Slovakialle yllätyspronssia!

MAAJOUKKUE / Raportti
Slovakian pelaajat juhlivat pronssia.
Nuorten MM-kisojen pronssiottelu päättyi jättiyllätykseen. Slovakia rankaisi Ruotsia heti ottelun alussa kahdesti, ja ratkaisi lopulta ottelun päätöserän alussa viiden minuutin ylivoiman aikana.

Alle 20-vuotiaiden MM-kisojen kenties suurin yllätys nähtiin pronssiottelussa, kun Slovakia kukisti Ruotsin maalein 4–2. Slovakian suurimmat sankarit olivat jälleen kerran maalivahti Denis Godla, joka torjui 26 kertaa ja joukkueen kapteeni Martin Reway, joka alusti kolme täysosumaa.

Slovakia pääsi aloittamaan ottelun kolmannen erän viiden minuutin ylivoimalla, kun toisen erän lopussa Ruotsin Julius Bergman teloi Patrik Koysin ulosajon arvoisesti. Vaikka Ruotsin alivoima pääosin toimi hyvin, kertaalleen se nukahti.

Reway petasi paikan Ruotsin neliön keskelle Pavol Skalickylle, joka laukoi ottelun voittomaalin ohi Linus Söderströmin.

Ruotsi lähti hakemaan tasoitusta rohkeasti ilman maalivahtia jo kaksi ja puoli minuuttia ennen ottelun loppua. Uhkapeli ei kuitenkaan tuonut toivottua tulosta, vaan Koys pääsi iskemään loppulukemat tyhjään maaliin.

Ruotsin esitys oli sunnuntain tappiollisen välierän tapaan kuriton. Slovakia sen sijaan puolusti systemaattisesti ja hyökkäsi terävästi vastaan.

Slovakialle salama-alku

Slovakia sai otteluun loistavan alun. Reilun kolmen minuutin pelin jälkeen se johti jo 2–0. Ensin David Soltes laukoi kiekonriiston jälkeen ottelun avausmaalin, ja vain vajaata minuuttia myöhemmin Reway vapautti Mislav Rosandicin kasvokkain Söderströmin kanssa. Puolustaja hassutti ruotsalaisvahdin ulos maalistaan ja kuljetti kiekon tyhjään maaliin.

Ruotsi kuitenkin heräsi taistelemaan pronssimitaleista tosissaan. Avauserän puolivälissä William Nylander kavensi maalin edestä Slovakian johdon yhteen maaliin.

Paria minuuttia myöhemmin Ruotsilla oli loistava tilaisuus tasoittaa, kun se pääsi pyörittämään viidellä kolmea vastaan lähes puolitoista minuuttia. Aiemmissa otteluissa mallikkaasti pyörinyt ylivoima kuitenkin tyrehtyi Nylanderin itsekkäisiin ratkaisuyrityksiin.

Erän lopussa Ruotsin nelosketju rankaisi Slovakian puolustuksen huolimattomuudesta. Christoffer Ehn katkaisi puolivillaisen rännikiekon ja pelasi maalin kulmalle Jens Lookelle. Ruotsin joukkueen ainoa häkkipää kiitti ja laukoi suoraan syötöstä 2–2-tasoituksen.

Toisen erän suunta kävi ilmi heti ensimmäisessä vaihdossa. Rewaylla oli loistava tilaisuus viedä joukkueensa uudestaan johtoon, kun Skalicky riisti kiekon Anton Karlssonilta ja syötti sentterinsä läpi. Söderström kuitenkin venytti patjansa kiekon eteen.

Ruotsi kesti Slovakian painostuksen ja pääsi toiselle erätauolle tasatilanteessa. Slovakia sai kyllä kiekon kertaalleen Ruotsin maaliin, mutta hetkeä aiemmin Rosandic oli ehtinyt koukkia Robert Häggin kumoon jäähyn arvoisesti.

Ruotsi eri lohkoon kuin Suomi

Slovakialle nuorten MM-mitali oli kautta aikain toinen. Ensimmäisen kerran maa oli pronssilla vuonna 1999. Tuolloinkin se kukisti pronssiottelussa Ruotsin, ja myös tuolloin kultamitalin kohtalon ratkaisivat isäntämaa Kanada sekä Venäjä.

Koska nuorten MM-turnauksen lohkojako perustuu aina edellisvuoden sijoituksiin, oli Slovakian voitolla merkittävä vaikutus myös tulevan vuoden kisoihin. Helsingin kisoissa isäntämaa Suomi saa alkulohkovaiheessa vastaansa loppuottelun häviäjän lisäksi Slovakian, Tšekin ja nousijajoukkue Valko-Venäjän.