Myös Italia jäi maaleitta Leijonia vastaan

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomi pelasi jo kolmannen nollapelinsä MM-turnauksessa, kun Italia kaatui maalein 3-0 (2-0, 0-0, 1-0). Leijonaryhmällä ei kuitenkaan ole aihetta erityiseen tyytyväisyyteen muuten kuin avauserän osalta.

Sveitsiä vastaan aneemisesti esiintynyt Suomi oli latautunut Italia-otteluun edelliskertaa paremmin. Avauserässä joukkueen peli-ilme ja asenne olivat erittäin hyviä. Sen ansiosta Suomi pääsikin heti ensimmäisellä kolmanneksella ansaittuun kahden maalin johtoon, joka riitti helposti loppuun asti. 3−0-lukemat kuvaavat pelitapahtumia hyvin.

kommentit

Valmennusjohdon ajatukset selkiytyivät
[lue lisää]

Ehjäksi suoritusta ei voi kuitenkaan kutsua, sillä johtoasemassa leijonapelaajat taputtelivat tyytyväisinä vatsojaan ja pelasivat virkamieskiekkoa. Muutenkin hyökkäyspelissä oli parannettavaa silloinkin, kun asenne kohdallaan. Mitalijoukkueelta Suomi ei vieläkään näyttänyt.

Ketjumuutokset piristivät

Avausmaalia ei tällä kertaa tarvinnut odottaa kuin reilut seitsemän minuuttia. Ykkösketjun sentteriksi nostettu Jari Viuhkola napautti irtokiekon sisään maalin edestä ylivoimalla. Esityön tekemiseen osallistui koko ylivoimaviisikko, ja ratkaisevan syötön antoi Jere Lehtinen potkaisemalla, kun italialaiset sitoivat hänen mailansa.

Parhaiten Suomen ilmeen piristymistä kuvasi avauserän ainoa alivoimapeli. Italia ei saanut minkäänlaista pakkopeliä, kun peli-ilosta huokuneet leijonapelaajat tappoivat alivoiman suvereenilla kiekonhallinnalla.

Myös toinen muotoaan muuttanut hyökkäysketju onnistui maalinteossa. Timo Pärssisen paikan ”teletappiketjussa” ottanut Jarkko Ruutu syötti ja Jukka Hentunen laukoi b-pisteen kaaren takaa tarkasti takakulmaan. Tilanne ei näyttänyt vaaralliselta, mutta Hentusen nopea sivallus yllätti italialaisvahti Günther Hellin. Ottelua oli tuolloin pelattu 18.48.

Tyytyväisyys puudutti

Aivan ilman maalipaikkoja Italia ei ottelussa jäänyt. Ensimmäisen kerran Suomen puolustuspäässä oli kunnon jännitystä avauserän loppusekunneilla, kun leijonakentällinen oli jo erätaukotunnelmissa. Vain kunnon laukaus jäi puuttumaan.

Toisessa erässä Italialla oli pari vielä parempaa paikkaa. Ensin Carter Trevisani laukoi siniviivalta ylärimaan ja pari minuuttia myöhemmin saapasmaalaiset saivat vaarallisen ylivoimahyökkäyksen. Fredrik Norrena kuitenkin torjui Michele Strazzaboscon kudin.

Muutenkin Suomi näytti toisessa erässä liian tyytyväiseltä johtoasemaansa. Peli oli selkeästi hitaampaa, eikä kellään näyttänyt olevan ihmeellisiä haluja pelata minimivaatimusten yläpuolella.

Toisella erätauolla Leijonien valmennusjohto sai joukkueen hereille. Päätöserän kolmannella minuutilla Italia oli saamassa rangaistuksen, Jari Viuhkola tuli kuudentena kenttäpelaajana jäälle ja laukoi suoraan toisesta aallosta yläkulmaan.

Sunnuntai näyttää suunnan

Kolmannen maalin jälkeen Suomi ei ollut yhtä aneeminen kuin toisessa erässä, mutta ihmeitäkään leijonaryhmä ei esittänyt. Puolustuspäässäkin Suomi pääsi helpommalla, kun Italia menetti uskonsa voittoon. Norrena sai nollapelin helposti.

Nollapeli oli Suomelle jo kolmas näissä kisoissa. Viidessä ottelussa joukkue on päästänyt vain seitsemän maalia, joista viisi Venäjää vastaan. Kaksi maalia on tehnyt Tanska.

Suomi kohtaa sunnuntaina jatkosarjan viimeisessä ottelussaan Ruotsin. Joukkueet ovat nyt tasapisteissä, mutta Suomi on pelannut yhden ottelun enemmän. Häviämällä Tre Kronorille Suomi olisi varmasti lohkonsa kolmas, voittamalla taas joukkue ottaisi vahvan kiinnityksen lohkon kakkossijaan. Maanantain Venäjä-Ruotsi ratkaisee kuitenkin vielä paljon.

Ruotsi-ottelussa on kokoonpanossa uutena miehenä puolustaja Jukka-Pekka Laamanen. Italiaa vastaan Suomi pelasi yli kaksi erää vain viidellä puolustajalla, kun Tuukka Mäntylä sai tällin polveensa. Mäntylä menee kuvauttamaan polvensa sunnuntaina.