaikat siunaantuivat lähes järjestäen puolustajille, joiden sihti ei tänään kuitenkaan ollut alkuunkaan kohdallaan. Kahden erän jälkeen Suomi piti hallussaan kahden maalin johtoasemaa.

Suomi selviää säikähdyksellä

Kolmannen erän aluksi Suomi sai pelata ensin viidellä kolmea vastaan ja sen jälkeen vielä tavallista 5-4 -ylivoimaa, mutta tehottomuus jatkui yhä. Pommitus oli kovaa kohti Ukrainan maalia, jossa Konstantin Simtshuk oli kuitenkin koko ajan kiekon tiellä.

Suomen peli oli kolmannessa erässä erittäin löysän näköistä ja lähellä oli, ettei ottelun lopusta muodostunut vielä todella tuskainen. Erän puolivälissä Ukraina toimitti kiekon nimittäin Roman Salnikovin rannelaukauksella Jussi Markkasen selän taakse. Maali kuitenkin hylättiin, koska yksi ukrainalaispelaaja oli liukunut maalivahdin alueelle ennen kiekkoa.

Suomi pääsi näin pelkällä säikähdyksellä eikä Ukraina enää päässyt hätyyttelemään Suomen johtoa, vaikka saikin maalin hylkäämisen johdosta yleisön sympatiat puolelleen. Lopullisesti ottelu ratkesi Suomen ajassa 53.12 tekemään ylivoimamaaliin. Lasse Pirjetä ohjasi Timo Pärssisen maalille heittämän kiekon todella nätisti alanurkkaan ja teki näin jo turnauksen kolmannen osumansa.

Loppunumerot 5-1 syntyivät parisen minuuttia ennen loppua. Pärssinen antoi nappisyötön maalin eteen Niko Kapaselle, joka ujutti pelivälineen Simtshukin längistä sisään. Pakkopisteet näin Suomelle, joka jatkaa kahden ottelun jälkeen puhtaalla pelillä kohti tärkeämpiä koitoksia.

Keskiviikkona edessä todellinen huippuottelu

Suomi teki tämän illan ottelusta puolittaisella asenteella ja heikolla viimeistelyllä itselleen lopulta liiankin hankalan. Mitään suurta hätää ei Suomella missään vaiheessa ollut, mutta mikäli Ukrainan 3-2 -kavennusmaali olisi hyväksytty, olisi loppuhetkistä saattanut muodostua piinallisia.

Laukausten laatu oli Suomella tänään aivan liian heikko. Kudit suuntautuivat jatkuvasti joko suoraan päin maalivahtia tai sitten maalin ohitse. Löysähkö asenne näkyi etenkin maalineduspelissä, sillä hurjasta pommituksesta ja niistä seuranneista reboundeista huolimatta irtokiekoissa ei leijonapaitaisia juurikaan näkynyt. Ylivoimapeli oli kahdesta maalista huolimatta huonoa ja ideatonta.

Olli Jokisen johtama ykkösketju oli etenkin kahdessa ensimmäisessä erässä Suomen selvästi paras hyökkäysketju. Muiden vitjojen peli oli varsin vaisua.

Keskiviikkona Suomi joutuu todella kovan paikan eteen, kun vastaan asettuu kisojen toinen "isäntämaa" Slovakia. Tuossa ottelussa ratkaistaan B-lohkon voittaja. Slovakia lähtee otteluun ennakkosuosikkina ja Suomen on pystyttävä parantamaan otteitaan kahdesta ensimmäisestä ottelusta, jotta lohkovoitto ylihuomenna irtoaisi.