Slovakia selvästi Suomea edellä

MAAJOUKKUE / Raportti
Alkusarjan päätöspelissä oli panoksena lohkovoitto. Ottelun tärkeyttä lisäsi se, että tämän ottelun pisteet jäävät voimaan välisarjaan. Selvästi valmiimmin ottelun alkuun tullut Slovakia otti sinivalkoisista ansaitun ja selvän voiton.

Slovakia tuli ensimmäisessä erässä päälle kuin verokarhu konsanaan. Se oli selkeästi tiedostanut tosiseikan, että kyseessä oli sille erittäin tärkeä ottelu. Esimakua tulevasta saatiin reilun neljän minuutin kohdalla, kun Slovakia sai pelata kaksi minuuttia ylivoimalla. Pyöritys oli kovaa, mutta Richard Lintnerin Mika Norosen päähän osunutta laukausta vaarallisempia tilanteita ei ollut.

Heti tasavoimille pääsyn jälkeen heilui kuitenkin Leijonien verkko. Mika Noronen tupeksi maalin takana oikein urakalla ja lahjoitti kiekon Jozef Stümpelille. Nopea siirto maalille, jossa löytyi kahden sinipaidan keskeltä Marian Gaborik. Minnesotan tähti laittoi kiekon helposti maaliin asti.

Suomi ei kuitenkaan lannistunut. Pari minuuttia myöhemmin Niko Kapanen ja Timo Pärssinen riistivät kiekon keskialueella, mistä avattiin nopea vastaisku. Jukka Hentunen pääsi hyvään laukaisutilanteeseen, josta lähtikin napakka kuti. Lopputuloksena tasoitus, osakiitos maalista menee maalivahti Jan Lasakille, sillä laukaus olisi ollut täysin torjuttavissa.

Slovakia meni kuitenkin erätauolle johtoasemassa ja kaiken lisäksi ansaitusti. Marian Hossa karvasi kiekon keskialueella veltosti pelanneelta Ville Peltoselta ja käynnisti ylivoimahyökkäyksen. Pavol Demitra passasi, Lubos Bartecko siirsi takatolpalta lähes tyhjään maaliin. Slovakia oli ensimmäisessä erässä selkeästi aktiivisempi osapuoli. Se käynnisti hyökkäykset nopeasti ja lähes poikkeuksetta niistä aiheutui suurta harmia Leijonien puolustukselle.

Suomi pääsi paremmin mukaan

Toinen erä oli ensimmäistä tasaisempi. Ote oli edelleen Slovakialla, mutta Suomi pääsi kontrolloimaan peliä avauserää paremmin. Slovakian peli oli erän alussa hiukan sekaisin, eikä tilannetta auttanut yhtään Lubos Barteckon typerä jäähy hänen murjottuaan Jere Karalahtea.

Ylivoimalla Suomen ykköskenttä pelasi rauhallisen kuvion, itse asiassa ensimmäisen kunnollisen ylivoimakuvion näissä kisoissa. Tomi Kallio syötti maalin takaa Petteri Nummelinille, mutta syöttö tuli hiukan liian eteen. Fiksusti Nummelin syötti vielä poikittain Ville Peltoselle, eikä yrittänytkään omaa ratkaisua. Tässä vaiheessa Lasak oli jo niin solmussa, ettei hän ehtinyt enää Peltosen laukauksen eteen. Tarkka veto ylänurkkaan ja peli jälleen tasan. Heti maalin jälkeen Peltosella oli kaksikin paikkaa viedä Suomi johtoon, mutta kumpikin yritys jäi Lasakin rintasuojaan.

Suomen ote lopahti jälleen hetkellisesti ja sitä hetkeä ei Slovakia jättänyt käyttämättä. Marian Gaborik ampui päin Norosta ja irtokiekko jäi ilmaiseksi maalin eteen. Janne Niinimaa ei pysynyt Miroslav Satanin peesissä, vaan Satan luikahti helposti vapaaksi. Satan hoiti homman loppuun ammattimiehen varmuudella, seurakaveri Noronen oli vailla mahdollisuuksia.

Erän loppupuoli mentiin tasaisissa merkeissä. Molemmat joukkueet rauhoittivat peliään, kun puolitoista erää oli menty lujaa päästä päähän. Etenkin Slovakia laski karvaustaan ja antoi Suomelle yhä enemmän tilaa. Leijonat eivät kuitenkaan tuota mahdollisuutta kyenneet hyväksi käyttämään.

Slovakia selvästi edellä

Kolmas erä oli tasoltaan selkeästi ottelun heikoin. Slovakia vetäytyi kuoreensa ja miehitti oman siniviivansa päälle viiden miehen linjan. Suomen joukkueen kiekollinen pelaaminen ei missään vaiheessa ollut sillä tasolla, että se olisi kyennyt tuon muurin murtamaan. Slovakia kesti jopa yllättävänkin helposti Leijonien heppoiset yritykset.

Lopullisen niitin ottelulle iski Marian Gaborik. Dominick Granak laittoi mestarillisen poikittaissyötön suoraan vauhtiin Gaborikille. Janne Niinimaan laita vuoti jälleen kuin seula ja Gaborik pääsi täysin vapaasti Norosen maalille. Gaborik hassutti Norosen täysin kahville ja kiekko varmasti verkkoon. Loppuluvut sinetöi Miroslav Satan Suomen pelatessa ilman maalivahtia.

Slovakia antoi varoituksen kyvyistään. Se pelasi ensimmäisen kerran turnauksessa omalla tasollaan ja tulos on nähtävillä. Joukkueella on rajaton määrä taitoa hyökkäyksessä sekä fyysisiä, oman maalin edustan putsaavia pakkeja. Yhdistelmä, joka harvoin pettää. Slovakialle voi povata menestystä jatkossakin, mitä edesauttaa kolme lähtöpistettä välisarjaan.

Suomen esitys ei vakuuttanut. Se oli alusta lähtien potkun vastustajaa jäljessä. Ainoastaan Niko Kapasen johtama kentällinen voi olla omaan esitykseensä tyytyväinen. Puolustuksessa ihmetystä herättää edelleen Janne Niinimaan surkeat otteet. Vaikka Mika Noronen ei pettänytkään, voisi veikata Jussi Markkasen jatkavan maalilla elintärkeässä Ruotsi-ottelussa vappuaaton hulinassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle