Kukkonen päätti kahdeksankymmenen ottelun mittaisen kuivan kautensa arvokisoissa – Saksa kaatui olympia-avauksessa

MAAJOUKKUE / Raportti
Leijonat tuuletti viidesti Saksaa vastaan.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Leijonat onnistui kaatamaan Saksan olympiaturnauksen avausottelussa. Päätöserään 4-1-johdossa lähtenyt Suomi oli kolmannessa erässä ajoin pesukoneessa, mutta kesti saksalaisyritykset.

Leijonat kaatoi miesten olympiaturnauksen avausottelussaan Saksan lukemin 5-2. Varsinkin avauserässä Suomi oli ottelussa selkeästi edellä, mutta saksalaiset onnistuivat luomaan hyviä tilanteita etenkin ylivoimalla. Leijonat pelasi tiiviisti, ja tasakentällisin Saksalla oli vaikeuksia päästä kunnon maalintekosektoreille.

Suomalaisittain positiivista on se, että heti avausottelussa onnistumisia tuli laajalla rintamalla. Leijonien jokaisesta kentällisestä vähintään yksi pelaaja osui maalipuiden väliin. Jokaiselle suomalaisosumalle saatiin eri tekijä.

Myös ennen turnausta kisavalinnallaan parranpärinää herättänyt maajoukkuejyrä Lasse Kukkonen osui Saksaa vastaan. Siitä onkin kulunut jo 83 ottelua MM-kisoissa ja olympialaisissa, kun Kukkonen on viimeksi arvokisamaalin viimeistellyt. Maali syntyi Yhdysvaltoja vastaan vuoden 2006 MM-kisoissa.

Leijonat sai otteluun erinomaisen alun, kun kiekko löytyi Saksan maalista jo reilun kolmen minuutin pelin jälkeen. Suomi sai parin vaihdon jälkeen ylivoiman, jonka aikana Sami Lepistön viivalaukaus painui saksalaismaalin ylähylylle.

Leijonien johto ei kuitenkaan kestänyt kauaa. Jani Lajusen korkeasta mailasta ottama tuplakaksiminuuttinen tarjosi Saksalle mahdollisuuden ennen erän puoliväliä. Vielä ensimmäisen alivoiman Leijonat selvitti, mutta toisen ylivoimansa aikana Saksa iski.

Saksalaisten turnauksen avausmaalin otti nimiinsä Brooks Macek, joka laukoi aloituspisteen kaarelta kiekon tarkasti Leijonat-ryssään. Kotimaansa pääsarjassa DEL-liigassa 26 maalia viimeistellyt Macek oli tutuissa puuhissa, sillä hän johtaa sarjan maalipörssiä.

Erän lopulla kummallakin joukkueella oli paikkansa, Saksalla erityisesti ylivoimalla. Leijonat onnistui kuitenkin uusimaan johtonsa vielä ennen ensimmäistä eräsummeria. Maali syntyi, kun kiekko löysi tiensä saksalaisten maalinedustalle. Lopulta Mika Pyörälä sai kunnian sipaista pikkumustan saksalaisverkkoon. Ensimmäiselle erätauolle siirryttiin Leijonien 2-1-johdossa.

Leijonat kesti Saksan rynnistyksen

Keskimmäisellä kaksikymmenminuuttisella ottelu tasoittui myös tasakentällisin. Tasakentällisin Saksan maalintekopaikkojen luominen tuotti kuitenkin tuskaa. Keltamustapaitojen ylivoima onnistui kuitenkin luomaan maalintekopaikkoja, mutta kaksi yritystä toisessa erässä eivät tuottaneet osumia.

Erän lopulla myös Leijonat pääsi kokeilemaan ylivoimaansa, joka tuotti jälleen tulosta. Tällä kertaa asialla oli huippulupaus Eeli Tolvanen, joka laukoi kiekon Saksan maalin vasempaan ylänurkkaan tarkalla rannevedolla. Tolvaselle onnistuminen oli tärkeä, sillä miehen ruuti on ollut äärimmäisen märkää viime aikoina. Nuorukaisen edellistä sarjajoukkueosumaa Jokereissa KHL:ssä saadaan hakea viime marraskuulta, kun hän osui Admiral Vladivostokia vastaan. Nuorten maajoukkuessa hän on kuitenkin välissä osunut.

Ennen päätöserän alkua Leijonat siirtyi vielä 4-1-johtoon. Maalista vastasi peruspakkien peruspakki Kukkonen, joka nosti kaatuessaan kiekon Saksan maalin takanurkkaan noustuaan maalin kulmille.

Päätöserään Saksa tuli vimmatusti, ja Leijonat oli ajoin hätää kärsimässä. Vaikka saksalaiset saivatkin paljon pyörityksiä suomalaisten kenttäpäätyyn, ei se kuitenkaan konkretisoitunut maaleina kuin kertaalleen. Kavennusosumasta päätöserän alkuun vastasi Frank Hodler.

Leijonat lisäsi johtoaan vielä kertaalleen ylivoimalla. Tolvanen tarjoili kiekon maalin eteen Joonas Kemppaiselle, joka ohjasi sen tyylikkäästi Saksan maaliin. Kemppaisen maali oli ottelun sinetti, eivätkä saksalaiset saaneet tämän jälkeen enää edes näennäistä kiriä aikaiseksi.

Leijonien olympiatalkoot jatkuvat huomenna perjantaina kello 14.10 Suomen aikaa Norjaa vastaan.