Ruotsi nöyryytti Tshekkiä finaalissa

MAAJOUKKUE / Raportti
MM-finaali on tuskin koskaan ollut yhtä yksipuolinen näytös kuin mitä se oli Riiassa. Ruotsi tuli, näki ja voitti. Tshekki oli täysin aseeton, kun Tre Kronor teki kentällä mitä tahtoi.

Kaiken oleellisen ottelusta kertoo Ruotsin maalivahdin Johan Holmqvistin torjuntalukema. Kolmen erän aikana Tshekki sai aikaiseksi Holmqvistille ainoastaan 15 torjuntaa. Kiekkoa uskollisesti ja varmasti omille siirrellyt ruotsalaisjoukkue piti pelin totaalisesti omissa käsissään.

Ensimmäistä kertaa kiekko toimitettiin maaliin jo ennen ensimmäisen erän puoliväliä, mutta tuolloin ottelun erotuomari Richard Schuetz hylkäsi osuman käsisyötön vuoksi. Kauaa ei kuitenkaan tarvinnut odotella, kun Tshekin maalivahti Milan Hnilicka joutui kaivamaan kiekkoa maalistaan. Maalinedushässäkän jälkeen kiekko leijaili Hnilickan selän yli verkkoon.

Ruotsin toinen osuma syntyi vain vajaa minuutti edellisen jälkeen, kun edellisen maalin tehnyt Jesper Mattson ampui viivalta ja Fredrik Emvall ohjasi kiekon maaliin.

Vielä kaksi riittää

Toisessakin erässä Ruotsi teki kaksi osumaa. Ensimmäisen maalin viimeisteli turnauksen parhaaksi puolustajaksi valittu Niklas Kronwall. Puolustajan paikalta noussut Kronwall sai maukkaan syötön siniviivan tuntumaan, ajoi alueelle ja pisti kiekon verkkoon.

Ruotsin todellinen sotaratsu Jörgen Jönsson sai vihdoin ja viimein täyteen 50 arvokisamaalia. Ottelun kirkkaimpiin tähtiin kuulunut keskushyökkääjä Michael Nylander kaivoi kiekon laidasta, vei sen maalin taakse ja syötti sieltä maalin edessä olleelle Jönssonille, joka suoraan syötöstä ohjasi kiekon maaliin.

Kolmas erä oli enää kosmetiikkaa, Ruotsi loi hyviä maalipaikkoja, mutta ei lisämaaleilla herkutellut. Turhia riskejä Tre Kronor ei kuitenkaan ottanut, viisikko pysyi tiiviinä ja jääkiekon vanha totuus, puolustaminen on helpointa kun pitää kiekon itsellä, oli Ruotsin mestaruus varmistunut.

Ruotsille tämä kiekkokausi oli täydellinen. Bengt-Åke Gustafssonin johdolla Ruotsi voitti ensin olympiakullan Torinossa ja kruunasi sitten kiekkokauden maailmanmestaruuteen Riiassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle