Ruotsi kiri lopussa Venäjän ohi

MAAJOUKKUE / Raportti
C-lohkon huippukamppailussa Ruotsi ja Venäjä esittivät värikästä ja vauhdikasta MM-kiekkoilua. Venäjä johti pitkään ottelua, mutta Ruotsi rynnisti viimeisellä kymmenellä minuutilla väkisin ohi. 3-2 -voiton myötä Ruotsi varmisti lohkon ykköspaikan itselleen.

Michael Nylanderilla tähän otteluun vahvistunut kolmen kruunun miehistö hallitsi pelitapahtumia lähes koko ottelun ajan, mutta Venäjä puolusti totuttua kurinalaisemmin ja ajoi ruotsalaiset pyörimään paljon pelialueen kulmissa. Keltapaitojen suurimmat tähdet ottivat kuitenkin lopulta ratkaisijan viitan omille harteilleen ja Venäjä koki katkeran viime hetken tappion.

Tärnströmin pyssy puhuu

Avauserässä peli aaltoili mukavasti päästä päähän. Erän ensimmäinen puolisko kulki hienokseltaan Ruotsin komennossa ja keltapaidat saivatkin kaksi ensimmäistä ylivoimamahdollisuutta. Varsinkin jälkimmäisen rangaistuksen aikana ruotsalaisen ajoivat Venäjän alivoimanelikon ahtaalle, mutta avausmaali jäi vielä odottamaan itseään.

Vaikka avauserä olikin vauhdikasta ja viihdyttävää kiekkoilua, alkoi todella hyviä tekopaikkoja syntyä vasta aivan erän lopussa. Ajassa 17.32 nähtiin ottelun avausmaali. Maalintekijänä toimi Pittsburgh Penguinsin tehopakki Dick Tärnström, jonka viuhuva lyöntilaukaus upposi maskin avustamana Maksim Sokolovin selän taakse.

Venäjä oli lähellä saada nopean kuittauksen takaiskusta, sillä maalin jälkeen Viktor Tihonovin suojatit saivat kaksi loistavaa tasoituspaikkaa peräjälkeen. Ensin Aleksei Morozov sai rebound-kiekon suoraan lapaansa, mutta ei onnistunut kääntämään kiekkoa puolityhjään maaliin. Hetkeä myöhemmin Aleksandr Ovetshkin pääsi puolittaiseen läpiajoon, mutta laukoi pelivälineen suoraan päin Henrik Lundqvistia.

Erän viimeisellä peliminuutilla Michael Nylander järjesti Per-Johan Axelssonille vielä avopaikan, mutta Boston Bruinsin kaksikon yhteispeli ei johtanut lopulta 2-0 –johtomaaliin, vaan Sokolov venyi kiekon tielle. Intensiivinen avauserä näin 1-0 kolmen kruunun miehille.

Kovaltshuk pistää paremmaksi

Toisen erän alussa Venäjän peli loksahti hetkeksi kohdalleen ja se tuotti myös tulosta. Jo erän toisella peliminuutilla venäläiset kuvioivat kiekon ylivoimalla 10 sekunnissa pömpeliin. Aleksei Jashin näytti mahtavaa pelisilmäänsä ja petasi takanurkalle Ilja Kovaltshukille täysin varman maalipaikan. Atlantan maaliruisku pääsi nautiskelemaan kumilaatan aivan rauhassa tyhjään maaliin.

Ajassa 28.08 Venäjä otti jo johtoaseman haltuunsa. Ruotsin Fredrik Sjöström antoi hyökkäysalueella sokkosyötön taaksepäin ja Venäjä pääsi kontraamaan 2-1 –ylivoimahyökkäykseen. Aleksei Morozov passasi kiekon Kovaltshukille, joka odotti ensin Fredrik Lundqvistin hätäisen jäihin menon ja nosti kiekon sen jälkeen tyhjään etuylänurkkaan.

Ruotsi heräsi peliin mukaan erän toisella puoliskolla. Ottelun komeimman kiekon ylöstuonnin esitteli 32 minuutin kohdalla Daniel Alfredsson, joka ylivoiman aikana pujotteli koko kentän läpi ja pääsi lopulta nokikkain Maksim Sokolovin kanssa. Kisojen hienoin yksilösuoritus jäi sinettiä vaille, sillä Alfredssonin yrittämä luritus längistä osui Sokoloviin mailaan ja näin tasoitusosuma jäi syntymättä.

Erän viimeiset minuutit olivat Ruotsin armotonta painostusta ja mm. Michael Nylander esitteli huikeata mailatekniikkaansa. Venäjä selvisi kuitenkin piinaavat hetket ilman takaiskua ja pääsi 2-1 –johtoasemassa toiselle erätauolle.

Ruotsi rynnistää rinnalle ja ohi

Kolmannessa erässä Ruotsi painoi herkeämättä päälle ja Venäjä pyrki kynsin ja hampain pitämään johtoasemastaan kiinni. Venäläisten puolustustaistelu toimikin pitkään, sillä vaikka Ruotsi hallitsi erän ensimmäistä puoliskoa, sai punakone vastahyökkäyksillä jopa vaarallisempia maalitilanteita.

Ruotsi on kuitenkin maailman paras jääkiekkomaa takaa-ajoasemassa ja niin vain tälläkin kertaa rakkaat naapurimme käänsivät ottelun itselleen viimeisen 10 minuutin aikana. Ajassa 53.16 Venäjän puolustus avautui kunnolla ensimmäistä kertaa päätöserässä ja kiekko löytyi välittömästi maaliverkosta. Michael Nylander jatkoi yhdellä kosketuksella Daniel Alfredssonin rystysyötön takanurkkaan ja tilanne oli 2-2.

Ruotsi haki tasoituksen jälkeen aktiivisesti vielä voittomaaliakin ja yritys palkittiin ottelun toiseksi viimeisellä peliminuutilla. Ruotsalaiset pyörittivät neljällä neljää vastaan tilanteessa pitkän tovin kiekkoa hyökkäysalueella ja painostus tuotti lopulta 3-2 –voittomaalin. Daniel Tjärnqvistin hieno poikittaissyöttö tavoitti Jörgen Jönssonin, joka tykitti suoraan syötöstä limpun etunurkkaan.

Venäjä sai vielä viimeisellä minuutilla luotua mylläkän Ruotsin alueelle, muttei onnistunut enää iskemään tasoitusta. Ruotsille siis 3-2 –voitto ja kolmen kruunun miehet pääsevät näin puhtaalla pelillä välisarjapeleihin. Venäjällä on puolestaan vielä huomenna alkulohkon viimeinen ottelu Japania vastaan.