Venäjä rynni jatkoon uskomattomasta puolivälierästä

MAAJOUKKUE / Raportti
Kahden maalin Jevgeni Malkin ratkaisi huikaisevan puolivälieräottelun.
MM-kisojen alkulohko A:ssa toiseksi sijoittunut Ruotsi ja B-lohkon kolmonen Venäjä iskivät yhteen helatorstain kolmannessa puolivälierässä. Ottelun teema oli hyvin selkeä, kun pudotuspelien tapaan luonnollisesti vain voitolla oli merkitystä.

Ruotsin ja Venäjän välinen puolivälierä vaikutti avauserän perusteella menevän leikitellen Venäjälle. Ruotsi teki kuitenkin ihmeen nousemalla kolmen maalin takaa tasoihin vimmatun paineen päätteeksi. Lopulta Venäjä väänsi väkisin välieriin, kun joukkue kaatoi Ruotsin niskaan jääkylmää vettä aivan pelin lopussa tuloksen ollessa 3-5.

Ruotsin jäähyily kostautui - Venäjä rankaisi armotta

Tiistaina Leijonien käsittelyssä taipunut Venäjä tuli puolivälierään erittäin kovalla ryminällä laukoen kiekkoa Jhonas Enrothin maalille lähestulkoon jokaisesta paikasta. Ruotsi selvitti heti pelin alussa Oliver Ekman-Larssonin jäähyn, jonka jälkeen Tre Kronor sai tasoitettua kenttätapahtumia hyökkäyspelissä ainakin hetkellisesti.

Vauhdikkaan ja sen vuoksi viihdyttävän avauserän ensimmäisen maalin iski Venäjä kahden miehen ylivoimalla. Ruotsin väärä vaihto sekä Elias Lindholmin idioottimainen kampitusrangaistus kostautuivat karulla tavalla Sergei Mozjakinin ammuttua taululle 0-1-numerot.

Ruotsin jäähyilyn ansiosta taistossa niskan päälle päässyt Venäjä sivalsi limpun toistamiseen häkkiin ennen erätaukoa. Sergei Širokov runnoi kiekon väkisin maaliin ohi epävarman Enrothin. Erän lopussa Ruotsi sai vielä sauman nousta peliin mukaan ylivoimalla. Kurinalaisesti puolustanut Venäjä lähti ensimmäiselle tauolle kuitenkin ansaituista 0-2-lukemista.

Punakone pommitti Enrothin vaihtoon

Tre Kronor ei onnistunut iskemään kavennusta, Venäjä sen sijaan kaatoi ruotsalaisten niskaan jääkylmää vettä heti toisen kaksikymppisen alussa. Jevgeni Malkin upotti kiekon puolittaisen läpiajon päätteeksi Enrothin selän taakse.

Muutama minuutti 0-3-maalin jälkeen Enrothin iltapuhde päättyi, kun Ak Bars Kazan -torjuja Anders Nilsson luisteli tolppien väliin. Maalivahdin vaihtaminen vaikutti jollain tapaa piristävän Tre Kronoria, ja joukkue onnistuikin tekemään elintärkeän kavennuksen pakki John Klingbergin maalattua.

Erän loppupuolella kummallakin oli paikkansa venyttää reppuja, mutta maalivahdit nousivat pääosiin. Etenkin Nilsson ryösti St. Louis Bluesin laiturin Vladimir Tarasenkon pariin kertaan näyttävästi.

Ruotsi nousi rinnalle, muttei ohi

Päätöserän alussa Ruotsi painoi Sergei Bobrovskin maalille raivoisasti varsinkin ylivoimansa aikana. Erikoistilanne ei tuonut tulosta, mutta hetki sen päättymisen jälkeen Anton Lander ampui länsinaapurin jo maalin päähän.

Tre Kronor oli kuskin paikalla koko viimeisen kaksikymppisen ajan luoden huikeita maalipaikkoja. Parhaimmat epäonnistuneet tontit olivat Lindholmilla, kun hän kilautti limpun tolppaan. Filip Forsbergin laukauksen Venäjän torjuja Bobrovski puolestaan selvitti upeasti.

Ottelun viimeinen viisiminuuttinen oli uskomatonta draamaa. Ensiksi Ruotsi kipusi jo tasoihin, kun hurja paine tuotti tulosta. Loui Erikssonin tasoitusmaalia Tre Kronor ei kuitenkaan päässyt kauaa juhlimaan, kun Venäjä siirtyi välittömästi seuraavasta hyökkäyksestä johtoon Malkinin maalattua.

Huikaisevan koitoksen lopussa Ruotsi haki tasoitusta vielä ilman veskaria, ja Tarasenko pääsi naulaamaan tyhjään rysään loppunumeroiksi 3-5. Tuloksen myötä Venäjä kohtaa lauantain välierässä USA:n, Tre Kronorin turnaus puolestaan on ohi.