Ruotsille tärkeä voitto

MAAJOUKKUE / Raportti
Tre Kronor jatkoi vahvoja esityksiään MM-kaukaloissa. Sunnuntain iltaottelussa se kaatoi USA:n vakuuttavasti numeroin 3-1 (1-0, 0-1, 2-0). USA taisteli hyvin loppuun asti ja sai luotua vielä loppuhetkillä painetta Ruotsin alueelle. Riski kostautui, sillä Mikael Nylander varmisti loppunumerot tyhjään maaliin neljä sekuntia ennen päätössummeria.

Ruotsi aloitti väkevästi. Ryan Malonen todettua Lundqvistin olevan hereillä siirtyi paine Yhdysvaltain kenttäpäätyyn. Niklas Hävelidin terävä kuti b-pisteiden välistä ei tuottanut tulosta, mutta ote oli Tre Kronorilla. Avausmaalia ei tarvinnut kovin paljon pidempään odottaa. Tuomari Nicolas Dutil nosti kätensä pystyyn jäähyn merkiksi, mutta sitä ei tarvinnut viheltää. Niklas Andersson siirsi kiekon tarkasti maalin edessä odottaneelle Jonas Höglundille. Höglundilla oli helppo työ siirtää kiekko ohi Mike Dunhamin.

Ruotsin maalin jälkeen USA sai muutaman tilaisuuden yrittää tasoitusmaalia, siinä kuitenkaan onnistumatta. Ylivoimahyökkäyksestä jenkit eivät saaneet aikaiseksi edes laukausta, eikä Ryan Malonen nosto maalinedustallekaan suurta hätää ruotsalaisille tuottanut.

Ruotsi puolestaan pääsi kokeilemaan maalintekoa ylivoimalla. Mylly pyöri hyvin, mutta kiekkoa ei ohi Dunhamin saatu. Per-Johan Axelsson pääsi hyvin Daniel Alfredssonin laukauksesta syntyneeseen paluukiekkoon, mutta yritys meni maalin ohitse. Jäähyn jo päätyttyä oli Jonathan Hedströmillä vielä tilaisuus, mutta Dunham oli etevämpi.

Matt Cullen pääsi ruotsalaispuolustuksen hetken torkahduksen seurauksena läpiajoonkin, mutta Ruotsin maalissa Henrik Lundqvist hoiti tilanteen puolustaja Niclas Hävelidin avustamana. USA sai myös ylivoiman Dick Tärnströmin jäähyn myötä, mutta lähimmäksi maalia pääsi Mike Dunhamin huolimattoman syötön seurauksena Jörgen Jönsson.

Ottelu jatkui Ruotsin hallintana erän loppuhetkien jäähyarpajaisiin saakka. Tuomari Dutil vihelsi erän lopussa lähekkäin neljä rangaistusta, joista osa tuli melko oudoin perustein. Varsinkin Paul Maran puhtaasta kaksinkamppailutilanteesta saama estämisjäähy oli lähinnä vitsi.

Ruotsi hallitsi, USA magic-pompulla tasoihin

Toinen erä alkoi, jos mahdollista, vieläkin selkeämmällä keltapaitojen hallinnalla. Christian Bäckman ja Samuel Påhlsson totesivat vuorollaan Dunhamin olevan hyvässä torjuntavireessä. Lisäpuhtia Ruotsi sai USA:n joukkuerangaistuksesta.

Yllättäen Ruotsin ylivoiman aikana punalamppu syttyikin Tre Kronorin kenttäpäädyssä. Brett Hauerin lähettämä purkukiekko kimposi täysin yllättäen laidasta keskelle kenttää. Ensimmäisenä paikalla oli Bates Battaglia, joka sijoitti kiekon millintarkasti maalin alakulmaan ohi Lundqvistin patjan.

Kummallista tasoitusmaalia seuranneen hetken sekavuuden jälkeen Ruotsi otti jälleen ottelun haltuunsa. Jonathan Hedström pelasi vapaan paikan Mathias Tjärnqvistille. Mike Dunham USA:n maalissa oli kuitenkin ohittamaton. Dunham esti myös muutamat erän puolen välin ruotsalaistilanteet. Ruotsalaisten hallintajakso keskeytyi hetkeksi Per Hållbergin rangaistukseen, jonka aikana USA ei kuitenkaan Lundqvistin maalia pystynyt uhkaamaan.

Erän loppuhetkillä Per-Johan Axelsson ja Daniel Alfredsson koettivat vielä vuorollaan yllättää Dunhamia, turhaan. Erän päätyttyä tulostaululla seisoivat numerot 1-1 Ruotsin selkeästä hallinnasta huolimatta. USA:n maalivahti Mike Dunhamille oli kertynyt jo 28 torjuntaa Lundqvistin kymmentä vastaan. Uuusiksi rakennettu ketju Axelsson-Nylander-Alfredsson toi Ruotsin peliin uutta sykettä.

