Olli Määttä ratkaisi voiton Suomelle Lauri Marjamäen päävalmentajadebyytissä

MAAJOUKKUE / Raportti
Fyysisesti pelannut Jyrki Jokipakka antoi voimakkaan taklauksen Carl Hagelinille.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Suomi ja Ruotsi pelasivat ensimmäisen World Cupiin valmistavan esiottelun torstaina Helsingissä. Vauhdikkaan pelin vei lopulta nimiinsä jatkoajalla Suomi maalein 3-2.

Suomi ja Ruotsi tarjosivat vauhdikkaan World Cupin esiottelun. Kamppailun taito- ja tempotasosta näkyi, että kaukalossa vilisi molempien maiden pelaajien ehdoton parhaimmisto. Vauhti oli kova siitä huolimatta, että esiottelu oli pelaajille syksyn ensimmäinen todellinen koitos.

Leijonaryhmä lähti otteluun terävämmin, ja erityisesti Lauri Korpikosken, Erik Haulan ja Leo Komarovin muodostaman nelosketjun aggressiivinen pelaaminen tuotti vaikeuksia ruotsalaisille. Ryhmitys loi useita tekopaikkoja ja oli vaihdosta toiseen todella aktiivinen.

Ruotsi pelasi ottelussa ilman aiemmin vammojen kanssa taistellutta Henrik Lundqvistia. New York Rangersin maalivahdin pitäisi olla pelikunnossa, mutta Jacob Markström ja Jhonas Enroth keräsivät tuntumaa ja pelasivat ottelun puoliksi. Leijonien maalilla Pekka Rinteen otteet olivat vakuuttavia läpi pelin.

Toisessa erässä maalien makuun

Kuparinen rikottiin ottelun toisessa erässä Aleksander Barkovin vietyä Suomen johtoon Ruotsin Erik Karlssonin harhasyötöstä. Tätä aiemmin Ruotsi tuuletti Oliver Ekman-Larssonin maalia taiston puolivälissä, mutta juhlat olivat ennenaikaiset, sillä osuma hylättiin sinikeltaisten oltua maalivahdin alueella.

Minuutin päästä Barkovin maalista Ruotsi onnistui hyväksytysti. Loui Eriksson pääsi sutimaan Victor Hedmanin toimituksesta tullutta irtokiekkoa, ja saikin pelivälineen miinuskulmasta ohi Rinteen.

Kolmannessa erässä ruotsalaiset siirtyivät johtoon Carl Söderbergin onnekkaalla maalilla. Kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua lähtenyt kuti kimposi Sami Vatasen luistimesta Leijonien verkkoon.

Suomi ei kuitenkaan lannistunut, ja viisi minuuttia ennen kolmannen erän päätöstä Mikael Granlund toi valkoisissa pelanneen leijonamiehistön tasoihin etukulmasta uponneella laukauksella. Granlundin tasoituksen myötä ottelun ratkaisu haettiin jatkoajalta.

Olli Määttä ratkaisi

Peli oli kauttaaltaan tasainen, ja vaikka Lauri Marjamäen päävalmentajadebyytistä ei vielä kannattane suuria pelillisiä analyysejä tehdä, oli Leijonien pelaamisessa havaittavissa kuitenkin hyviä elementtejä. Kauden ensimmäiseksi tosipeliksi Suomen pelaaminen näytti perusasioiltaan jo kelvolliselta.

Marjamäen debyytin käänsi voitokkaaksi Olli Määttä, joka sai kolmella kolmea vastaan pelatulla jatkoajalla hyvän syötön Barkovilta. Puolustaja kiskaisi kiekon laadukkaalla rannelaukauksella ohi Ruotsin maalilla kaikki Suomen kolme maalia päästäneen Enrothin.

Suomi ja Ruotsi pelaavat toisen World Cup -esiottelun lauantaina, ja varsinainen turnaus alkaa Leijonien osalta puolentoista viikon kuluttua ottelulla Pohjois-Amerikan nuoria tähtiä vastaan.