Slovakia väsyneeseen avausvoittoon

MAAJOUKKUE / Raportti
Slovakia nappasi etukäteen varmoilta näyttäneet kaksi pistettä Ukrainalta, tosin suoritus jäi kovin vajavaiseksi. Marian Gaborikin avausosuman jälkeen suuria huippuhetkiä ei aamupäivän avausottelussa nähty.

Ukraina oli pahan sinnittelytehtävän edessä ja selvisikin avauspelistään taas A-sarjassa aivan tyydyttävästi, vaikka Slovakia pisteet veikin. Tappiolukemat jäivät kuitenkin siedettäviksi, sillä avauserän Gaborikin ja Marian Hossan osumien jälkeen Slovakia ei enää maalinteossa onnistunut.

Ottelun alkuhetkillä slovakit vielä painoivat päälle täydellä höyryllä, mutta alkurynnistys katkesi Lubos Barteckon jäähyyn. Alivoiman viime hetkillä Gaborik kuitenkin lähti nousuun kiekon kanssa ja sutaisi laidan läheltä kiekon kohti Ukrainan maalivahtia Konstantin Simtshukia. Pahaksi onnekseen Simtshuk imuroi helpon laukauksen längistään sisään.

Ensimmäisen erän viimeisellä minuutilla Slovakia pääsi kokeilemaan ylivoimapeliänsä toisen kerran ja miesylivoiman hyödynsi Ottawan supertähti Marian Hossa. Barteckon luoman maalinedushässäkän jälkeen Hossa kauhoi kiekon lähietäisyydeltä Simtshukin alta sisään.

Avauserän jälkeen pelin taso putosi kuin lehmän häntä. Ukraina oli tyytyväinen pitäessään tappiolukemat pieninä ja Slovakiaa ei lisämaalien tehtailu kummemmin kiinnostanut. Peli oli erätauon jälkeen pelkkää keskialueen neppailua, joka puudutti katsojien lisäksi molempien joukkueiden pelaajat.

Jos vain mahdollista, oli kolmas erä vielä tylsempää passailua kuin toinen kaksikymmenminuuttinen. Slovakian huipputähdet tyytyivät hieman kyttäilemään maalipaikkoja - jos ne nyt ilmaiseksi tarjoutuisivat.

Ukraina jaksoi yrittää kuparisen rikkomista viime minuuteille asti, mutta niin tylsistynyt ei slovakkiryhmä sentään ollut, että se olisi päästänyt Ukrainan kirimään. Joitakin maalipaikkoja sinikeltaiset saivat viimeisessä erässä luotua, mutta maalivahti Jan Lasak torjui kaikki ukrainalaislaukaukset varmaotteisesti.

Slovakian isokokoinen puolustus pärjäsi isolla jäällä mainiosti ja puhelinkopin kokoisten järkäleiden liikkuvuus kansainvälisissä peleissä näytti hyvältä. Tähtivahvistus Zdeno Chara jätti parhaan osaamisensa vielä näyttämättä. Maalilla Lasak oli tutun luotettava ja ansaitsi nollapelinsä.

Suurimmat pettymykset nähtiin Slovakian kahden ensimmäisen ketjun osalta, joihin valmentaja Frantisek Hossa oli kasannut kaikki kovimmat NHL-tähtensä. Gaborik ja slovakkikoutsin jälkikasvu Marian Hossa väläyttelivät taitojansa alussa, mutta hiipuivat muiden mukana ottelun kestäessä. Erityisesti maalitykki Miroslav Satanilta on lupa jatkossa odottaa paljon parempia otteita.

Ukrainan ykköstähti oli maalivahti Simtshuk. Gaborikin vedon seulomisen jälkeen Simtshuk torjui loistavasti ja piti numerot Ukrainan kannalta tyydyttävinä. Ykköstykki Sergei Varlamov oli vaarallisin hyökkääjä, mutta kovin kummoisiin Lasakin hätyyttely-yrityksiin ei kukaan Ukrainan ryhmästä kyennyt.

Jatkossa Slovakian asenteen täytyy korjaantua monta kertaluokkaa, nähdyn kaltaisella vätystelyllä ei pisteitä oteta kuin juuri Ukrainan kaltaisilta pohjamailta. Ukraina puolestaan sai 2-0-lukemista varmasti tsemppiä jatkoon, joten motivaatiota Suomen ja USA:n kiusaamiseen riittänee.

» Lähetä palautetta toimitukselle