Laco piti slovakialaisia mukana kaksi erää

MAAJOUKKUE / Raportti
Vaikka Suomella oli paljon tilanteita, niin viimeistely tuotti vaikeuksia.
Slovakia pysyi kaksi erää Suomen kyydissä, kun joukkueen maalivahti Jan Laco otti tukun mainioita torjuntoja. Pyristely kuitenkin loppui, kun Leijonat vei kolmannen erän nimiinsä selkeästi.

Suomi oli ennen Slovakia-ottelua esittänyt hyviä otteita turnauksessa. Alla oli kolme nollapeliä, ja se sai jatkeeksi neljännen nollapelin putkeen, kun Slovakia kaatui numeroin 3-0. Samalla Juuse Saros torjui ensimmäisen nollapelinsä ensimmäisessä MM-ottelussaan.

Samalla Suomen nollaputki tarkoitti sitä, että Leijonat on pitänyt maalinsa puhtaampana kauemmin kuin mikään muu maa aiemmin. Ironisesti edellistä ennätystä piti hallussaan Slovakia, jonka ennätys kirjattiin 226 minuuttia ja 26 sekuntia.

Suomen uusi ennätys on nyt 242 minuuttia ja 38 sekuntia. Ja sitä on edelleen mahdollista jatkaa seuraavassa ottelussa.

Leijonien hallintaa

Leijonat hallitsi ottelua alusta loppuun, mutta viimeistelyn kanssa suomalaisilla oli merkittäviä ongelmia. Osin hommaa vaikeutti myös se, että Slovakian veräjänvartija Jan Laco oli mielettömällä pelipäällä.

Slovakia pysyi kaksi erää perässä Lacon torjuntojen siivittämänä, mutta taipui lopulta päätöserässä. Slovakkien jalka ei lopulta riittänyt puolustuspäässä, joka aiheutti puolustusvirheitä. Niitä slovakialaisilta on nähty turnauksen aikana turhankin paljon.

Avauserä ja toinen erä mentiin maalittomasti. Kummallakin joukkueella oli paikkansa tehdä osuma, mutta maalit pysyivät varjeltuna hyvän maalivahtipelin ansiosta. Kokonaisuutena Suomi oli kuitenkin energisempi ja hallitsi ottelua, josta kertoi se, että laukaukset olivat Suomelle kahden erän jälkeen 20-10.

Toisaalta Slovakia sai luotua hyviä tilanteita vastahyökkäyksistä. Parhaasta paikasta vastasi slovakkien Mario Bliznak, joka pääsi polkemaan läpi Aleksander Barkovin poikkeuksellisesta virheestä. Bliznak vei kuitenkin kiekon liian kauas, eikä saanut kunnon laukausta aikaiseksi.

Kolmanteen erään Suomi tuli hyvin ja sai viimein palkinnon yrityksilleen, kun päätöserä oli juuri ylittänyt puolivälin. Maalista vastasi Kärpät-pelaaja Joonas Donskoi, joka hiljensi monituhatpäisen slovakialaisyleisön hetkeksi aikaa.

Slovakian tilanne murheellinen

Vain noin viisi minuuttia myöhemmin myös varsin ankean turnauksen tähän saakka pelannut Juhamatti Aaltonen onnistui vihdoin viimeistelemään osuman. Suomalaisista Leo Komarov toimitti kiekon vielä tyhjään maaliin muutamia sekunteja ennen loppua.

Lohkosijoituksissa Suomen voitto oli tärkeä, sillä tappio olisi vaikeuttanut taistelua pudotuspelipaikasta merkittävästi. Voitollaan Suomi nousi lohkon kolmanneksi, mutta Leijonat on tasapisteissä Yhdysvaltojen ja Venäjän kanssa, joten lohkon piikkipaikasta käydään vielä kova kamppailu.

Slovakian tilanne puolestaan muuttui toisen peräkkäisen tappion myötä varsin murheelliseksi. Valko-Venäjä on slovakkien edellä viimeisellä pudotuspelipaikalla. Lohkovitosella Slovakialla on nyt matkaa pudotuspeliviivalle kolme pistettä.