Höglund nousi ratkaisijaksi

Päätöserää oli ehditty pelata vain reilu minuutti kun Bates Battaglia sai jäähyn koukkaamisesta. Puoli minuuttia eteenpäin ja kiekko oli maalissa. Ruotsi rakensi vahvan mylläkän. Per-Johan Axelsson kiersi maalin ja siirsi kiekon vapaana olleelle Höglundille, joka niittasi illan toisen osumansa ohi Dunhamin.

Johto-osuman jälkeen Ruotsin peli hieman passivoitui, mutta USA ei pystynyt tilannetta hyödyntämään. Ruotsalaispuolustus pelasi tiiviisti ja amerikkalaisilla oli vaikeuksia rakentaa hyökkäyksiä kohti Lundqvistin maalia. Muutama tilaisuus tasoitukseen kuitenkin siunaantui. Paras tilanne oli kenties puolustaja Andy Roachilla, jonka terävä jäännuoliainen kohti maalin takakulmaa pysähtyi Lundqvistin nopeaan refleksitorjuntaan. Blake Sloan katkaisi hyvin ruotsalaispuolustajan syötön, mutta parhaasta maalintekosektorista lähteneen laukauksen poimi Lundqvist varmasti räpyläänsä.

USA:n avattua peliään Ruotsi sai myös mahdollisuutensa. Mikael Nylander pääsi jopa läpiajoonkin, mutta Dunham ei ollut ohitettavissa. Dunham pelasti myös Nylanderin uuden yrityksen hetkeä myöhemmin.

Erän puolenvälin jälkeen ei USA:n tasoitus ollut kaukana. Andy Hilbert pääsi ruotsalaispuolustuksen pienen virheen seurauksena nousemaan laidasta kohti maalia. Syöttö takaa tulleelle pelaajalle pysähtyi kuitenkin paikalle ehtineeseen puolustajaan. Kiekko jäi vapaaksi maalin eteen, mutta Jeff Halpern ei onnistunut kumilimppua tyhjään maaliin siirtämään.

Ruotsin puolustustaistelu kesti loppuun saakka. USA haki lopussa tasoitusta vielä ilman maalivahtia ja saikin hyvän paikan. Andy Roach ampui siniviivalta ja Chris Drury pääsi paluukiekkoon. Epäonnekseen Drury sohi kiekon maalin ohitse. USA:n kiritaistelu päättyi Mikael Nylanderin puolustussiniviivalta lähettämään laukaukseen, joka upposi tyhjään maaliin.

Ruotsi taistelee lohkovoitosta

Ruotsin voitto perustui yhtenäiseen puolustuspeliin ja vauhdikkaaseen hyökkäyspeliin. Erityisesti Mikael Nylanderin taitoa oli ilo katsella. Jonas Höglund pelasi vastuuta saatuaan pirteän ottelun ja iski kaksi osumaa. Puolustuksen avainhahmo oli erinomaisesti esiintynyt Dick Tärnström. Erityisesti hyökkäyspäässä Tärnströmin otteet olivat vertaansa vailla. Myös Christian Bäckman pelasi hyvän ottelun. Maalivahti Henrik Lundqvist ei joutunut pahaan tulitukseen, mutta huomattava osa USA:n harvoista tilanteista oli vaarallisia. Ne Lundqvist torjui varmasti.

USA:n paras oli ilman muuta maalivahti Dunham. Lukuisat hyvät torjunnat pitivät jenkit mukana ottelussa kaksi ensimmäistä erää. Puolustuksen johtohahmoksi nousi DEL-liigan Mannheimin Andy Roach, joka oli näkyvä myös hyökkäyspelissä. Maalintekijä Battaglian lisäksi etulinjoista Chris Drury ja Erik Westrum olivat hyvässä vireessä.

Ruotsille pisteet ottelusta tulivat tarpeeseen, sillä se nousi nyt tasoihin lohkon kärkijoukkueen Slovakian kanssa. Lohkovoiton kohtalo ratkeaa maanantai-iltana. Toisaalta, jos Ruotsi kärsii tappion, on Suomella mahdollisuus kiilata vielä lohkon kakkossijalle. Pääsy lohkon kahden parhaan joukkoon on ensiarvoisen tärkeää, sillä lohkojaon ansiosta toiseksi sijoittunut joukkue kohtaa jonkun nelikosta Itävalta, Latvia, Saksa ja Sveitsi. Kolmanneksi jäävän vastustajaksi osuu joko Kanada tai Tshekki. Ruotsin voitto antoi myös tukalassa tilanteessa olevalle Venäjälle toivoa jatkopaikasta.