Naisleijonat tasonnostolla pronssille

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomen riemulla ei ottelun päätyttyä ollut rajaa.
Kuva © Julia Heino julia.heino@jatkoaika.com
Naisten MM-kisat päättyivät Suomen osalta helpottavaan pronssiin. Suomi jätti Venäjän neljänneksi lukemin 4−1.

Suomi ja Venäjä ovat naisten puolella päättäneet kautensa keskinäiseen kohtaamiseen nyt kahdesti peräkkäin. Viime vuonna olympialaisissa Suomi voitti sijoitusottelun 4–0 ja toissa vuonna MM-kisoissa Venäjä vei pronssiottelun 2–0.

Suomi onnistui hiillostamaan itselleen ensimmäisen ylivoiman kolmen minuutin kohdalla, kun Emma Nuutinen liikkui Venäjän maalin takana ja Nina Pirogova yritti kovistella häntä irti kiekosta. Venäläinen tuli kuitenkin tilanteeseen liian voimakkaasti, Nuutisen pää iskeytyi pleksiin ja Pirogova lähti istunnolle.

Ylivoima tuotti tulosta, kun Michelle Karvinen pääsi heittämään kiekkoa maalille. Ulottuva Rosa Lindstedt onnistui muuttamaan kiekon suuntaa niin, että se pomppasi Aleksandra Kapustinan mailan kautta Venäjän kolmosvahti Marija Sorokinan ohi.

Myös Venäjä pääsi kokeilemaan ylivoimaa, kun Suvi Ollikainen otti ensimmäisessä erässä jäähyn laitataklauksesta törmättyään Ija Gavrilovaan. Suomi selvitti alivoiman ilman suurempia ponnisteluja, ja hetkeä myöhemmin Gavrilova veti Hiirikosken kumoon.

Kanada-pelissä tukossa ollut kaksikko Karvinen-Riikka Välilä veivät Suomen johtoon, kun kiekko vaikutti jo karanneen keskialueen puolelle. Venäjä oli vaihtamaisillaan alivoimanelikkoaan, jolloin Välilä kurvasi kohti B-pistettä, veti Venäjän hajalukuisen puolustuksen mukaansa ja syötti maalin kulmalle nousseelle Karviselle, joka ohitti helposti Sorokinan.

Erä saatettiin päätökseen Suomen ylivoimalla, sillä Hiirikoski pyllähti omalla puolustusalueella kumoon Gavrilovan maila kintuissaan.

Suomi kesti Venäjän rutistuksen

Rangaistukset leimasivat toista erää ja niiden kautta Venäjä pääsi myös paremmin peliin kiinni, sillä Gavrilova onnistui pysyttelemään poissa jäähypenkiltä.

Istunnot aloitti Angelina Gontšarenko. Suomi ei juuri ylivoimaa ehtinyt käynnistellä, kun Tatjana Burina pääsi puolittain karkuun kiekon kanssa. Minnamari Tuominen luisteli hänen kanssaan kilpaa ja otti kontaktia, jolloin paremmassa vauhdissa ollut Burina kaatui ja Tuominen lähti jäähylle.

Seuraavaksi Ronja Savolainen ja Ljudmila Beljakova miekkailivat korkeilla mailoilla Suomen päädyssä ja kolmenkymmenen minuutin kohdalla jäähyrumban kruunasi Karvinen, joka torppasi keskialueella Gavrilovan.

Erikoistilannepelaaminen kasvatti Venäjän itseluottamusta, mutta viitisen minuuttia ennen toisen erän loppua Suomi puhkoi heidän ilmapallonsa

Kentälliset olivat sotkussa vaihdon jäljiltä, sillä kääntäessään Venäjän puolustusalueella selkänsä maalivahdille Karvinen löysi Välilän sijaan Karoliina Rantamäen. Rantamäki polkaisi Sorokinaa kohti ja huomasi maalin kulmalle yksin päästetyn Linda Välimäen, joka pisti Rantamäen syötön käytännössä tyhjiin.

Venäjä näytti kuitenkin vielä ottelun lopulla kyntensä kaventaessaan taululle lukemat 3–1. Anna Štšukina haastoi Susanna Tapanin ja tönäisi Välimäen siniviivalla sivuun. Osumassa kiekko karkasi Štšukinalta, mutta päätyi Burinalle. Yllättävä laukaus ohitti läpi ottelun varmasti torjuneen Meeri Räisäsen.

Ottelun loppulukemat 4−1 iski tyhjään maaliin Rantamäki, joka valittiin myös ottelun parhaana pelaajana.