Huikea finaali ratkesi voittomaalikilpailussa - mestaruus jälleen Ruotsiin

MAAJOUKKUE / Raportti
Ruotsi juhlii maailmanmestaruutta toista kertaa peräkkäin.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Ruotsin ja Sveitsin välinen MM-finaali tarjosi viihdettä täydet 80 minuuttia sekä voittomaalikilpailun. Lopulta Ruotsi oli siinä parempi ja juhlii maailmanmestaruutta 3-2-voitolla.

Sveitsillä oli voittomaalikilpailun alussa etu, kun Sven Andrighetto onnistui ensimmäisellä laukauksella. Seuraavat neljä laukausta olivat epäonnistuneita, ennen kuin Oliver Ekman-Larsson onnistui viime vuoden tapaan. Ratkaisumaali merkittiin Filip Forsbergin nimiin, kun hän laukoi kiekon Leonardo Genonin patjan yli.

Jo ottelun toisella minuutilla molemmilla oli loistavat maalipaikat. Nino Niederreiterin laukaus tyrehtyi Anders Nilssoniin hienon kuvion jälkeen, toisessa päässä Viktor Arvidssonin yritys meni maalialueen poikki sivusuunnassa.

Sveitsi piti kovaa vauhtia ottelun alkuminuuteilla ja hallitsi ottelua. Erän lähestyessä puoliväliään ote kääntyi Ruotsille ja seuraavat minuutit peli pyöri Sveitsin päässä. Paine johti yhteen Niederreiterin ottamaan rangaistukseen korkeasta mailasta, mutta Ruotsi ei onnistunut hyödyntämään ylivoimaansa.

Niederreiter kuittasi rangaistuksensa makealla tavalla siirtämällä Sveitsin johtoon. Siniviivan tuntumasta voitetun aloituksen jälkeen Roman Josi nousi vahvasti maalille ja Niederreiter pääsi iskemään irtokiekon ohi Nilssonin.

Ruotsin tasoituksesta vastasi Gustav Nyquist, jolle Mattias Ekholm tarjosi syötön epäonnistuneen sveitsiläispurun jälkeen.

Toisessa erässä Sveitsi pääsi ylivoimalle alkuvaiheessa. Ylivoima ei alkuun erityisen vakuuttavalta näyttänyt, mutta nopea hyökkäys johti Timo Meierin maaliin kymmenen sekuntia ennen Nyquistin rangaistuksen päättymistä.

Seuraavat minuutit mentiin jälleen Ruotsin hallinnassa. Pitkä myllytys toi rangaistuksen Enzo Corville ja minuuttia myöhemmin Mika Zibanejad tasoitti ottelun. Sveitsi paransi hieman otteitaan takaiskun jälkeen, mutta toiselle erätauolle mentiin ensimmäisen tapaan tasalukemissa.

Kolmas erä jatkui Tre Kronorin hallinnassa. Josi istui kaksi rangaistusta lähes peräjälkeen, kun ensiksi Meierin virhe johti siihen, että Josi oli pakotettu rikkomaan Mikael Backlundia. Ensimmäisen päättyessä Josi koski kiekkoon, kun hänen jalkansa oli vielä rangaistusaitiossa, mikä on sääntöjen mukaan kahden minuutin rangaistuksen arvoinen rike.

Jopa ilman elintärkeää puolustajaa Sveitsi selvisi alivoimistaan ja peli eteni jatkoerään, vaikka vielä viimeisillä minuuteilla Ekholm pääsi vapaasti yrittämään maalintekoa.

Neljällä neljää vastaan pelatussa jatkoerässäkin molemmat hakivat aktiivisesti ratkaisua. Meier ja Ekman-Larsson olivat maalintekopaikoissa peräkkäin, mutta maaliin asti kiekko ei mennyt.

Dean Kukan nousi vahvasti hyökkäysalueella ja tarjosi Kevin Fialalle maalipaikan, mutta Nilsson venyi loistavasti eteen. Ratkaisu eteni lopulta voittomaalikilpailuun, kun Adam Larsson osui pystytolppaan jatkoerän viimeisillä sekunneilla.

Voittomaalikilpailussa Ruotsi onnistui kahdesti ja Sveitsi kerran, joten Tre Kronor pääsi juhlimaan toista peräkkäistä maailmanmestaruuttaan. Edellisen kerran tuplamestaruus oli irronnut vuosina 1991-92. Sveitsi joutui tyytymään hopeaan viiden vuoden takaisen turnauksen tavoin.

» Lähetä palautetta toimitukselle