Slovakia taisteli pakkovoiton Yhdysvalloista – Leijonilla hyvä tilaisuus ottaa lohkovoitto

MAAJOUKKUE / Raportti
Rastislav Stana torjui Slovakiallle voiton Yhdysvalloista
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Slovakia ja Yhdysvallat kohtasivat MM-kisojen Helsingin alkulohkon viimeisen päivän avausottelussa. Yhdysvalloilla oli voitolla mahdollisuus varmistaa lohkovoitto, Slovakia puolestaan tarvitsi voiton päästäkseen puolivälieriin.

Slovakia sai otteluun unelma-alun, kun heti ensimmäisessä vaihdossa Yhdysvaltain maalivahti Ben Bishop lahjoitti avausmaalin seikkailtuaan maalinsa takana. Bishopin rännipurku osui suoraan Tomas Kopeckyn jalkaan, josta kiekko pomppasi maalin eteen Branko Radivojevicille. Kokeneella Spartak Moskovan kapteenilla oli helppo työ lyödä kiekko tyhjään maaliin. Ottelua oli ehditty pelata vain 15 sekuntia.

Kolme ja puoli minuuttia myöhemmin verkko heilui jälleen Bishopin takana. Martin Bartekin löysä rannelaukaus ilman maskia vasemmasta laidasta upposi Tampa Bay Lightning -vahdin selän taakse luvattoman helposti. Maali oli kaudella 2004-2005 Rauman Lukossa epäonnistuneelle Bartekille kisojen ensimmäinen.

Hetkeä myöhemmin Slovakia oli lähellä siirtyä jo 3-0-johtoon, mutta puolustaja Ivan Svarnyn laukaus osui tolppaan. Toisen erän puolivälissä slovakit kuitenkin onnistuivat, kun Rene Vydareny pääsi ylivoimalla nauttimaan Porin Ässissäkin ihastuttaneen Tomas Zaborskyn oivaltavasta tarjoilusta. Vydareny laukoi Zaborskyn hienosta poikittaissyötöstä kiekon vastustamattomasti lähes tyhjään Yhdysvaltain maaliin muuttaen näin lukemiksi jo ratkaisevan tuntuiset 3-0.

Yhdysvallat pääsi vielä osittain peliin mukaan, kun lupaava yliopistopelaaja Danny Kristo laukoi tärkeän pukukoppimaalin toisen erän viimeisellä minuutilla. Joukkue ei kuitenkaan onnistunut tekemään lisämaaleja kolmannessa erässä. Lopussa kehiin päässyt, Slovakian nuori 13. hyökkääjä Marko Dano sai kunnian viimeistellä loppulukemat 4-1 tyhjään maaliin puolitoista minuuttia ennen päätössummeria.

Yhdysvaltain tappio tarkoittaa sitä, että voittamalla tänään iltapelissä Latvian, Suomi varmistaa Helsingin lohkon voiton. Tällöin puolivälierässä vastaan asettuisi Slovakia. Haluttomasti ottelussa esiintynyt Yhdysvallat saa puolestaan suurella todennäköisyydellä vastaansa Venäjän.