Ruotsi teki ruotsit

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomi johtaa 1-0. Alle minuutti pelaamatta. Henrik Lundqvist pois maalilta ja Ruotsi pyörittää kuudella viittä vastaan. Löysä rannevippaus siniviivalta. Yllätys, yllätys - kiekko maalissa. Tällä kertaa kolmen tolpan kautta.

Suomi aloitti pelin pirteästi ja sai pelattua useita paikkoja Lundqvistin maalille, mutta Lundqvistin torjunnat pitivät pelin tasoissa. Myös toisessa päässä vierailtiin tasaiseen tahtiin, mutta tekopaikkoja Ruotsilla oli selvästi Suomea vähemmän. Ruotsin paikat kuitenkin tuntuivat sitäkin vaarallisemmilta, vaikka Mika Noroselle merkittiinkin ainoastaan seitsemän torjuntaa.

Suomen kentällisistä parhaiten painetta sai aikaan Niko Kapasen teletappivitja, josta erityisesti Jukka Hentunen vaikutti olevan pelipäällä. Myös taklauksia jaeltiin tasaiseen tahtiin ja fyysisessä pelissä Suomi oli selvästi Ruotsia edellä. Sinikeltaisten riveistä Mikael Nylander oli oma itsensä ja piti suomalaispuolustajat jatkuvasti varpaillaan.

Toisessa erässä Suomi joutui puolustuskannalle ja Ruotsille siunaantui lukuisia selkeitä maalintekopaikkoja. Suomi kuitenkin selviytyi kuin ihmeen kaupalla ruotsalaisten painostuksesta, vaikka lähellä ehdittiin käydä. Per-Johan Axelssonilla oli elämänsä tilaisuus siirtää Ruotsi johtoon, mutta Axelsson nosti jäissä maanneen Norosen ja maalin yli kolmesta metristä.

Kun Ruotsi ei omista paikoistaan saanut maalia aikaan, tuli puolittainen tilanne toiseen päähän. Neljällä neljää vastaan Petteri Nummelin purjehti läpi keskialueen terolehterämäisine öljylanteineen ja jatkoi matkaansa aina Ruotsin siniviivalle asti. Nummelin latasi kanuunan kohti yläkulmaa, johon Lundqvist sai hieman hanskättään väliin, muttei pystynyt pysäyttämään yläriman kautta kimmoneen kiekon suuntaa maaliin. Johto-osuman jälkeen Ruotsi jatkoi pelin hallintaa ja kävi jälleen lähellä maalia, mutta tällä kertaa Sami Salo peitti avonaisen maalin ja kolmanteen erään siirryttiin suomalaisjohdossa.

Kolmanteen erään jatkettiin hieman rauhallisimmissa merkeissä ja vaikuttikin siltä, että Suomi onnistuisi jäädyttämään pelin. Luulo ei ollut kuitenkaan tiedon väärti, kun erän puolenvälin jälkeen oli selvää, että sinikeltaiset pääsivät Suomen alueelle miten tahtoivat ja välillä tolpatkin kolisivat Norosen vartioimalla maalilla. Viisi minuuttia ennen loppua illan erotuomari Vladimir Sindler tuotti sydämentykytyksiä suomalaiskatsojille, kun raitapaita passitti Petteri Nummelinin käsittämättömälle kaksiminuuttiselle Nummelinin kaadettua olkapää-olkapää tilanteessa ruotsalaishyökkääjä. Kahden minuutin alivoimasta Suomi kuitenkin selvisi ja pian alettiin elää ottelun ratkaisuhetkiä.

Ruotsi otti aikalisän kaksi minuuttia ennen loppusummeria ja samalla Hardy Nilsson otti Lundqvistin pois maaliltaan. Ensimmäisen minuutin Suomi kesti helposti ja purkukiekkoja saatiin yhtenään, mutta sitten suomalaisten taivas synkkeni. Christian Bäckman lähetti kiekon Suomen maalia kohti hirmuiseen ruuhkaan, josta kiekko löysi tiensä Norosen maalin tolppaan - siitä tolppaan - ja siitä vielä kolmanteen tolppaan, jonka jälkeen kiekko meni juuri sen kaksi kiekonmittaa sisään ja naapurimaa tuli jälleen kerran tasoihin. Vielä viimeisellä minuutilla Jörgen Jönssonilla oli puolittainen tekopaikka, mutta Jönssonin veto kilpistyi Norosen rintapanssariin ja pisteet jaettiin lukemin 1-1.

Tällä(kään) joukkueella ei puolusteta

Ruotsi hallitsi peliä suuren osan 60:sta minuutista ja loppua kohden tulikin selville, että Suomen alueelle pääsee kunhan vain jaksaa kävellä sisään. Puolustuslinja suorastaan kutsui nylanderit ja kumppanit sisään Suomen alueelle pudottamalla rajusti. Milloin Ruotsi tuli keskeltä, milloin laitojen kautta - aivan sama - aina Ruotsi sai kulmahässäkän ja kohta katsottiin kummalla oli enemmän tahtoa kaivaa kiekko kulmasta.

Vaikka loppulukemat tulivatkin harmittavalla tavalla suomalaisittain, on kuitenkin muistettava että Ruotsi oli se joka olisi tänään ansainnut voiton. Se pelasi kurinalaista kiekkoa loppusummeriin asti ja loi tilanteita, mutta Norosen erinomaiset pelastukset ja välillä onnetarkin pitivät lukemat tasoissa. Tosin traditionaalisesti onnetartahan Ruotsin voittoonkin tarvittiin, mutta se ei liene mitään uutta kun kolme kruunua ovat asialla.

Suomen joukkueesta onnistujien listaan maalivahti Norosen lisäksi tulee nostaa ykköskentän laituri Ville Peltonen sekä kakkosvitjan Jukka Hentunen. Molemmat tekivät hurjan määrän töitä ja erityisesti Hentusen työ tuotti välillä tulostakin, vaikka maaleihin asti Hentusen kentällisen eväät eivät tänään riittäneet. Puolustuksessa Tuukka Mäntylä oli piristävä yllätys, joka pelasi erittäin hyvin kiekollisesti, eikä kiekottomakaan ollut suurissa vaikeuksissa. Ainoastaan Nylanderin pitäminen tuotti harmaita hiuksia, mutta Nylander oli jälleen kerran liekeissä Suomea vastaan ja koko leijonalaumalla oli suuria vaikeuksia Nylanderin kanssa.